Bár a magyar a köztudatban – és Hamvas Béla klasszikusában is – boros nemzetként van aposztrofálva, a sör már a kezdetek óta a mindennapjaink része.
Ahogy az egyszerű háztartásokban a kenyértésztát otthon dagasztották, úgy a sört is az asszonyok főzték.
De a XIX. századra az élelmiszeripar is nagyot változott. Megszületett a nagyüzemi sör, ami akkor gyökeresen megváltoztatta, és megjavította a sörök megjelenését, minőségét. Megjelentek a palackozott sörök, logós vagy dombornyomott üvegpoharak, söröscímkék. A sör a nagyvárosi, polgári kultúra részévé vált. Három plusz egy születésnapost ünnepelhetünk idén, köztük egy nagy gyár, egy közepes méretű és egy kisebb főzde is ünnepel. Valamint az egész magyar söripar is évfordulót ül.
175 éves a magyar nagyüzemi sörgyártás
1848-ban Pécsett alapította meg Puchner József a régi ferences rendi kolostor ispotályos serházának helyén az ország első, ma is üzemelő modern sörüzemének, a Pécsi Sörfőzde Zrt. jogelődjét. Az angol tanulmányúton a német Spaten-gyár tulajdonosával, Gabriel Sedlmayrral együtt Dreher Antal meghonosította az angol típusú kíméletes, forró levegős malátázást, így a sörök már nem voltak füstös illatúak-ízűek a tűz fölött szárítástól. Bevezették a gőzgépes hűtést, amit hamarosan fölváltott a Linde által feltalált hűtőgép is a sörgyárakban, így sokkal hosszabb ideig volt eltartható egy-egy termék, ami a szintén a korszakban kifejlesztett pasztőrözési eljárással tartós minőséget is eredményezett. A gyártás mennyisége többszörösére nőtt az elmúlt közel két évszázadban. 1890-ben Magyarországon még csak 1,2 millió hektoliter sört termeltek, míg 2022-ben a termelés meghaladta az öt és fél millió hektolitert.
Kántor Sándor, a Magyar Sörgyártók Szövetségének igazgatója május 10-én egy kerekasztal-beszélgetésen emlékezett meg a nagy múltú magyar sörgyártásról, melyen a magyar nagyüzemi sörgyárak és cégek vezetői, Marcin Burdach (Carlsberg Hungary Kft.), Békefi Gábor (Dreher Sörgyárak Zrt.), Nikos Zois (Heineken Hungária Zrt.) és Szemerey Zoltán (Pécsi Sörfőzde Zrt.) és Vuleta Zsolt (Borsodi Sörgyár Kft.) beszéltek múltról, jelenről, tervekről és az ágazat jövőjéről, kihívásairól.