Eskü maszek vagy elnöki maszkban

Fogas kérdés, hogy érvényesnek lesz-e tekinthető az eskü, amelyet Joe Biden száját eltakarva akar letenni.

Nyakas Szilárd
2020. 12. 07. 12:21
null
Washington, 2020. november 16. Joe Biden demokrata elnökjelölt (k) és Kamala Harris alelnökjelölt fényképével ellátott csészék és pólók a washingtoni Fehér Ház ajándékboltjában az elnöki rezidencia szomszédságában 2020. november 16-án. Donald Trump republikánus elnök nem ismeri el Joe Biden gyõzelmét a november 3-i amerikai elnökválasztáson, és választási csalásra hivatkozva bírósághoz fordult Pennsylvaniában, Georgiában, Nevadában, Michiganben és Arizonában. MTI/EPA/Jim Lo Scalzo Fotó: Jim Lo Scalzo
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Amerikai Egyesült Államok 46. elnökének beiktatására 2021. január 20-án kerül sor, és Joe Biden (még nem hivatalosan) megválasztott elnök első közéleti kérése: országában száz napig mindenki viseljen maszkot. Ettől a Covid-fertőzések jelentős csökkenését várja.

Alkotmányjogi szakértők tisztázták, hogy az amerikai elnök nem kötelezheti az ország polgárait a maszkviselésre, de Biden megjegyezte, ő és alelnöke, Kamala Harris jár majd jó példával a maszkviselést illetően.

Ha ez igaz, akkor az USA történetében először rejti el száját az Alkotmányra felesküvő elnök. Jogi kérdés, így egyáltalán érvényesnek tekinthető-e az eskü? Ha belekötnek – hiszen addig még hat hét áll a jogértelmezők rendelkezésére –, az eskü idejére Biden legfeljebb „demaszkírozza” magát. Ha megteszi, önmagát sokak bírálatának teszi ki. Márpedig ellenzői tömegesen vannak, élükön az „adu”-val, a még regnáló Trump elnökkel.

Meglátjuk... Azaz talán meg is halljuk?

Az első száz napja során az elnöknek számtalan kötelezettsége adódik, s beszédek tucatjait kell tartania. Maszkban? – tesszük fel laptopunk előtt demaszkírozottan a kérdést? Ha igen, az kellően átütő nem lesz. De amennyire ismerjük az amerikaiak találékonyságát, nem hagyják pácban az elnököt. Speciális „beszéd-maszkot” gyártanak majd demokrata elnökük részére. Egy olyat, amely ritka szövésű, s alig állja útját a hangnak. Hátránya, ez csak a kifelé áramló levegő esetében célszerű. De Biden beszéd közben lélegezni is kíván, és így befelé szabad az út a vírusoknak.

A megoldást a mikroelektronika jelentheti. Olyan chip beépítését az elnök speciális beszédmondó maszkjába, amely mikrofon értékű. Kockázati tényező azonban a technika ördöge. Tételezzük fel, hogy hirtelen elhalkul az elnöki szózat. Zavarodottság a technikusok között – melyik berendezés a ludas? Lázasan vizsgálják, pedig csak az elnök köpött bele a levesükbe. Azaz a mikrochipbe.

Joe Biden már nem fiatal ember. November 20-án töltötte be 78. életévét, és Shakespeare Hamletjével szólva „az öregembernek ősz a szakálla, ráncos az orcája; szeméből sűrű gyanta szivárog, stb”. Shakespeare csak tudja!

Ám Trump elnök minapi beszédében még saját elnöki feladataként jelölte meg „választási rendszerünk megvédését”, amit – mint hangsúlyozta – „támadások, ostromok sújtják”. Különösen három úgynevezett swing állam választás lebonyolítását kérdőjelezte meg: Pennsylvania, Georgia és Nevada a kifogásolt. (Az USA-ban swing ­– hinta – államoknak tekintik azokat, amelyek lakossága egyszer ide, másszor oda szavaz.)

Az előttünk álló hetekben eldől, elegendő bizonyíték gyűlik-e össze január 20-ig. Akár így, akár úgy, meggyőződésünk, a szavatartó Biden száz napig mindenképpen viseli majd a maszkot.

A kérdés, kinek a beiktatásán és milyet: elnökit vagy maszekot?!

Ha az összes Poszt-traumát látni szeretné, kattintson IDE.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.