Az utolsó jégkorszak vége után az emberek először kóstolták meg a bort a legnyersebb, természetes formájában. A dél-kaukázusi Grúziában található régészeti lelőhelyeken feltárt neolitikus kerámiák kémiai elemzései szerint a Kr. e. 6000-ből származó edények olyan savmaradványokat tartalmaztak, amelyek a szőlőből készült borhoz köthetők. De vélhetően a tudatos borkészítést már jóval megelőzte a természetes erjesztésű szőlőlével való találkozása.
Minél többet tudunk a borról, annál többet tudunk magunkról – írja 2018-ban megjelent könyvében John Mahoney, aki régóta foglalkozik már ezzel a kérdéssel.
Nos, a mi mai világunk sokak szerint már távol áll ettől a gondolattól, engem mégsem hagy nyugodni. Igaz lehet vajon, hogy a szőlő és a bor művelése, készítése, fogyasztása visszahat rá és alakítja mindennapjainkat?
Kutakodjunk kissé az elmúlt harminc év történései körében
Az első évtizedben, a múlt század végén (1990–2000) borászaink feleleveníthették a szabadság érzését – a lehető legjobb értelmében. Nem meglepő, hogy termelőink kezdetben nem minden esetben találták meg a legstílusosabb borok elkészítéséhez vezető utat. De talán negyven év mennyiségi alapú borkészítés után ez természetes gondolkodásmód volt. A bortermelés szinte minden lépését kissé túlteljesítették. Nagyon tömény, sokszor túlérett szőlő, túl erőteljes hordóhasználat, erőteljes tannintartalom, magas alkoholok. Az 1990-es évek elején a nagyon gyakran nemzetközi szőlőfajtákat telepítettek, a chardonnay, a pinot noir, a cabernet sauvignon lett a legnépszerűbb. Sokan feltételezték azt is, hogy az új kisméretű tölgyfa hordó (az akkoriban túl sokat emlegetett és használt barrique) tekintélyesebb borokat ad majd.
Tokajtól Villányig országszerte nagyjából ugyanaz volt a helyzet. Az eredmény rengeteg nem tudatosan készített, kissé rusztikus és nehézkes bor lett, amelyek túl komoly nemzetközi érdeklődést sem váltottak ki.
De emlékeznünk kell arra, hogy termelőinknek újra meg kellett tanulniuk a minőségre irányuló szőlőtermesztést és a borkészítést. A legjobb szőlőültetvényeket gyakran használták építési területekként, legjobb dűlőink némelyikében felhagytak a műveléssel. Újra meg kellett keresniük a régiók legjobb parcelláit, új ültetvényeket alakítaniuk, borászati üzemet, feldolgozókat kialakítani. Ez a kezdeti időkben valamelyest elterelte figyelmüket a borminőségről. Igazi „úttörő” feladat volt ez a legtöbb borász számára – és nem kevés. Ennek a generációnak a hősei ma már sok pincészetnél átadták a stafétabotot a fiataloknak.