Bazalt fogja be a bolygót melegítő gázt

A skóciai Edinburgh közelében Jim Mann maroknyi fekete színű kőzetport tart a markában. Varázspornak nevezi a bazaltőrleményt, ami szerinte – nagy mennyiségben a földekre szórva – segíthet hűteni túlmelegedő bolygónkat.

2023. 05. 26. 8:00
Extraction,Of,Basalt,Rock.,Breakage,Of,Gravel.
448096891 Fotó: Videopoint
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Azzal mindenki egyetért, hogy az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentése önmagában már nem elég a veszélyes mértékű felmelegedés megállításához. A csökkentésen túl a légkörből minden lehetséges módon ki kell vonni a szén-dioxidot. Amennyit csak lehet. A fák ültetése ennek a legtermészetesebb módja, de az erdősítés is csak részmegoldás. Az emberiségnek sokkal inkább szántókra és legelőkre van szüksége, mint erdőkre. A fák korhadása, illetve elégetése során pedig a megkötött gáz visszakerül a légkörbe. Azaz, olyan gázcsapdákra van szükség, amelyek hosszú távra jelentenek biztonságos megoldást.

A föld alatti üregek szén-dioxiddal feltöltése lehet az egyik út – erre világszerte biztató kísérletek folynak.

A Nature magazinban három éve megjelent tanulmány arra hívta fel a figyelmet, hogy egyes kőzetek mállása jelentős mennyiségű szén-dioxidot köthet meg. A málló kőrészecskék néhány hónapon belül karbonáttá alakítják az üvegházhatású gázokat. Akkor arra is kitértek, hogy a szén-dioxid megkötésére a bazalt a legjobb, ráadásul ez a leggyakoribb kő a Földön. Ha felgyorsítják a kőzet mállását, gyorsabban köti meg a gázt. A BBC szerint Jim Mann cége éppen a bazaltaprításban lát lehetőséget. Az apró darabok összességében sokkal nagyobb felületen érintkeznek a levegővel, mint a nagy sziklák. De nem elég aprítani, a bazaltport nagyobb területen kell szétszórni.

 

És itt jönnek a képbe a helyi gazdák, akik a kő talajra szórásával segítik a bolygót, mindezért cserébe ingyenes műtrágyát kapnak. A kísérletek során ugyanis kimutatták, hogy a földekre szórt bazalt a gáz elnyelése mellett javítja a terméshozamot és a legelők minőségét.

Egyes szakértők attól tartanak, hogy az ehhez hasonló szén-dioxid-eltávolítási technikák elvonhatják az emberek figyelmét a kibocsátáscsökkentés sürgető prioritásáról, és akár igazolásként is felhasználhatják szén-dioxid-intenzív életünk folytatására. Számítások szerint négy tonna bazaltkőre van szükség egy tonna szén-dioxid megkötéséhez.

Egy tipikus brit ember szén-dioxid-kibocsátását körülbelül évi hét tonnára becsülik, ami azt jelenti, hogy a nullszaldó érdekében 28 tonnát, vagy másfél pótkocsinyi bazaltot kell évente szétszórni.

A bazaltaprító cég a következő néhány évben gyors bővülést tervez, céljait komoly támogatók segítik. A Microsoft 25 ezer tonna bazalt kiszórásának költségét vállalta át. Az ügylet részeként az informatikai cég segít a projekt auditálásában és annak ellenőrzésében, hogy az eljárás megfelelően működik-e. Steve Smith, az Oxfordi Egyetem szakértője szerint kulcsfontosságú annak mérése, hogy mennyi gázt vonnak ki.

Még mindig sok kérdés merül fel azzal kapcsolatban, hogy ez a módszer mivé fejlődhet. Jelenleg a helyi kőbánya melléktermékét használják fel, de ha a felhasználást jelentősen bővítik, akkor a bazalt feldarabolásához, majd szállításához és szórásához szükséges energia – ennek megfelelően a szén-dioxid-kibocsátás – a többszörösére nő. Idén a tervek szerint 185 ezer tonna bazaltot terítenek szét, amitől 2025-re egymillió tonna szén-dioxid eltávolítását remélik. Ez még mindig csepp a tengerben a globális kibocsátáshoz képest. 2022-ben a világ mintegy 37 milliárd tonna szén-dioxidot juttatott a légkörbe.

Borítókép: Négy tonna bazaltkőre van szükség egy tonna szén-dioxid megkötéséhez (Fotó: Videopoint)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.