időjárás 1°C Melinda , Vivien 2022. december 2.
logo
IDŐUTAZÁS A MAGYAR MÚLTBA

Bélfenyéri nemzetségek

Balázs D. Attila
2022.11.13. 08:00
Bélfenyéri nemzetségek

A Fekete-Körös menti magyarság és bélfenyéri őseim előtt tisztelgek e 111 éves magyar képeslap bemutatásával. A helybéli Balázsok ugyanis az 1580-as évektől bizonyítottan lakták ezt a falut, amely sziget lett „az oláh tengerben”.

A neves geográfus-történész, Fodor Ferenc írja gróf Teleki Pálnak dedikált könyvében, Az elnemsodort faluban, hogy „a Balázs-nemzetség meglehetősen helybenülő, ősi nemzetsége Bélfenyérnek.” A többi családnév is szinte kivétel nélkül magyar, hiszen csak Fodor, Csák, Kovács, Katona, Gál és hasonló neveket találunk az ősi összeírásokban.

Ezer évvel ezelőtt a belső-gyepű őrzői lehettek e táj lakói. S mint a néprajztudós, Győrffy György írja, a gyepűket őrző határőrség az Erdély elfoglalásával jelentőségüket vesztett gyepűk mellett később feladta egykori fegyveres hivatását, s vagy nemessé lett, vagy paraszti sorba kényszerült. Ez a változás mehetett végbe ős-Bélfenyér, a közeli Tenke, illetve a többi, később elpusztított környékbeli falu lakosságával is.

Fotó: Balázs D. Attila

E kapcsok miatt is erkölcsi kötelessége az időutazónak kigyűjteni a régi bélfenyéri képeslapokat, amelyekből már kereken öt példányt sikerült megszerezni tizenkét év alatt. Mindössze egyet halásztak el előlem egy árverésen. Valódi ritkaság mindegyik.

Az 1911-ben, Budapesten kiadott lapon látható az az Árpád-kori alapokon álló római katolikus templom, amelynek a történettudós, Bunyitay Vince volt a papja 1875–80 között. Ő emeltette a szintén itt látható kisdedóvó épületét is, amelyen ma is ott az írás: „Istenemnek. Fajomnak.” Isten dicsőségére s a magyar haza javára helyeztette e mottót a timpanon alá Bunyitay Vince, a híres váradi apátkanonok, az MTA későbbi levelező tagja.

Az Időutazás a magyar múltba 126. részében tovább bővíthetik honunk ismeretét a régi képeslapok segítségével.

A sorozat további epizódjait ITT tekinthetik meg.

Borítókép: „Üdvözlet Bélfenyérről. Róm. kath. Templom. Óvoda.” 1911-ben postázott képeslap Kolozsvárra (Forrás: Balázs D. Attila gyűjteménye)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.