Új színfolt Szeged vendéglátópalettáján: Somogyi pince

Mindig öröm, ha egy megszűnt étterem helyén másik nyílik, különösen, ha az előzőnél színvonalasabb.

BORBÉLY ZSOLT ATTILA
2022. 04. 07. 15:41
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mindig öröm, ha egy megszűnt étterem helyén másik nyílik, különösen, ha az előzőnél színvonalasabb. És bizony szomorúság, amikor bank, biztosító társaság, netán utazási iroda nyit a helyén, vagy akár évekig kiadatlanul áll egy vendéglátásra alkalmas üzlethelyiség, mint Aradon a Szabadság tér sarkában, ahol 2005 és 2015 között tíz év alatt öt csapat is megpróbálkozott különböző profilokkal a mediterrántól a thaion át a házias közép-európai konyháig, mind bebukott, a remek adottságú ingatlan pedig kihasználatlan több mint fél évtizede. De a példák hosszan sorolhatók Kolozsvártól Budapestig, különösen a fővárosi vendéglátást viselte meg a járvány, ikonikus éttermek sorát vesztettük el tavaly, a helyükön többnyire nem nyílt semmi.

A szegedi Boci tejivó népszerű egység volt hosszú ideig, a kilencvenes években, egyetemistaként betértem néhányszor. Olcsó, elfogadható minőségű felhozatallal működtek, főként diákok látogatták a helyet. 

Évekig üresen állt, míg a nemrégiben, mindössze néhány hete rendkívül hangulatos, igényes reggeliző nyílt e lokációban Somogyi pince néven.

A boltíves beltér kiképezése mestermunka, egyszerre sugároz otthonosságot és eleganciát. Jó itt lenni. Faburkolat, a fal mellett borospolcon a magyar borászati élvonal nedűi, az asztalon só- és borsdaráló.

Április 1-jétől némi profilkiegészítéssel bisztróként is működik az egység. A reggeli műfaját nem volt alkalmam még tesztelni, ez az élvezet egyelőre hátravan. Kínálnak tizennégyféle napindító kompozíciót, nem kis részben városokról elnevezve, a Párizstól (vaj, croissant, áfonyalekvár) Londonon át (sült bab, sült kolbász, sült gombafej, tükörtojás, sült bacon, saláta) Szegedig (sült kolbász, mustár, tükörtojás, lecsó, saláta, kovászos cipó), de van pezsgős, paraszt- és kertészreggelijük is. Utóbbi vonzó lehet akár húsevők számára is: grill paradicsom és gomba, rukkola, aszalt paradicsom, padlizsánkrém, avokádókrém, kapribogyó, s persze kovászos kenyér tartozik hozzá.

A séf-üzletvezető Fodor Krisztián, akinek kulináris alkotásait Makó legszínvonalasabb éttermében, a Glorius hotelben, majd néhány évvel később, tavaly ősszel a Sanzonban volt alkalmam kóstolni. (A Sanzon hosszú évek óta ott van a szegedi élbolyban, nem esik annyi szó róla, mint amennyit megérdemelne.)

A magyar és nemzetközi fogásokra épülő bisztró-ajánlat két levest, nyolc főételt és egy desszertet integrál, minden főétel mellé a köretet a séf alkotta meg, ahogy azt megszokhattuk egy bizonyos szint felett.

Kínálnak többek között gyöngytyúklevest, szatymazi gombapaprikást pirított nudlival és tejfeles uborkasalátával, csirke supreme-et tejszínes spenóttal, batátával és mogyoróval, sertéscsülköt puliszkával, szalonnás ceruzababbal és selyemmártással.

A borválaszték korrekt, a töményitalok között is találunk több izgalmas tételt. A sörfront még fejleszthető, jelenleg a nagyipari vonal jobbacska főzeteit kínálják csapon (Paulaner, Pilsner Urquell), a palackos választékot a Heineken szortimentjéből válogatták. Az is tény, hogy a város legjobb sörözője, a Maláta, épp szemben van, ötven méternyire, azzal meleg konyhára alapozó igényes bisztróként lehetetlen konkurálni.

Némi hezitálás után medvehagyma-krémlevest rendeltem, előtte azonban séfüdvözletként kacsazsírt hoztak pirított gyökérkenyérrel és marinált zöldségekkel. Kiváló kezdés. A kedves, udvarias, szívélyes és felkészült felszolgálótól azt is megtudtam, hogy a zsír aromavilágát az adja, hogy kacsahúst konfitáltak benne.

A levest inkább medvehagymás burgonyakrémlevesnek neveztem volna, viszont annak elsőrangú volt, selymes textúra, klorofillolajjal színesített felszín, intenzív medvehagymaíz. Jobban ízlett, mint egy hagyományos szabvány krémleves. Remek volt mellé a talán legnépszerűbb magyar street food fogás, a foszlós, tejfeles-sajtos minilángos. Viszonylag ritkán láttam lángost éttermi fogásként, de soha nem okozott csalódást. Első ízben a budai Szép Ilonában ettem sült sertéstarja köreteként a hősidőkben, az ezredfordulón, néhány éve a szintén budai Café 57-ben mustáros szűzérmékkel és sült fokhagymával társítva, illetve a Michelin-csillagos Standban az üdvözlő falatok egyikeként. Ezúttal is remekül megtalálta a helyét a kompozícióban.

Nagy dilemmám volt, hogy főételként kacsamellet kérjek vagy süllőpofát, végül az utóbbira esett a választásom, mert sokkal ritkább alapanyag. Másrészt a fish and chips közhelyessége ellenére igen ízletes étel, ha jól van elkészítve, nem véletlen, hogy Heston Blumenthal beválogatta azon fogások közé, melyeket tudományos eszközökkel tökélyre fejlesztett.

A Veszely csárda nyitó estéjén kóstoltam először süllőpofát, majd tavaly az esztergomi Rózsakertben, mindkettő kifogástalannak bizonyult. Ezúttal is remekül volt elkészítve, megőrizte ruganyosságát, szaftosságát. Jó volt hozzá a sült burgonya és a házi majonéz.

A desszert sem okozott csalódást, a jó tartású csokilávát málnával ízesítették, a mellé adott valódi tejszínhabot is megszórták liofilizált málnával.

A következtetés nem kétséges: Szeged minőségi vendéglátásának palettája új színnel gazdagodott.

Elérhetőségek:

Borítókép: Somogyi pince (Fotó: A szerző felvétele)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.