A vegeta évtizedek óta lapul a magyar háztartások polcain, mégis az egyik legmegosztóbb termék. Vajon tényleg szükségünk van rá, vagy csak felesleges és egészségtelen összetevő?
Kétféle ember létezik: aki szereti a vegetát és használja is, és aki úgy véli, hogy azzal az ételt csak elrontani lehet, ezért rá sem néz. Az viszont biztos, hogy az idősebb korosztály erőszeretettel használta – és használja ma is – az ételízesítőt. A nagy kérdés azonban, hogy kell-e a vegeta, ha igen, mennyi, és egyáltalán féljünk-e tőle? A Mindmegette utánajárt, érdemes elolvasni!
A természet ihlette?
Jó hír, hogy alapvetően nincs félnivalónk az ételízesítőtől, hiszen természetes alapanyagokból áll. A fő összetevői a szárított zöldségek, a fűszerek és a só, azaz csupa olyan termék, amit egyébként is beletennénk az ételeinkbe. Fontos viszont, hogy ha vegetát vásárolunk, akkor figyeljünk a minőségre és az összetevők listájára. Sok csomag tartalmaz nátrium-glutamátot (MSG), ami az emberek számára ijesztő, de csak addig, amíg nem tudják, hogy a paradicsomban és a sajtban is van ilyen anyag. Ez tehát egy olyan ízfokozó, ami a természetben is megtalálható, ismert káros hatása nincs a szervezetre.
A mértéken van a hangsúly
Az ételízesítők nem ördögtől valók, viszont az fontos, hogy csínján bánjunk velük. Ahogy nem jó, ha egy étel túl sós, úgy az sem jó, ha túl vegetás. A fűszerezéskor az a fontos, hogy az ételek ízét hangsúlyozzuk, ne pedig elnyomjuk a túl sok fűszerrel vagy sóval.
A teljes cikket a Mindmegette.hu oldalán olvashatják el.
Borítókép: Illusztráció (Fotó: Shutterstock)