időjárás 19°C Amália 2022. október 7.
logo

Árnyék, kormány meg a valóság

Berszán György
2022.09.17. 13:42 2022.09.17. 14:06
Árnyék, kormány meg a valóság

Rögtön fel is teszek egy kérdést: vajon a magyar demokrácia erőssége, avagy gyengesége az, hogy Gyurcsány Ferenc ma is a közélet része? Mi több, árnyékkormányról handabandázik a feleségével együtt. Nem is olyan egyszerű a válasz, merthogy mindkét eset mellett és ellen is szólhatnak érvek.

Árnyékkormány jogilag nem létezik. Nincs ilyen politikai kategória. Angliában igen, de úgy tudom, mi nem vagyunk brit állampolgárok. Hivatalos és jog szerint érvényes ellenzéki alternatíváról tehát szó sincs. Akkor miről van szó?

Súlyosságában először is arról, hogy Gy. F. és szélsőbaloldali szektapártja deklaratíve semmibe veszi az április 3-i választások eredményét. Pedig az ellenzéki összefogás nagyon el lett verve, listán például húsz százalékot vert a baloldali tömbre a Fidesz. És Orbán Viktornak van hárommillió szavazója. Gy. F.-nek a fele sincs meg. Most mégis önjelölt nemzetvezetőként tetszeleg. Aki fütyül a demokratikus népakaratra, és bizony szembefordul azzal. De ha Gy. F. ellenzékben sem képes jogkövető magatartásra, az alapvető demokratikus normák tiszteletben tartására, akkor mit művelne kormányon (már megint)? Jó kérdés.

 

Másodszor: nincs ellenzék. Csak Gy. F. van, ott trónol a szélsőséges magánpártja élén. Ez az üzenet. Majdnem olyan súlyos, mint az előbbi, hiszen ez is durván diszkriminál, csak éppen nem a törvényes választások törvényes eredményét, hanem a többi ellenzéki pártot. Mostantól tehát kár is beszélni Momentumról, MSZP-ről, Jobbikról, LMP-ről, Párbeszédről, vonyító kutyákról. Nincsenek. Nem léteznek. Kizárólag DK van, csak Gy. F. és kedves felesége. Érdekes kérdés, megérti-e egyáltalán ezt a tényt a sok baloldali kispárt vezetője, vagy csak a szokásos megúszós, túlélő üzemmód gombja van reménytelenül beragadva náluk. Az előválasztástól a közös listán keresztül egészen idáig tehát minden cirkuszi mutatvány volt csak.

 

Végül az időzítésről. Igen, ez is súlyos dolog, és talán a legszomorúbb az egészben. Az uniós legitimációról van szó, ha már a magyar, a nemzeti elérhetetlen. Nyilvánvaló, hogy Dobrev Klára jól értesült személy, már ami a brüsszeli eseményeket illeti. Hamisítatlan bolsevik módjára lobbizott saját hazája ellen, a nekünk járó uniós pénzek blokkolásában, és eddig siker koronázta szégyenteljes politizálását. Mostanában várható érdemi döntés az EU-pénzekről. A lengyelek példáján okulva nincsenek illúzióim. Lesz egy roppant hatásvadász brüsszeli bejelentés, és rá tíz másodpercre lesz egy roppant hatásvadász bejelentés itthon is. (Á, nincs itt összehangolva semmi a világon.)

Nekünk viszont az a dolgunk, ami eddig is. Higgadtnak maradni, nem megijedni, és örök ellenzékben tartani őket. És a velejéig antidemokratikus, jogállamellenes kommunikációs trükkről elmondani, hogy az bizony egy velejéig antidemokratikus, jogállamellenes kommunikációs trükk. Gyurcsány és Dobrev módra.

Borítókép: Dobrev Klára, a Demokratikus Koalíció (DK) EP-képviselője és Gyurcsány Ferenc, a párt elnöke, volt szocialista miniszterelnök leadják szavazatukat a budapesti Áldás utcai Általános Iskolában kialakított szavazókörben az országgyűlési választáson és gyermekvédelmi népszavazáson (Fotó: Mirkó István)

Ha az összes Poszt-traumát látni szeretné, kattintson IDE!

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.