idezojelek

Tordai szürke kockája a zöldövezetben

A Párbeszéd társelnöke még e-naplót is vezetett az engedély nélküli építkezéséről.

Cikk kép: undefined
Fotó: Kovács Attila

A hírek szerint az egyebek mellett fővárosi illegális építkezések könyörtelen leleplezésére szakosodott Tordai Bence építési engedély nélkül, illegálisan épített fel egy vadonatúj családi házat Budapest II. kerületének egyik külső – zöldövezeti – részén. Nem nagy történet, mondhatnánk, nem az első engedély nélküli építkezés a magyar történelemben, és minden valószínűség szerint nem is az utolsó. Még csak a technikára sem mondhatjuk, hogy új lenne, mások is élnek vele, amely szerint papíron felújítanak egy régi épületet, valójában azonban teljesen elbontják azt és egy új házat építenek a helyére.

Csakhogy van itt néhány különbség az ilyen technikát alkalmazó átlag magyar polgár és Tordai Bence között. Egyrészt az ilyen technikával ügyeskedő magyar polgár nem politikus. És ha valamit az átlagpolgár nem tehet meg, azt egy politikus hatványozottan nem teheti meg. Ezt Tordai Bencének is tudnia kellene, mivel azonban szemmel láthatóan ezzel az alapigazsággal nincsen tisztában, ezért erkölcsileg alkalmatlan politikusnak.

A következő lényeges különbség, hogy az átlagpolgárnak nagyságrendekkel több esze van, mint Tordai Bencének. Az átlagpolgár ugyanis nem vezet e-naplót az engedély nélküli építkezéséről. Ha pedig valamire van engedélye, de ezen túlterjeszkedik, akkor ezt a túlterjeszkedést semmiképpen nem rögzíti az építési naplóban. Tordainak a hírek szerint ez is sikerült: részletesen dokumentálta az építési szabályok megszegését. Ezzel saját szerény szellemi képességeiről is tanúbizonyságot tett, egyúttal arról is, hogy nemcsak erkölcsileg alkalmatlan politikusnak, hanem szellemileg is. Az átlag magyar nyelvén fogalmazva sík hülye – amivel persze nem lóg ki a nagy ellenzéki átlagból.

Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mindez azonban nem minden: a valamikori parasztház helyére ugyanis a képek alapján egy teljesen jellegtelen szürke kockát (na jó: téglatestet) sikerült felhúzni, körülbelül olyat, mint amilyet a haverjai terveztek a budai Várba a történelmi épületek felújítása helyett, az igénytelenséget átkeresztelve minimalista stílusnak és letisztultságnak, és azt hazudva, hogy a szürke kocka korszerű. Amiben persze van némi igazság, hiszen olyan korban élünk, amelyben a magukat korszerűnek gondoló emberek szerint a szürke kocka az építészet csimborasszója. Nem tudhatom, hogy Tordai Bence azért nem törte magát építési engedélyért, mert attól félt, hogy a szürke kockás tervet és annak tervezőjét úgy hajítja ki a mégoly korszerű településképi bizottság is, hogy a lába nem éri a földet, vagy volt valamiféle engedélye a felújításra, csak azon jelentősen túlterjeszkedett.

Tulajdonképpen mindegy is: a lényeg, hogy a rendelkezésre álló információk szerint engedély nélküli építkezés történt. Aminek eredményeként egy olyan épület született, amely a képek tanúsága szerint a környezetével egyáltalán nem harmonizál, bumfordi, teljes egészében tájidegen, amely létrehozásának karbonlábnyoma egészen biztosan sokszorosa az eldózerolt parasztházénak, és amely valószínűleg tele van pakolva soha le nem bomló építési anyagokkal. Ez utóbbi sem feltétlenül baj, csak akkor kéretik nem fennhangon zokogni a környezetért és a klímáért, és nem próbálni eladni magunkat „zöldpolitikusnak”. Tordai tehát nemcsak úgy általában – erkölcsileg és szellemileg – alkalmatlan politikusnak, hanem – építkezése alapján is – különösen alkalmatlan „zöldpolitikusnak”.

A Párbeszéd társelnökének építkezése kristálytisztán mutatja, hogy milyen lenne az általuk vizionált és ígért „zöld” Magyarország. Zöld helyett szürke, esztétikus helyett igénytelen, környezetkímélő helyett környezetromboló. Úgyhogy köszönjük, inkább nem kérünk belőle.

Borítókép: Tordai Bence, a Párbeszéd társelnöke (Fotó: MTI/Kovács Attila)

Ha az összes Poszt-traumát látni szeretné, kattintson IDE!
 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right
Gajdics Ottó avatarja
Gajdics Ottó

Mindannyian békét akarunk

Szőcs László avatarja
Szőcs László

A háború jó üzlet, csak nem nekünk

Sitkei Levente avatarja
Sitkei Levente

A kihívás

Bayer Zsolt avatarja
Bayer Zsolt

Szembeszállni a sátánnal

A szerző további cikkei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.