A Tejútrendszer egyetlen apró pont az univerzumot láthatóvá tévő térkép alján

Az univerzumról készült új térkép először jeleníti meg elképesztő pontossággal és elsöprő szépséggel a galaxisokat. A Johns Hopkins Egyetem csillagászai által közölt égi atlasz lehetővé teszi a nagyközönség számára, hogy olyan információkat tapasztaljon meg, amelyekhez korábban csak tudósok fértek hozzá. A 200 ezer galaxis tényleges helyzetét - az univerzumban - és valós színeit ábrázoló interaktív térkép online elérhető és ingyenesen letölthető.

2022. 12. 06. 18:47
Forrás: PIXABAY
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az égi térkép a Sloan Digital Sky Survey (SDSS, Sloan Digitális Égboltfelmérési Program) missziónak köszönhető. A program indításánál az Eötvös Loránd Tudományegyetem és a baltimore-i Johns Hopkins University professzora, Szalay Sándor vezetésével számos magyar kutató is bábáskodott és vesz részt azóta is az adatok feldolgozásában. A program távcsöve az új-mexikói sivatagban lévő Apache Point obszervatórium területén épült. A csillagászok olyan helyet kerestek, ahol az időjárási viszonyok évente minél több észlelést engednek meg és persze az emberi civilizáció zavaró fényeitől minél távolabb van. A távcső tükrének átmérője 2,5 méter, napjaink nyolc métert is meghaladó tükrös távcsövei mellett nem számít nagynak. Különlegessége inkább szokatlanul nagy, torzítatlan látószögében (30 telihold éles képe férne el egy képen), a hozzá kapcsolt CCD-kamerában és az általa végrehajtott speciális üzemmódban rejlik. Építésekor – erről Csabai István, az ELTE fizikus professzora írt korábban - a világ összes csillagászati célra használt CCD-pixeleinek több mint fele ebben az egy távcsőben volt. A 2000-től működő program eredményei alapján született meg a látható univerzum atlasza, ami ide kattintva érhető el.

GALAXIS
A 2000-től működő program eredményei alapján született meg a látható univerzum atlasza (Fotó: PIXABAY)

– Felnőtt koromban nagyon inspiráltak a csillagászati képek, a csillagok, a ködök és a galaxisok. Úgy éreztem, eljött az idő, hogy új típusú képeket készítsünk, amelyek a nagyközönséget is inspirálják. Asztrofizikusok világszerte évek óta elemezték ezeket az adatokat, ami több ezer tudományos közleményhez és felfedezéshez vezetett. De senki sem fordított időt arra, hogy olyan térképet alkosson, amely gyönyörű, de tudományosan pontos és ingyen elérhető olyan emberek számára, akik nem tudósok. Célunk, hogy megmutassuk mindenkinek, hogyan is néz ki az univerzum valójában – üzente az egyetem közleményében Brice Ménard, a Johns Hopkins Egyetem asztrofizikusa, a térkép készítője.

Fel lehet térképezni a galaxisokat az egész univerzumban

Az új-mexikói teleszkóp megfigyelései mintegy 200 ezer galaxist rögzítettek, amelyek mindegyike tele van csillagok milliárdjaival és ismeretlen világokkal. Az adatok a megjelenített 200 ezernél jóval több objektumot tartalmaznak, de ha a kutatók mindet megmutatnák, a térkép navigálhatatlan ponttenger lenne. Ilyen módon a közölt térkép leegyszerűsítés. A Tejútrendszer – a százezer fényév átmérőjű galaxis, az otthonunk – például mindössze egyetlen pont a térkép alján.

– Ezen a térképen csak egy folt vagyunk, csak egy pixel. És amikor azt mondom, hogy mi, akkor a mi galaxisunkra gondolok, a Tejútrendszerre, amelyben csillagok és bolygók milliárdjai vannak. Megszoktuk, hogy csillagászati képeket látunk, amelyek egy galaxist mutatnak itt, egy galaxist ott, vagy esetleg egy galaxiscsoportot. De amit ez a térkép mutat, az nagyon-nagyon más léptékű. Ebből az alján lévő foltból fel tudjuk térképezni a galaxisokat az egész univerzumban. Azt hiszem, mindenki kihozhat valami egyedi élményt ebből a térképből, és jobban megértheti helyzetünket az egész univerzumban – magyarázta Brice Ménard az earth.sky.com-on, hogy mire alkalmas ez a különleges atlasz. Ezen a fantasztikus galaktikus térképen a távolságra a színezés utal: minél távolabb van egy égi objektum a Tejútrendszertől, annál vörösebb. A térkép alján lévő jelző azt mutatja, hogy a felhasználó egy adott ponton milyen messze van az időben.

Az egyes galaxisokra nem lehet rákattintani, hogy újabb részleteket tudjunk meg azokról. Ennek ellenére a térkép megfelel a céljának: megmutatja, hogy milyen kicsik és mennyire fiatalok vagyunk a világegyetem 13,8 milliárd éves történetében. Az élmény elgondolkoztató.

Borítókép: illusztráció (Forrás: Pixabay)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.