A magánvállalatok az egész katonai piac legitimitását megkérdőjelezhetik

Lényeges kérdés, hogy lehet-e a magáncégeket úgy irányítani, hogy azok a közös érdekekkel összhangban legyenek – mondta Deborah Avant, a University of Denver professzora, a katonai magánvállalatok nemzetközileg elismert kutatója. Szerinte ha a katonai magánvállalatokat nem ellenőrzik, visszahúzhatják az iparágat a zsoldosok területére, és az egész piac legitimitását megkérdőjelezhetik.

Magyar Nemzet
2023. 06. 05. 13:34
A Wagner-csoport megkérdőjelezheti a teljes katonai piac legitimitását Deborah Avant szerint Forrás: ludovika.hu
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– A legfontosabb kérdés minden katonai erővel kapcsolatban az, hogy milyen mértékben szolgálja a közös érdekeket, szemben az egyéni érdekekkel – mondta Deborah Avant a University of Denver professzora, a világ egyik legbefolyásosabb nemzetközi tanulmányokkal foglalkozó tudományos társasága, az International Studies Association (ISA) 2022–2023-as elnöke a Ludovika magazinnak

A katonai magánvállalatok működése mára fontos kutatási témává vált
Fotó: AFP

A szakértő szerint lényeges kérdés, hogy lehet-e ezeket a magáncégeket úgy irányítani, hogy azok a közös érdekekkel összhangban legyenek? A téma annál is inkább fontos, hiszen az NGO-knak hatalmas befolyásuk van a globális kormányzás alakításában. Avant szerint ez az 1990-es években kezdődött folyamat azóta még erőteljesebbé vált. 

Mint mondta, a vállalatok, a nem kormányzati szervezetek (és a kormányok) néha hasonló módon befolyásolhatják a globális politikát. Ezért Avant úgy véli, 

sokkal fontosabb azt a kérdést feltenni, hogy ezek a szervezetek közös aggodalmakkal foglalkoznak-e, vagy lehetővé teszik-e az egyének vagy kis csoportok számára, hogy egyéni céljaik érdekében „foglyul ejtsék” a politikát. 

„Úgy gondolom tehát, hogy az magánbiztonsági piacról feltett kérdésemet a nem állami szereplőkkel kapcsolatban is fontos feltenni” – jelentette ki a szakértő, aki a katonai magánvállalatok kapcsán az egyik legismertebb ilyen szervezetről, az orosz Wagner-csoportról is kifejtette a véleményét. 

Avant úgy véli, a Wagner igazán bonyolult fejlemény azok számára, akik a katonai és biztonsági magánvállalatokat tanulmányozzák, mert nem úgy működik, mint egy nyugati típusú kereskedelmi cég. A Wagner vezetője, Jevgenyij Prigozsin ugyanis már többször élesen bírálta az orosz erőket és az orosz katonai vezetést, és úgy tűnik, mintha hatalmi harc zajlana. 

Deborah Avant a polgári katonai kapcsolatok megértéséhez az úgynevezett megbízó–ügynök-elméletet használta. 

Sokszor azért veszel fel ügynököt, mert ő meg tud tenni valamit, amit a megbízó nem. De ha az ügynök elég erős jelenlétet biztosít, akkor úgymond önjáróvá válik. (...) de az erős ügynökökkel kapcsolatban mindig az a nagy aggodalom, hogy hűségesek maradnak-e a megbízójukhoz. Nem világos, hogy Prigozsin kihez hűséges

  – fogalmazott a szakértő. 

A kereskedelmi katonai szolgáltatók aggódnak amiatt, hogy a Wagner-csoporthoz hasonló erők, ha nem ellenőrzik őket, visszahúzhatják az iparágat a zsoldosok területére, és megkérdőjelezhetik az egész piac legitimitását – fejtette ki Deborah Avant.

A teljes interjút ITT olvashatja el.

Borítókép: Deborah Avant (Fotó: Ludovika.hu)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.