Steam punk ihletésű sörmúzeum Szolnok szívében: Sörárium

A Sörárium valóságos sörmúzeum, régi plakátokkal, söröskorsókkal, sörfőző felszereléssel.

BORBÉLY ZSOLT ATTILA
2022. 01. 13. 7:51
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A vírusjárvány hatására megszűnt ikonikus fővárosi vendéglátó egységek egyike a Kaltenberg bajor királyi söröző, mely egy kaszárnya, majd dohánygyár helyén nyitott a rendszerváltás hajnalán. Legfőbb vonzereje a helyben főzött sör volt, a konyha nem mutatott túl az átlagos szinten. Nem kellett ahhoz sörforradalom, hogy meglegyen ennek a varázsa és nem kell sörrajongónak lenni ahhoz, hogy az ember szívesebben igya azt a sört, melynek sörfőző berendezése néhány méterre fekszik az asztalától s netán még meg is tekintheti. (Ami nyilván nem jelenti azt, hogy a sörfőzés „forradalomnak” is titulált minőségközpontú megújulása ne hozott volna hatalmas eredményeket és megannyi élményt mind a sörfőzők, mind a sörértő közönség számára.) Ezt a modellt követte a MOM parkban is az ezredforduló táján nyitott Paulaner sörház, mely ma is működik, de már rég nem főzik helyben a sört.

A szolnoki Sörárium nevében - étterem, söröző és látványsörfőzde – ugyanezt ígéri, de az ígéret egyelőre beváltatlan marad. Reméljük csak időlegesen. Múlt hónapban jártunk náluk, s nemcsak, hogy nem csapoltak saját sört, de kizárólag nagyipari multisöröket kínáltak s azok közül is csak a közhelyes tételeket, mintha kerülték volna a kiválasztott főzde, a Dreher kreatív próbálkozásait. Melyek azért létezőek. Ez egyébként a „sörforradalom” egyik érzékelhető eredménye: arra késztette a mega-vállalatokat, hogy nyissanak új műfajok fele. Egyébként nyilvánvaló módon nem létezne a Dreher, Soproni vagy Borsodi IPA, nem léteznének a hidegkomlózott változatok, APA-k, Hoppy lágerek s még sorolhatnám. A tömény italok zöme is kommersz, mindössze két minőségi rum és a Bulyáki pálinkák jelentenek némi felüdülést. Borfronton jobb a helyzet: habzókkal együtt mintegy huszonhárom bort kínálnak a magyar élvonalból, melyek többségét kimérik decire is.

Jogos a kérdés, hogy miként került be a hely mindennek ellenére e rovat merítésébe?

A válasz egyszerű: mert kiemelkedő a konyhája. Ha beindul a sörfőzés és/vagy kialakítanak egy kellően széles minőségi csapolt sörkínálatot, netán harmonizálják az étel- és a sörválasztékot, akkor a Sörárium országos szinten kiemelkedő gasztro-pub lehet. Annál is inkább, hogy a konyha mellett a beltér is maradandó élményt nyújt.

A Sörárium valóságos sörmúzeum, régi plakátokkal, söröskorsókkal, sörfőző felszereléssel. A kiállított plakátok között örömmel fedeztem fel szülővárosom, Temesvár sörgyárának reklámplakátját egy szebb korból, midőn a Kárpát medence még államhatárral szegélyezett politikai egységet alkotott, melyben a magyar létakarat volt a meghatározó. E gyárról a román propaganda arcpirulás nélkül állítja, hogy Románia első sörgyára, miközben annak első, 1718-as említésekor ilyen nevű ország nem is létezett, arra közel másfél évszázadot kellett még várni.

A beltér alaphangulatát egyfajta konszolidált steam punk stílus jellemzi. (A steampunk egy rendkívül látványos jelenkori stílusirányzat, melynek formatervezése a gőzgépek korát idézi, s mely nemcsak a belsőépítészetben jelent egyedi színfoltot, hanem az irodalomban, képzőművészetben, képregényekben és számítógépes játékokban is. A legismertebb és legsikerültebb magyar steam punk gasztropub a 2016 nyarán nyitott Krak n town volt, mely sajnos a járvány áldozatává vált. Látványvilágában kiemelkedő steam punk egység volt Erdély fővárosában, Kolozsváron az Enigma, amit sajnos szintén a vírus vitt el.) A boltíves pincehelység nagy részét nyers tégla borítja, az egyik falon szegecselt kajütablakok adnak otthont sörökkel kapcsolatos dekorációs tárgyaknak, főként söröskorsóknak.

Igényes nemzetközi konyhát visznek, a kínálatban szerepel néhány klasszikus magyar fogás is. Kínálnak többek között kacsamájat csokoládéval és körtekompóttal, sous vide sertésszüzet zöldfűszeres kéregben, gratin burgonyával és rókagombával, marhapörköltet sztrapacskával, kacsamellet paszternákpürével, vajas paszternákkal és parmezénhabbal, pisztáciás trüffelfolyót csokoládéfölddel, hecsedlikrémmel. Hétközben három fogásos ebédmenüt is választhatunk az á la carte étkezés helyett mindössze 1690 forintért.

Az á la carte árak értékarányosak. Előételek 1790 és 3790, levesek 890 és 1690, főételek 3290 és 5990, desszertek 990 és 1790 forint között kaphatók.

A meglepően kedvező díjszabású velencei hallevesben (1690 ft) fekete kagyló és feszes húsú, kisebb méretű Szent Jakab kagyló. Főétel helyett egy ígéretes meleg előételt kértünk, currys sous vide szürkeharcsát hal-consommé zselével, pirított zöldségekkel és csicsókapürével. A hal ízletes, jó tartású, a köret kreatív és jól sikerült, a zselé még finomítható. A Rákóczi túrós átirat virtuóz tálalású, a tésztaalap nem teljesen meggyőző, de összességében izgalmas és élvezetes desszertet sikerült alkotni e klasszikus műfajban.

Végközvetkeztetésként leszögezhető, hogy a Sörárium konyhájának köszönhetően jelen formájában is méltó gasztro-célpont, amit Szolnokon járva kár lenne kihagyni.

Sörárium étterem, söröző és látványsörfőzde

Borítókép: Sörárium étterem, söröző és látványsörfőzde (Fotó: A szerző felvétele)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.