– A délért meg kell küzdeni – mondotta Maurer Oszkár, borász, autodidakta gasztronómus és Kaló Imréhez mérhető borpróféta, midőn tavaly Magor fiammal hármasban Titel irányában utaztunk, s az idő teltével morgolódni kezdtem, hogy választhattunk volna közelebbi, észak-bácskai célpontot is.
„Oszkár ismét fején találta a szöget” – állapítottam meg magamban, midőn megjárva Titelt, Karomot és Újvidéket, feledhetetlen élményekkel gazdagodva, éjféltájt a legfrissebb pét natját kortyolgattuk a pince előterében, immár Hajdújáráson. (A pezsgővel rokonítható, Magyarországon kevéssé ismert és kultivált természethű habzó-műfajról lásd magyarul például Csíki Sándor blogjának rövid, lényegre törő összefoglalóját.)
Megismerve valamelyest Palics, Szabadka, Magyarkanizsa, Óbecse, Topolya és Zombor vendéglátó kultúráját, érdemes délebbre menni, s nemcsak a kulináris fellegvárat, a több száz ezres Újvidéket szemügyre venni, de kisebb településeket, például az okiratok által már 1077-ben említett Titelt is, melynek alig több mint ötezer lakosából csak tíz százalék magyar, de e kis közösség, mint személyes helyi kalauzomtól megtudtam, nemrégiben szervezte meg ismét a magyar oktatást a gyermekeknek.
A község szélén, a festői Tisza-parton, szemben Temesvár folyójának, a Bégának torkolatával működik kissé elhanyagolt környezetben a Mala Carda, azaz a Kis csárda. A beltér nem túl igényes, de hangulatos, az ablakból rálátni a Tiszára. Fából ácsolt asztalok és támlás padok, a fal és plafon laminált pozdorja, a nyers tégla sem kezelt. A hely egyszerű és hiteles. A falra erősített szák, pecabotok, valamint cserepes zöld növények képezik a dekorációt.
A konyha a népszerű helyi fogásokra alapoz, melyeket a szerb konyha dominál. Erőssége a Tiszából fogott friss hal, együttműködnek a helyi halásszal, akivel ottjártunk idején alkalmunk volt találkozni. A felszolgáló őszintén elmondja azt is, hogy a ponty nem tiszai, hanem tenyésztett. Az egynyelvű (szerb) étlap rövid, lényegre törő. Adnak helyi jellegű halászlét, háromféle sült halat (harcsát, pontyot és süllőt), tucatnyi húsételt, főként sertésből, zömét roston sütve és egy desszertet.