Vivát, a fogaskerekűnek!

Ezzel a 122 éves képeslappal üdvözli az időutazó a megmenekült budapesti fogaskerekűt.

Balázs D. Attila
2022. 12. 04. 8:00
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ezzel a 122 éves képeslappal üdvözli az időutazó a megmenekült budapesti fogaskerekűt. És mintha maga a lap is üzenni kívánna most, mert ez a szöveg olvasható rajta:

Lassan halad ez a kis masina, azonban most nagy terhet visz, egész házunk jókívánatait egész házatok népének az új esztendőre. Hallgassa meg az Isten kérésünk!

A mai nagy teher ugyanis a dilettáns, álkörnyezetvédő, szélsőbalos és ultraliberális fővárosi városvezetés. Bízzunk benne, hogy hamarosan eldöcögnek egy messzi-messzi tájra, ahol nem kell már azzal vesződjenek, hogy magyarul beszéljenek, magyarul gondolkodjanak, magyarul érezzenek, magyar várost vezessenek.

A képen szereplő budai vasparipa amúgy a svábhegyi fogaskerekű első három gőzmozdonya közül való, amelyeket 1874-ben a Schweizerische Lokomotivfabrikban gyártottak, a svájci Winterthurban

– olvasható a Buda-hegyvidéki vasutak című albumban, amelynek megjelenését még óbudai polgármesteri minőségében támogatott annak idején Tarlós István. Az a későbbi budapesti főpolgármester, akit ez a pazar képeslap is visszasír minden egyes nap.

Az Időutazás a magyar múltba 129. részében tovább vándorlunk régi országunk tájain az antik képeslapok segítségével.

 

A sorozat további epizódjait ITT tekinthetik meg.

Borítókép: „Budapest. Széchenyi-hegy vasútállomás.” Károlyi György budapesti kiadása. 1900-ban postázva. (Forrás: Balázs D. Attila gyűjteménye)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.