időjárás 3°C Aranka 2023. február 8.
logo
IDŐUTAZÁS A MAGYAR MÚLTBA

Terrorcselekmény a magyar élettér ellen

Balázs D. Attila
2022.10.16. 08:00 2022.10.16. 10:35
 Terrorcselekmény a magyar élettér ellen

Nem a munkácsi turul minap történt eltávolítása volt az első magyarellenes szoborgyalázás régi országunk területén. Kiváltképp, hogy a kárpátaljai magyarság jelképét egyszer már a csehszlovákok is a mélybe taszították Trianon után.  

Egy évvel a nagy háború kitörése előtt, 1913-ban egy másik millenniumi emlékművünket is megtámadták, a brassói Árpád-szobrot. Erről a merényletről szól ez a döbbenetes képeslap. Mint a német nyelvű szöveg írja rajta, a robbantók ebben az esetben románok voltak. Nem ukránok, nem csehek, nem szlovákok. 

Otthon, Máriaradnán

Érezzük otthon magunkat itt is, hiszen a miénk volt több mint ezer évig e táj.

A Brassó fölé magasodó, közel ezerméteres Cenk-hegyen állott honfoglaló harcost mintázó emlékművet azért támadták meg, mert életterünk egyik legkeletibb szimbóluma volt. Mert a Kárpát-medencét birtokló kultúrnemzet útban volt a hordáknak, akik a szélrózsa minden irányából fenték a fogukat az ércekben, folyókban, termőterületekben, egyszóval energiában gazdag Magyarországra. Jelzés volt ez, amelyre példátlanul kemény választ kellett volna adjunk, hogy a latroknak örökre elmenjen a kedvük a velünk való packázástól. A bosszút Szarajevó húzta keresztül.

E dokumentumértékű képeslap, amely brassói szász kiadója jóvoltából németül hirdeti a terrortámadást szörnyűségét, örök felkiáltójel, hogy igenis van helyünk a Kárpát-medencében, ősi szállásterületünkön. De azt se feledjük, hogy az Árpád-emlékművet 1896-os felállítása idején valójában még a szászok is támadták magyarsága miatt.  

Minderről, s a román merénylet hátteréről, a bukaresti titkosszolgálat által pénzelt egyik tettesről, valamint a nyomozásról is olvashatunk a Szobor a hegyen – A Cenk-tetőn lévő Árpád-szobor története című vadonatúj kiadványban, amelynek minden magyar polcán ott a helye. 

Az Időutazás a magyar múltba 122. részében régi nagy országunk újabb rejtekeit ismerhetik meg. 

A sorozat további epizódjait ITT tekinthetik meg.

Borítókép: „Kronstadt, Gruss von der Zinne. Millenium Árpád-denkmal. Das von den Rumänen zerstörte Árpád-Denkmal.” 1913 körüli képeslap. Karl Habermann brassói kiadása (Fotó: Balázs D. Attila gyűjteménye) 

Magyar szén Erdélyben

A régi magyar bányavidékeket, sejtelmes bányalejáratokat ábrázoló képeslapoknak külön gyűjtőkörük van Kárpát-medence-szerte.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.