időjárás -2°C Adél 2023. január 29.
logo

Vivát, a fogaskerekűnek!

Balázs D. Attila
2022.12.04. 08:00 2022.12.04. 12:15
Vivát, a fogaskerekűnek!

Ezzel a 122 éves képeslappal üdvözli az időutazó a megmenekült budapesti fogaskerekűt. És mintha maga a lap is üzenni kívánna most, mert ez a szöveg olvasható rajta:

Lassan halad ez a kis masina, azonban most nagy terhet visz, egész házunk jókívánatait egész házatok népének az új esztendőre. Hallgassa meg az Isten kérésünk!

A mai nagy teher ugyanis a dilettáns, álkörnyezetvédő, szélsőbalos és ultraliberális fővárosi városvezetés. Bízzunk benne, hogy hamarosan eldöcögnek egy messzi-messzi tájra, ahol nem kell már azzal vesződjenek, hogy magyarul beszéljenek, magyarul gondolkodjanak, magyarul érezzenek, magyar várost vezessenek.

A képen szereplő budai vasparipa amúgy a svábhegyi fogaskerekű első három gőzmozdonya közül való, amelyeket 1874-ben a Schweizerische Lokomotivfabrikban gyártottak, a svájci Winterthurban

– olvasható a Buda-hegyvidéki vasutak című albumban, amelynek megjelenését még óbudai polgármesteri minőségében támogatott annak idején Tarlós István. Az a későbbi budapesti főpolgármester, akit ez a pazar képeslap is visszasír minden egyes nap.

Az Időutazás a magyar múltba 129. részében tovább vándorlunk régi országunk tájain az antik képeslapok segítségével.

 

A sorozat további epizódjait ITT tekinthetik meg.

Borítókép: „Budapest. Széchenyi-hegy vasútállomás.” Károlyi György budapesti kiadása. 1900-ban postázva. (Forrás: Balázs D. Attila gyűjteménye)

Fogaskerekűvel a Tátrában

A tátrai képeslapoknak saját gyűjtőköre van. Ez persze nem csoda, hiszen pompás lapok jelentek meg a régi Magyarország e magashegységéről.

 

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.