idezojelek

Szeretkezz, ne háborúzz!

Hová jutnánk, ha olyan hordószónokok és satrafák vennének részt az ország irányításában, mint akik most a háborúba ugrásra buzdítanak?

Cikk kép: undefined

„A háború több rossz embert csinál, mint amennyit elpusztít.”

Szeretkezz, ne háborúzz! A hippimozgalomnak ez a hatvanas években híressé vált jelmondata a kormányzásra sóvárgó ballib ellenzéknek ma nagyon is iránymutató lehetne. A katyvasz, haladó ballib koalíció megmondó emberei, amazonjai azonban kardcsörtető kijelentéseikkel legkevésbé a pásztorórák meghitt hangulatába ringatnának, inkább a frászt hozzák ránk. A tűzzel játszva felgyújtanák a házat.

VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A háború megborítja az értékrendet, ősi ösztönöket hoz elő és Kant szerint több rossz embert csinál, mint amennyit elpusztít.Az ellenzék elmúlt évekbeli ténykedése megmutatta, hogy politikusai – persze ne általánosítsunk – már rég háborúban állnak, elsősorban saját szerethetőbb énjükkel. A bennük tomboló gonosz indulatokat gyakran nem is tartják féken. Figyelmen kívül hagyják az intelmet: ha változtatást akarsz, kezd magadon! A parlamentben vagy korteskedés közben belőlük kitörő dührohamoknak azonban csalóka a politikai hozadéka.Egy utcai balesetnél is inkább a bizsergető izgalom miatt támad csődület, a szájukat tátó passzív bámészkodók csak szörnyülködnek a véres látványon, de közben aligha a KRESZ módosításán agyalnak.Gondolkodni fárasztó. A kormány ellen voksolni készülő szavazók tagjai közül sokan ódzkodnak is döntésük következményén elmélkedni. Olyanok, mint az óvodás fiúcska, aki az M7-esen Lepsény felé félúton a lassú haladást elunva a volán mögött ülő papája fülébe súgta: hajts az árokba! Az ártatlan gyermek az utazás egyhangúságát szerette volna némileg oldani, mentőautó, sziréna, tüsténkedő orvosok, megannyi mozgalmas, színes élmény. Ez kell a gyereknek.Az április 3-án urnákhoz járuló ellenzéki és ma még „billegő” szavazók között is szép számban akadnak, akik felnőtt koruk ellenére gyermeteg lelkülettel óhajtják a változást.

Nem gondolnak bele, mit zúdítanak a nyakunkba, ha rossz helyre húzzák be az X-et? Hová jutnánk, ha olyan hordószónokok és satrafák vennének részt az ország irányításában, mint akik most a háborúba ugrásra buzdítanak? Akiknek például valamilyen eszme, koncepció híján csupán: „Nem szexszelek Fideszessel!”-féle idétlenkedésekre futja.Ebben a kaotikus korszakban, amikor világjárvány, infláció, energiaválság és a háború zátonyai között kell a felszínen maradni, a hülyeség fáj.Ilyenkor akár egyetlen rossz mondat, és nekünk annyi. Most persze a járvány áldozatai miatt Orbánt bűnösnek hazudó ballibek kussolnak arról, hogy a háborútól az országot távol tartó miniszterelnök katonáink százainak életét menti meg a „hősi” haláltól. (A járvány viszonylag magas halálozási aránya jórészt a népesség eleve rossz egészségi állapotára vezethető vissza.)Szurkolhatunk , hogy az április 3-ig hátralévő napokban a „billegő”szavazók is szánják rá magukat egy kis agytornára és komolyan megfontolják: merre haladjunk tovább?Ha jól döntenek, akkor az országrontó ellenzéki pártok arcra zuhanó szenvedélyes politikusai – a hippik mintáját követve – háborúsdi helyett ezentúl inkább az intim szférában boldogulnak. Ez lehet az igazi össznépi örömszerzés.A nyári időszakra a múlt vasárnap hajnalban átállított órák is a regnáló kormány maradására biztatnak: egy órával előrébb, nem hátrább!

(A borítókép forrása: 123rf)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right
Deák Dániel avatarja
Deák Dániel

Magyar Péter nagy hibát követett el

Pilhál Tamás avatarja
Pilhál Tamás

Élnek, mint (Gulyás) Marci Hevesen

Szentesi Zöldi László avatarja
Szentesi Zöldi László

A magyar érdek a legfontosabb

Gajdics Ottó avatarja
Gajdics Ottó

Az elbeszélési módok és a valóság

A szerző további cikkei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.