Véres esemény játszódott le ma este félhét óra tájban Kispesten az Eggert- és Árpád-ucca sarkán levő Ackert-féle vendéglőben. Még a kora délutáni órákban betért a vendéglőbe Egyedi Balázs 25 éves állástalan magántisztviselő. Letelepedett az egyik asztal mellé és iddogálni kezdett. Később melléje ült maga a vendéglős, egy kőművessegéd, a kispesti Sas- kör egyik tagja. A négy férfi az ételekről, fizetésről beszélgetett, közben néhány fröccsöt is leeresztettek. A társalgás ekkor a lecsó nevezetű eledel körül forgott. Egyedi Balázs, aki székely eredetű fiatalember, azt bizonyítgatta, hogy a lecsó ősi székely eledel, amit Budapesten nem is tudnak elkészíteni. – Már miért ne tudnák? – kérdezte az egyik vendég. – Azért, mert ahhoz avas szalonna, keménymag. paradicsom és tejföl is kell. Végül pedig csabai kolbász – ami nincs a kispesti kocsmákban. Szó szót követett., végül is Egyedi felugrott és így szólt: — Kérdezzük meg Zsófikat, tud-e igazi lecsót főzni. Ezzel felugrott Egyedi és kiment a konyhába, ahol Faragó Zsófia, az Ackert-kocsma 40 éves szakácsnéja éppen a vacsora elkészítésével foglalkozott. A fiatalember 2–3 percig tartózkodott a konyhában. Az ivóban levők csak annyit hallottak, hogy Egyedi így szólt a szakácsnőhöz: – Főz-e lecsót, Zsuzsika? Egyedi kérdését a szakácsnő kacagása követte, majd utána revolverlövés durranása és a szakácsnő éles felkiáltása, hallatszott: Jaj, rám lőtt Egyedi úr! – kiáltotta Faragó Zsófi. A vendéglős és a többiek kirohantak a konyhába, ahol vérében elterülve eszméletlenül feküdt a padlón a szakácsnő.” A lecsó eredetének általunk legkorábban ismert irodalmi említése 1928-ból származik. Terescsényi György Kubikosok című novellájában az étel – erősen vitatható – szerb származása mellett tör lándzsát: „Elég ritkán adódott elő közöttük torzsalkodás, legfeljebb az étrend összeállításánál, mert Csutora kiváltképpen szerette a galuskás lebbencslevest, amit viszont Dékány nem szenvedhetett, mivel neki golyó járta át a vékonyát a háborúban, és nem bírta a gyomra a foghagymás rántást. Ilyenkor Bárkányinak salamoni ítéletet kellett tenni és idáig könnyen megegyeztek fordított kásában, zsíros tarhonyában, meg rácpaprikásban, amely utóbbi ételt lecsónak nevez a városi ember, pedig azt a rácok találták ki és paradicsom, zöldpaprika, meg vereshagyma szalonnazsírra vetett összefőzéséből áll.”