Jönnek a mínuszok, vasárnap sem ússzuk meg szélvihar nélkül

Az Országos Meteorológiai Szolgálat bejegyzéséből az is kiderül, mi okozza a viharos széllökéseket.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI, MET, Útinform, Mávinform2023. 02. 04. 15:39
Kidőlt fa a Normafánál 2023. február 4-én Forrás: Normafa FB-oldala
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az ország keleti és északnyugati tájai között hatalmas, 15 hektopascalos légnyomáskülönbség alakult ki – olvasható az Országos Meteorológiai Szolgálat közösségi oldalán. Azt írják, míg keleten, a ciklon középpontjában 1012, addig az északnyugati tájakon 1027 hPa a légnyomás mért értéke. Ez a hatalmas nyomáskülönbség alakítja ki a viharos, erősen viharos széllökéseket az országban.

A meteorológiai szolgálat a honlapján közölt veszélyjelzésben azt írta: szombaton az országban sok helyen várható 70 kilométeres óránkénti erősséget meghaladó széllökés. Erősen viharos, óránként 90–100 kilométeres sebességet meghaladó szélrohamok elsősorban a Dunántúlon, a Duna vonalának környezetében, valamint az északkeleti tájakon, Borsod-Abaúj-Zemplén, Heves, Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyében várhatók.

Emellett kiemelten a Dunántúli-középhegységben, főként a Bakonyban és a Vértesben, a Mecsek környékén és a Balaton térségében, illetve a Budai-hegyek területén lehet óránként 110 kilométer körüli vagy azt meghaladó lökésekre számítani.

A viharos széllökés miatt szombat délben hét vármegye, Baranya, Tolna, Somogy, Zala, Veszprém, Fejér, Komárom–Esztergom területén volt érvényben a legmagasabb, harmadfokú, piros riasztás.

Forrás: Országos Meteorológiai Szolgálat

 

A késő délutáni, esti óráktól mindenütt jelentősen veszít a szél az erejéből, de továbbra is nagy területen erős vagy viharos közeli marad. A hegyekben még este is óránként 70 kilométer fölötti széllökések várhatók.

 

Legfeljebb a fagypontig melegszik

A meteorológiai szolgálat előrejelzése szerint a frontális felhő- és csapadékrendszer a Tiszántúlt is fokozatosan elhagyja szombaton, másutt a gyorsan vonuló felhőkből legfeljebb futó hózáporok alakulhatnak ki. Estétől csökken a felhőzet, éjszaka jellemzően derült vagy gyengén felhős lesz az ég, de a Duna–Tisza-közén lehetnek erősebben felhős vidékek.

Vasárnap a felhőátvonulások mellett mindenütt legalább néhány órára kisüthet a nap. Főként a Dunától keletre azonban jobban összeállhatnak a felhők. 

Az északnyugati szél szinte országszerte viharos, helyenként erősen viharos lesz. Főleg a Bakonyban, a Balatonnál és a Mecsek környékén óránként 100 kilométer feletti széllökések is előfordulhatnak.

Az északkeleti megyékben hófúvás is kialakulhat. Estétől jelentősen veszít erejéből a szél, de holnap napközben is sokfelé kísérhetik élénk, erős széllökések az északi szelet.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában mínusz 8 és mínusz 3 Celsius-fok között alakul. A legmagasabb nappali hőmérséklet vasárnap döntően nulla fok körül valószínű.

 

Maradjon otthon, aki teheti

Az Útinform tájékoztatása szerint több helyen nehezítik a forgalmat a szélviharban kidőlt fák. A 35-ös főúton, Debrecen–Józsa térségében keresztbe dőlt az úton egy fa. A 73-as kilométernél a főutat teljes szélességében lezárták, Hajdúhadház felé lehet kerülni.

A 61-es főúton a viharos erejű szél több fát a burkolatra döntött, emiatt több helyen forgalomkorlátozásra kell számítani. Szabadi közelében, a 99-es kilométernél egy telefonpózna dőlt ki, emiatt félpályán közlekedik a forgalom. A 151-es kilométernél 300 méteres szakaszon félpályás korlátozást vezettek be a fakidőlések miatt.

Az M1-es autópályán a lébényi szakaszon, a 150-es kilométernél lévő Hanság pihenőt mindkét oldalon lezárták. Egy nagy fa zuhant az elektromos vezetékre, és szünetel az áramszolgáltatás.

A viharos erejű szél szombaton országszerte nagy károkat okozott és fennakadásokat idézett elő a közlekedésben. A katasztrófavédelem és a Mávinform is azt kérte, hogy csak az induljon útnak, akinek feltétlenül szükséges, 

lehetőleg mindenki maradjon otthon. 

Délelőtt a Normafát is lezárták, a terület nem látogatható.

Borítókép: Kidőlt fa a Normafánál (Forrás: Normafa Facebook-oldal)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.