A görögöknek talán igazuk lehetett akkor, amikor a bort azonosították a civilizációval.
Mészáros Gabriella
2022. 11. 27. 13:52
Jobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.
A görögöknek talán igazuk lehetett akkor, amikor a bort azonosították a civilizációval. Már Pompeji lakói is komoly érveket tettek le emellett a tény mellett. Sokszor idézett felirat Pompejiből: az az ember, akivel együtt vacsorázom, számomra soha nem lehet barbár.
Igaz lehet ez vajon a mai emberre is? Vagy felejtsük el a többezer éves hagyományokat, és soroljuk a bort egyszerűen az élelmiszereink vagy netán életminőségünket javító luxuscikkeink közé?
Számos szerző állítja munkáiban, hogy a bor nemcsak az ókori Egyiptom, Görögország és Róma előtt létezett, de egyenesen a nyugati civilizáció születéséhez vezető katalizátor szerepét töltötte be.
A gazdasági életben és egészségmegőrzésben egyaránt számíthatott rá az ókori ember, akárcsak a későbbiekben kiteljesedő kultikus világban.
Az utolsó jégkorszak vége után az emberek először kóstolták meg a bort a legnyersebb, természetes formájában. A dél-kaukázusi Grúziában található régészeti lelőhelyeken feltárt neolitikus kerámiák kémiai elemzései szerint a Kr. e. 6000-ből származó edények olyan savmaradványokat tartalmaztak, amelyek a szőlőből készült borhoz köthetők. De vélhetően a tudatos borkészítést már jóval megelőzte a természetes erjesztésű szőlőlével való találkozása.
Minél többet tudunk a borról, annál többet tudunk magunkról – írja 2018-ban megjelent könyvében John Mahoney, aki régóta foglalkozik már ezzel a kérdéssel.
Nos, a mi mai világunk sokak szerint már távol áll ettől a gondolattól, engem mégsem hagy nyugodni. Igaz lehet vajon, hogy a szőlő és a bor művelése, készítése, fogyasztása visszahat rá és alakítja mindennapjainkat?
Kutakodjunk kissé az elmúlt harminc év történései körében
Az első évtizedben, a múlt század végén (1990–2000) borászaink feleleveníthették a szabadság érzését – a lehető legjobb értelmében. Nem meglepő, hogy termelőink kezdetben nem minden esetben találták meg a legstílusosabb borok elkészítéséhez vezető utat. De talán negyven év mennyiségi alapú borkészítés után ez természetes gondolkodásmód volt. A bortermelés szinte minden lépését kissé túlteljesítették. Nagyon tömény, sokszor túlérett szőlő, túl erőteljes hordóhasználat, erőteljes tannintartalom, magas alkoholok. Az 1990-es évek elején a nagyon gyakran nemzetközi szőlőfajtákat telepítettek, a chardonnay, a pinot noir, a cabernet sauvignon lett a legnépszerűbb. Sokan feltételezték azt is, hogy az új kisméretű tölgyfa hordó (az akkoriban túl sokat emlegetett és használt barrique) tekintélyesebb borokat ad majd.
Tokajtól Villányig országszerte nagyjából ugyanaz volt a helyzet. Az eredmény rengeteg nem tudatosan készített, kissé rusztikus és nehézkes bor lett, amelyek túl komoly nemzetközi érdeklődést sem váltottak ki.
De emlékeznünk kell arra, hogy termelőinknek újra meg kellett tanulniuk a minőségre irányuló szőlőtermesztést és a borkészítést. A legjobb szőlőültetvényeket gyakran használták építési területekként, legjobb dűlőink némelyikében felhagytak a műveléssel. Újra meg kellett keresniük a régiók legjobb parcelláit, új ültetvényeket alakítaniuk, borászati üzemet, feldolgozókat kialakítani. Ez a kezdeti időkben valamelyest elterelte figyelmüket a borminőségről. Igazi „úttörő” feladat volt ez a legtöbb borász számára – és nem kevés. Ennek a generációnak a hősei ma már sok pincészetnél átadták a stafétabotot a fiataloknak.
