időjárás 21°C Tiborc , Zsuzsanna 2022. augusztus 11.
logo
IDŐUTAZÁS A MAGYAR MÚLTBA

Üdvözletek a vármegyékből!

BALÁZS D. ATTILA
2022.07.06. 08:00 2022.07.06. 09:12
Üdvözletek a vármegyékből!

Zala vármegye ekkor még az ezeréves határral is érintkezett.

A honi képeslaptörténet egyik ékköve a vármegyesorozat. Ennek a páratlan kollekciónak a darabkái nem véletlenül kezdtek el mozogni épp mostanság a gyűjteményemben, hiszen hamarosan történelmi igazságtételre kerülhet sor: feltámadhatnak a vármegyék! Legalábbis a nevükben mindenképpen.

A Magyar Királyság vármegyéinek színes térképeit Károlyi Gyula adta ki képes levelezőlap formájában Budapesten, még 1900 körül. A teljes gyűjtemény 73 lapból áll (más forrás 72 darabot tart nyilván), ugyanis egy fiumei térkép, továbbá nyolc horvát-szlavónországi vármegye is a kollekció szerves részét képezi egy székesfővárosi lappal egyetemben.

Ebből a csodaszép, szélsőbaloldal-pukkasztó sorozatból álljon itt a Zalát ábrázoló míves példány, a vármegyecímerrel. A dimbes-dombos Zala vármegye ekkor még az ezeréves határral is érintkezett a Muraköznél és a Muravidéknél. Előbbi térség ma Horvátországhoz, utóbbi jelenleg Szlovéniához tartozik egy Vas vármegyétől elcsatolt résszel együtt.

A vármegyerendszer túlélt sok brutális történelmi korszakot, míg a szovjet típusú kommunista diktatúra megpróbálta a nevében is kivégezni azt a múlt eltörlésének jegyében. Örvendjünk hát, hogy a vármegyék szellemének eltörlése nem sikerült, s újból büszkék lehetünk jogi hungarikumunkra.

De gondoljunk arra is, hogy ez a Zala vármegyét ábrázoló lap is túlélte a XX. század minden gyötrelmét, s talán nem is véletlenül.

Léka, a magyar vár

A régi Magyarország egyik legnyugatibb és legősibb vára látható ezen az 1903-as keltezésű képeslapon.

Az Időutazás a magyar múltba 106. részében tovább rójuk a Kárpát-medence útjait a régi képeslapok segítségével.

A sorozat további epizódjait ITT tekinthetik meg.

Borítókép: Üdvözlet Zala vármegyéből. Kiadó: Károlyi Gyula, Budapest (Fotó: Balázs D. Attila gyűjteménye)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.