Cipőt a cipőboltból, fűszert a fűszerboltból, bort a borszaküzletből, sört a sörszaküzletből, húst a hentestől, halat a halastól. Sörbárban igyunk sört, borbárban bort, phoétteremben együnk phót. Mindehhez hozzátehetném, hogy steakhouse-ban meg steaket. De nem teszem hozzá, mert jómagam nem ezt az elvet követem. A steaket inkább megveszem a legjobb hentesek valamelyikénél és megsütöm otthon. Étteremben arra vagyok elsősorban kíváncsi, hogy mennyire kreatív, mennyire felkészült a konyha. Ihletforrást, vibrációt keresek, olyan fogásokat, amiket az ember nem eszik otthon.
Nagyszeben az erdélyi kulinária egyik fellegvára, nem csoda, hogy Kárpát-medencei szinten kiemelkedő steakhouse-t is találunk a középkori leheletű belvárosában. A román Gault Millau kalauz sok esetben túlságosan is bőkezű a pontok odaítélésekor, olykor viszont szűkmarkúnak tűnik, mint például a Benjamin Steakhouse esetében, mely mindössze 10,5 pontot kapott tőlük, holott teljesítménye tisztes 12 pontra tehető.
A berendezés elegáns, nagypolgári, fekete plafon, sok pácolt fa, ötletes világítótestek, hajópadló. Az asztalon a marha amerikai bontását bemutató papíralátét, só- és borsdaráló, jó minőségű extra szűz olívaolaj és balzsamecet. Kellemes, helyhez illő countryzene szól.

Az étlap nyitó mondataiból megtudhatjuk, hogy erdélyi legelőkön nevelt Angus marhák három hétig érlelt húsát készítik el Josper sütőben, ez a fő profil, de sütnek wagyuhúst is. Mindkét marhafajta fényképe és rövid leírása szerepel az étlapon.
Maghőmérsékleti precizitással írják le a sütési fokozatokat. A well done-nál, ami a séfek réme, a kulináris blaszfémia csúcsa, visszafogottan csak annyit írnak, hogy 71 Celsius-fok felett van a maghőmérséklet, a hús szürkés, továbbá, hogy nem ajánlott így kérni a steaket, mert élvezeti értéke csökken. Láttam már ennek durvább változatot is, az úgy szólt, hogy „well done – order the chicken you steak-hating bastard” (rendelj inkább csirkét, te steakgyűlölő fattyú).
A Benjamin Steakhouse-ban nem volt nehéz érvényesíteni a steakkerülő, kreativitáskereső elvemet. A minden bizonnyal pazar steakek mellett ugyanis kínálnak fantáziadús olasz és nemzetközi ételeket, többek között articsókás spenótkrémet sült paprikával és gruyere sajttal, petrezselymes citromos szardellás sült velős csontot, hízott szárnyasmájat rebarbaradzsemmel, zöld almával és házi brióssal, ázsiai ihletésű levest a tenger gyümölcseiből, édes köményes, lazacos, kapros rizottót, szarvasgombás, vargányás tagliatelle-t, új-zélandi báránykarajt mentás joghurttal. A desszertválaszték megszokott: házi fagylalt, sajttorta, lava cake és tiramisu.