A XXI. század eleje ezen a téren is változásokat hozott
Sok jó új ültetvény fordult termőre, a tudatos szőlőtermesztés és borkészítés egyre több birtokra vált jellemzővé. Két ragyogó évjárat – 1999 és 2000 – remek borokat adott, legtöbbször az újonnan kialakított, minőségi követelmények szerint művelt termőhelyekről. A fiatalabb generáció tagjai már külföldre mehetett tanulni, tapasztalatokat szereztek, amit aztán itthon építették be borászati gondolkodásukba. Időközben a piaci mozgások is megváltoztak, a 2004-es uniós csatlakozásunk komoly előnyöket és egyben nehézségeket is hozott a ezen a téren is. A piacok és a vásárlók egyre igényesebbek lettek mind itthon, mind külföldön. Ezt az időszakot már egyértelműen minőségi fejlődés jellemezte, bár borvidékeink még nem minden esetben tudták megőrizni vagy visszanyerni identitásukat.
Manapság – bármelyik borvidék felé indulunk is el – az egyik fő cél az egyedibb, elegánsabb karakter elérése.
A kiemelkedő minőség és az egyedi „ecsetvonások” megteremtése a palackban egyre meghatározóbbá vált. A legelső lépés gyakorta a szüret időpontjának tökéletes kiválasztása. Az erjesztési hőmérséklet, az érlelési folyamat nyomon követése legjobb pincészeteinkben ma már megkerülhetetlen tudatosságot feltételez.
Az erjesztő- és érlelőedényzet használata sokkal kifinomultabbá vált. A legjobb borászok erőteljesen csökkentették a borkészítés során az új fa mennyiségét, sok esetben hordóikat is nagyobbra cserélték. Jóval nagyobb gondot fordítanak ma már a fa minőségére és eredetére is, a kádárüzemeket is komolyabb munkára sarkallva. Igaz ugyan, hogy ma is találunk olyan csúcsborokat, amelyek hónapokat, sőt éveket töltenek a hordóban, de sokkal jobb borokat kóstolhatunk ebben a körben is, mint korábban. A fás és intenzív fűszeres ízek ma már közel nem annyira dominánsak, a borok karaktere összességében sokkal elegánsabb. A túlzott hordóhasználat épp úgy maszkírozza a termőhelyi karaktert, mint egy nem megfelelő más technológiai lépés a pincében. A termőhelyre koncentráló borok készítése során ez nem járható út. Úgy tűnik, végre kialakult egy értékes együttműködés is a termelők zöme és a kádárok között. (Ha a kádár nem követi nyomon, hogy hogy viselkednek a borok a hordóiban, könnyen előállhat egy kellemetlen disszonancia. Pont úgy, mintha a chef nem érdeklődne a fogásaihoz felszolgált borok felől. Ami ugye teljességgel elképzelhetetlen…)
Így szépen vissza is tudunk kanyarodni a kiinduláshoz. Ami nem más, mint a tudatosság. Amivel a 6000 évvel ezelőtt élt ember fordult a szőlő felé. Ma is ez a leglényegesebb a borkészítés során.
És vannak remek példák. Ahol tudatos munka folyik, nem történnek a borok, sokkal inkább készül a termelőjük elkészítésükre. Pont egy ilyen remek bort kóstoltam a minap Balatonlelle környékéről.
Balatonboglár talaja majdnem teljes egészében a szekszárdi lösz folytatása. Laza, könnyen átmelegedő rétegek segítik a szőlő megfelelő növekedését. A bor a kezdetektől fogva klasszikus bordeaux-i házasítás: 63 százalék cabernet sauvignon, 27 százalék merlot és tíz százalék cabernet franc. Még fiatal, illatában rengeteg friss gyümölcs és elegáns hordóhasználat nyoma érezhető. Kis orientális fűszeresség – 14 hónapot érlelődött kis magyar tölgyfahordóban – és zömmel feketebogyósok karaktere érezhető benne. Gazdag és könnyen szerethető ornamentika, engem mégis selymes tapintása nyűgözött le elsőként. Szép és tudatos munka, remek eredménnyel. Ugyan a libanapok már elteltek, de kacsa-liba mellett, meggy, szeder, édesgyökér kísérettel ünnepi asztalra való. De akár mákosrétes mellé is kortyolhatjuk.
Borítókép: Szőlő a balatoni domboldalon (Forrás: Konyári Pincészet)
A Magyar Nemzet közéleti napilap konzervatív, nemzeti alapról, a tényekre építve adja közre a legfontosabb társadalmi, politikai, gazdasági, kulturális és sport témájú információkat.
A Magyar Nemzet közéleti napilap konzervatív, nemzeti alapról, a tényekre építve adja közre a legfontosabb társadalmi, politikai, gazdasági, kulturális és sport témájú információkat.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.