Összetáncolt hűtő-fűtő rendszer Glasgow-ban

A glasgow-i SWG3 közösségi házban beüzemelt rendszer megújuló energiát állít elő. Ebben nincs semmi különös. Az ellenben figyelemre méltó, hogy a megújuló energia forrásai maguk a táncolók, akiknek a testhőjét használják fűtésre és fűtésre.

2022. 10. 11. 18:54
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hogyan működhet megújuló energiaként a táncosok hőtermelése? 

A táncosok hőjét egy különleges, Bodyheatnek keresztelt rendszer összegyűjti, majd a vizes közeg segítségével keresztülvezeti azt a padlóba fúrt kétszáz méteres furatokon, amik hőelemként feltölthetők. Amikor szükség van rá, a hőenergia visszakerül a hőszivattyúkhoz, megfelelő hőmérsékletre emelik, és visszatáplálják az SWG3 légterébe. 

A tulajdonosok szerint ezzel a módszerrel teljesen lekapcsolhatják a szórakozóhely gázkazánjait, és évente mintegy hetven tonnával csökkentik a szén-dioxid-kibocsátásukat.

David Townsend, a TownRock Energy geotermikus energia tanácsadó cég alapítója, a Bodyheat rendszer tervezője azt mondta a BBC Newsnak, hogy amikor valaki közepes tempóban táncol, például a Rolling Stonesra, vagy valami hasonlóra, 250 watt hőt termel – ha nem csinálunk semmit, akkor 120 watt körül termelünk –, de dinamikusabb számok esetén a hőtermelés 500–600 watt is lehet.

Az SWG3 ügyvezető igazgatója, Andrew Fleming-Brown a brit hírportálnak arról beszélt, hogy elkötelezett amellett, hogy a közösségi hely 2025-re elérje a nettó nulla szén-dioxid-kibocsátást.

– Valakinek az első befektetőnek kell lennie, de remélhetőleg idővel megtérül a beruházás – mondta a tulajdonos, aki azt is elárulta, hogy három év alatt a termikus fűtési és hűtési rendszer telepítése valamivel több mint 600 ezer fontba került.

Mennyire lehet hatékony az energiaválságban a test hőtermelésének felhasználása?

Ha hagyományos eljárást választ, tipikus légkondicionálást, akkor a költségek valószínűleg ennek körülbelül tizedébe – tehát 60 ezer fontba – kerülnének. Az elszálló energiadíjak láttán azonban Andrew Fleming-Brown azt reméli, hogy körülbelül öt éven belül megtérülhet a beruházást.

Ha sikerül ott, abban a környezetben működtetni az eljárást, nincs ok arra, hogy ne vihetnék más helyszínekre, nem csak Skóciában és az Egyesült Királyságban, szerte Európában és távolabb is. Az első komoly jelentkezők a berlini SchwuZ szórakozóhely tulajdonosai.

Megújuló energiát állít elő a glasgow-i SWG3 közösségi házban beüzemelt rendszer. Figyelemre méltó, hogy a megújuló energia forrásai maguk a táncolók, akiknek a testhőjét használják fűtésre és fűtésre. Az SWG3 ügyvezető igazgatója, Andrew Fleming-Brown azt reméli, hogy az energiaválságban így körülbelül öt éven belül megtérülhet a beruházás. Fotó: Unsplash

– Nagy érdeklődést mutattak. Látták, mit csináltunk Glasgow-ban, és nagyon akarják azt Berlinben – mondta David Townsend a BBC-nek.

A módszerrel kapcsolatban Jon Gluyas, a Durham Egyetem Földtudományi Tanszékének geoenergiával, szén-dioxid-leválasztással és -tárolással foglalkozó munkatársa szerint a víz felmelegítése sok energiát igényel, de meglehetősen lassan adja le ezt az energiát. 

Amikor a táncolók által kisugárzott, majd összegyűjtött hőt a vezetékrendszeren keresztül a földbe viszik, az kellően elszigetelt környezetbe kerül. Ez nagyszerű módja az energia tárolásának. 

Idővel egyfajta egyensúlyi állapot jön létre a víz és a környezet között, amely során csak néhány fokot csökkenhet a folyadék hőmérséklete. 

Miért tartják hatásosnak a hőtermeléssel működő megújuló energiát?

– A legfontosabb dolog itt az energiaátalakítás és a hő. Ha hőt takarítasz meg, azzal az egész rendszer hatékonyabb lesz. Ez egy fenomenálisan hatékony módszer az energiaigényünk általános csökkentésére. A hő tárolása és visszajuttatása fontos módja annak, hogy pozitívan befolyásoljuk az Egyesült Királyság energetikai helyzetét és javítsuk az energiabiztonságot – érvelt Jon Gluyas.

A Bodyheat a skót kormány mellett számos magánadományozó támogatásából valósult meg. A glasgow-i városi tanács munkatársa, Angus Millar szerint ez egy fantasztikus program, amivel az emberek valóban zöldebbé tehetik Glasgow-t – miközben jól érzik magukat. 

Az energiafelhasználás csökkentésének ez az innovatív megközelítése nagyszerű példa arra, hogy mindannyian kivehetjük a részünket abban, hogy Glasgow nettó nulla szén-dioxid- kibocsátású várossá váljon

 – üzente a környezetvédelmi tanácsos.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Pexels) 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.