idezojelek

Itt a lehetőség, hogy Gyurcsány leszámoljon az LMP-vel

A DK elnökének kegyétől függ, hogy alakíthat-e országgyűlési frakciót a „zöldpárt”.

Cikk kép: undefined

Nem lennénk most a Lehet Más a Politika (LMP) helyében: a közös baloldali pártlistáról három képviselőjük került az Országgyűlésbe, míg az egyéni választókerületekben egy nyertesük van, ám a frakcióalakításhoz legalább öt képviselő kell. A hiányzó egy szem politikust a Demokratikus Koalíció (DK) kegyéből kaphatja meg a párt, erről előzetes megállapodást kötöttek a választások előtt. Most pedig várhatják, hogy Gyurcsány Ferenc betartja-e a szavát. De vajon érdekében áll-e?

Török Gábor politikai elemző a minap arról beszélt, hogy nem nagyon lát semmilyen utat a baloldal előtt, hiszen már kipróbálták a részleges és a teljes összefogást, valamint a külön indulást is. Ez azonban nem teljesen igaz: Gyurcsány Ferenc 2011-ben, a Demokratikus Koalíció megalakulása környékén egy nagy közös demokrata pártról álmodozott, amely egybefogja a baloldalt. Ez nyilván nem azonos a mostani összefogással, amely külön pártokból, külön elnökségekből áll össze, hatfelé tartó érdekekkel.

A vasárnapi választási vereség egyik következménye lehet a már említett nagy közös párt irányába történő elmozdulás, amelybe erőszakkal vagy szép szóval, de be kell tagolni a többi politikai formációt.

Ezen folyamatnak pedig az első lépése – lehetne – az LMP hátába beleszúrt kés. A párt ugyanis megszűnt létezni, néhány parlamenti képviselőn és nagyvárosi önkormányzati képviselőn kívül lényegében nem maradt ember, nem maradt alapszervezet, és üzenet sincs – már azonkívül, hogy „zöldpolitika”, amit mindenki úgy ért, ahogy akar. Az LMP ugyanolyan virtuális párt lett, mint a Párbeszéd, amelynek léte csupán azon múlik, hogy kapnak-e széket a politikusai a parlamentben.

Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az LMP eltűnne a nyilvánosságból, ha nem alakíthatna frakciót: ezzel rengeteg pénztől esne el, és az országgyűlési munkában is csak korlátozottan vehetne részt. Kiesne például a legfontosabb műfaj, a napirend előtti felszólalás, amely még mindig az egyenes utat jelenti a híradókba való bekerüléshez.

Gyurcsány számára az LMP eltűnése azt jelentené, hogy nem öt párttal, hanem már csak néggyel kellene egyezkednie, megállapodnia.

Egy ilyen terv egy dolgon bukhat meg: a pénzen. A baloldali pártoknak vannak olyan politikai projektjei, amelyeket vélhetően közös kasszából finanszíroznak. Ilyen például az Ezalényeg.hu vagy más propagandaoldalak. Ha az LMP esetleges felszámolódása nem húzza keresztbe a baloldali pártok a pénzügyeit, akkor lényegében nincs olyan érv, amely mentén érdemes lenne lélegeztetőgépen tartani a „zöldpártot”. Kivéve azt, hogy Gyurcsány ezzel megszegné az adott szavát, de biztosak lehetünk benne, hogy ez nem nagyon érinti meg a DK pártelnökét.

Borítókép: Dobrev Klára és Gyurcsány Ferenc szavazás közben (Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt)

Ha az összes Poszt-traumát látni szeretné, kattintson IDE!

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right
Ágoston Balázs avatarja
Ágoston Balázs

Uniformizált, szervetlen épületek árasztották el a világot

Borbély Zsolt Attila avatarja
Borbély Zsolt Attila

Biztató összefogás Erdélyben

Huth Gergely avatarja
Huth Gergely

Embert ügyvédjéről, Magyar Pétert Bárándy Péterről...

Novák Miklós avatarja
Novák Miklós

Szoboszlai Dominik: újra itt a farsang!

A szerző további cikkei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.