A minap Csíkszeredában, itt a kanyarulatban, a Kárpátokéban persze egyféle sajtmustrára került sor, ahol alkalmam volt zsűriáldozatként végigkóstolni vagy húszféle sajtot. Ez, mondanom sem kell, azt jelenti, hogy utána egy hétig mindenféle emésztési problémáid vannak, és kezded megérteni, a kecskék miért olyanok-amilyenek. De megéri. Voltak itt gyönyörűséges lágy sajtok, felérlelt, érlelt, rögsajtok, tehéntejből, juhtejből, kecskéből, bivalyból, minden, mi gyönyörűséges a szemnek és a szájnak. Hoztak sajtot Gyergyóból, a Homoród mentéről, Csíkból és Székelydályáról, és az ember csak kering egy almával a kezében, mert mindent meg kell kóstolni, és ez gyakorlatilag szinte lehetetlen, de ha kell, akkor kell. Még szerencse, hogy egy derék pálinkafőző-mester időnként meg-megsajnált, s egy-egy kupicával segített az ízlelőbimbókat helyreállítani. Bizonyos Marika néninél, akitől egészen biztosan nem fog vásárolni egyik multi sem – meg sem érdemelnék –, szép, sok éve használatos fadézsában ott sárgállt a túró.