Bélfenyéri nemzetségek

A Fekete-Körös menti magyarság és bélfenyéri őseim előtt tisztelgek e 111 éves magyar képeslap bemutatásával.

Balázs D. Attila
2022. 11. 13. 8:00
Forrás: BALÁZS D. ATTILA
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Fekete-Körös menti magyarság és bélfenyéri őseim előtt tisztelgek e 111 éves magyar képeslap bemutatásával. A helybéli Balázsok ugyanis az 1580-as évektől bizonyítottan lakták ezt a falut, amely sziget lett „az oláh tengerben”.

A neves geográfus-történész, Fodor Ferenc írja gróf Teleki Pálnak dedikált könyvében, Az elnemsodort faluban, hogy „a Balázs-nemzetség meglehetősen helybenülő, ősi nemzetsége Bélfenyérnek.” A többi családnév is szinte kivétel nélkül magyar, hiszen csak Fodor, Csák, Kovács, Katona, Gál és hasonló neveket találunk az ősi összeírásokban.

Ezer évvel ezelőtt a belső-gyepű őrzői lehettek e táj lakói. S mint a néprajztudós, Győrffy György írja, a gyepűket őrző határőrség az Erdély elfoglalásával jelentőségüket vesztett gyepűk mellett később feladta egykori fegyveres hivatását, s vagy nemessé lett, vagy paraszti sorba kényszerült. Ez a változás mehetett végbe ős-Bélfenyér, a közeli Tenke, illetve a többi, később elpusztított környékbeli falu lakosságával is.

Fotó: Balázs D. Attila

E kapcsok miatt is erkölcsi kötelessége az időutazónak kigyűjteni a régi bélfenyéri képeslapokat, amelyekből már kereken öt példányt sikerült megszerezni tizenkét év alatt. Mindössze egyet halásztak el előlem egy árverésen. Valódi ritkaság mindegyik.

Az 1911-ben, Budapesten kiadott lapon látható az az Árpád-kori alapokon álló római katolikus templom, amelynek a történettudós, Bunyitay Vince volt a papja 1875–80 között. Ő emeltette a szintén itt látható kisdedóvó épületét is, amelyen ma is ott az írás: „Istenemnek. Fajomnak.” Isten dicsőségére s a magyar haza javára helyeztette e mottót a timpanon alá Bunyitay Vince, a híres váradi apátkanonok, az MTA későbbi levelező tagja.

Az Időutazás a magyar múltba 126. részében tovább bővíthetik honunk ismeretét a régi képeslapok segítségével.

A sorozat további epizódjait ITT tekinthetik meg.

Borítókép: „Üdvözlet Bélfenyérről. Róm. kath. Templom. Óvoda.” 1911-ben postázott képeslap Kolozsvárra (Forrás: Balázs D. Attila gyűjteménye)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.