Terrorcselekmény a magyar élettér ellen

A Brassói millenniumi Árpád-szobrot azért támadták meg a románok, mert életterünk egyik legkeletibb szimbóluma volt.

Balázs D. Attila
2022. 10. 16. 8:00
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem a munkácsi turul minap történt eltávolítása volt az első magyarellenes szoborgyalázás régi országunk területén. Kiváltképp, hogy a kárpátaljai magyarság jelképét egyszer már a csehszlovákok is a mélybe taszították Trianon után.  

Egy évvel a nagy háború kitörése előtt, 1913-ban egy másik millenniumi emlékművünket is megtámadták, a brassói Árpád-szobrot. Erről a merényletről szól ez a döbbenetes képeslap. Mint a német nyelvű szöveg írja rajta, a robbantók ebben az esetben románok voltak. Nem ukránok, nem csehek, nem szlovákok. 

A Brassó fölé magasodó, közel ezerméteres Cenk-hegyen állott honfoglaló harcost mintázó emlékművet azért támadták meg, mert életterünk egyik legkeletibb szimbóluma volt. Mert a Kárpát-medencét birtokló kultúrnemzet útban volt a hordáknak, akik a szélrózsa minden irányából fenték a fogukat az ércekben, folyókban, termőterületekben, egyszóval energiában gazdag Magyarországra. Jelzés volt ez, amelyre példátlanul kemény választ kellett volna adjunk, hogy a latroknak örökre elmenjen a kedvük a velünk való packázástól. A bosszút Szarajevó húzta keresztül.

E dokumentumértékű képeslap, amely brassói szász kiadója jóvoltából németül hirdeti a terrortámadást szörnyűségét, örök felkiáltójel, hogy igenis van helyünk a Kárpát-medencében, ősi szállásterületünkön. De azt se feledjük, hogy az Árpád-emlékművet 1896-os felállítása idején valójában még a szászok is támadták magyarsága miatt.  

Minderről, s a román merénylet hátteréről, a bukaresti titkosszolgálat által pénzelt egyik tettesről, valamint a nyomozásról is olvashatunk a Szobor a hegyen – A Cenk-tetőn lévő Árpád-szobor története című vadonatúj kiadványban, amelynek minden magyar polcán ott a helye. 

Az Időutazás a magyar múltba 122. részében régi nagy országunk újabb rejtekeit ismerhetik meg. 

A sorozat további epizódjait ITT tekinthetik meg.

Borítókép: „Kronstadt, Gruss von der Zinne. Millenium Árpád-denkmal. Das von den Rumänen zerstörte Árpád-Denkmal.” 1913 körüli képeslap. Karl Habermann brassói kiadása (Fotó: Balázs D. Attila gyűjteménye) 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.