idezojelek

Kicsit leült a kultúrharc, a Telex.hu tett érte, hogy felpörögjön

Összevágott propagandavideóval támad a legobjektívebb portál.

Cikk kép: undefined

Egy olyan propagandavideót hozott össze a Telex.hu Demeter Szilárdról, a Petőfi Irodalmi Múzeum igazgatójáról, hogy az azon nyomban elterjedt a magát függetlennek hazudó sajtóban.

Az „interjú” jól láthatóan egy nagyobb lélegzetvételű beszélgetés volt. Általában amikor egy-két kérdésre kap el az ember interjúalanyt, szinte futtában, akkor a szereplők nem szoktak egy széken üldölgélve beszélgetni. Demeterrel valószínűleg egy fél órás, egyórás interjú készült, amiből a Telex összevágott egy öt perces videót (idióta bevágásokkal megspékelve).

Sem a Telex „riporterének” kérdéseit nem ismerjük, sem pedig a kontextust, amelyekben Demeter állításai elhangoztak. Ez a videó – nem vagyok hajlandó idelinkelni – egy aljadék koholmány, ami a tájékoztatás kritériumának semmilyen módon nem felel meg.

Majd mindezt a Telex megfejelte azzal, hogy a kiragadott mondatokról megkérdezte a baloldali értelmiség hangadóit, akik egymással versenyt hányva gyalázkodtak. Úgy néz ki, hogy kicsit elült a kultúrharc, a Telexesek pedig be akarták röffenteni. Végül is sikerült, csak azt nem lehet tudni, hogy ezt milyen jogon nevezik ők „újságírásnak”? Nem is az a legnagyobb baj, hogy ezt meg merik tenni, az még ennél sokkal problémásabb, hogy ennek rengetegen felülnek.

Demeter Szilárd egyébként egy kontextus nélküli mondatában arról értekezik, hogy a magyar irodalom 80 százalékát kukázná. Ezen most fel kellene háborodni, sőt, az átlagkommentelő meg is teszi, ömlik a mocsok a billentyűzet hangos kopogása közben. Pedig a valóság az, hogy a magyar irodalom csak kis részben áll Ady Endréből meg József Attilából, náluk sokkal-sokkal több olyan másod- és harmadvonalbeli író és költő élt és él, akiknek egy-egy, vagy néhány kiemelkedő alkotásuk van, az életművük jelentős része viszont nem üti meg a mércét.

A legtöbbünk középiskolás korában tanul irodalmat, ahol is az irodalmi elittel ismerkedik meg. Anonymus-szal, Csokonaival, Babitscsal, Kölcseyvel, Adyval és még sorolhatnánk. Csakhogy nekik számos kortársuk volt, akiknek a szövegei szintén fennmaradtak, sőt, akár az adott korszakban igen népszerűek is voltak, csupán később úgy vélték az irodalomárok, irodalomtörténészek, a szakma avatottjai, hogy az életművük nem éri el az elit szintjét. Róluk legfeljebb az egyetemi padsorokban hallanak azok a diákok több évtized vagy évszázad távlatából, akik kifejezetten irodalmat, irodalomtörténetet tanulnak.

Talán nem vállalok nagy kockázatot, ha kijelentem: a magyar irodalom – és ez minden nemzet esetében így van – jóval több mint nyolcvan százaléka már most a „kukában van”. Ezeknek az íróknak és költőknek a műveit vagy egyáltalán a nevét legfeljebb az irodalomtörténészek ismerik. Márpedig az elfeledett alkotók jóval többen vannak, mint halhatatlanjaink. Szóval hülyeséget mondott Demeter Szilárd, vagy a magyar kultúra iránti gyűlölet vezérli a szavait? Míg az előbbire a válasz az, hogy nem, utóbbit legfeljebb csak közéleti szerepvállalásából sejthetjük, ugyanis a Telex egy összevágott koholmányt rakott az olvasói elé.

Az sem derült ki, hogy Demeter miért nem szereti a színházat. Az pedig végképp nem, hogy miért kellene neki szeretnie? Nem színházigazgató ugyanis.

Ha az összes Poszt-traumát látni szeretné, kattintson IDE!

Borítókép: Demeter Szilárd a Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatója. (Fotó: Bach Máté/Magyar Nemzet)

Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right
Ágoston Balázs avatarja
Ágoston Balázs

Magyarország nem volt szószegő

Borbély Zsolt Attila avatarja
Borbély Zsolt Attila

A rendszerváltás mint tananyag

Huth Gergely avatarja
Huth Gergely

A történelem főutcáján

Gajdics Ottó avatarja
Gajdics Ottó

Mindannyian békét akarunk

A szerző további cikkei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.