Aki valaha próbált már otthon bort készíteni, annak nem újdonság, hogy borélesztő hozzáadása nélkül is leerjed a szőlőlé. Ugyancsak tudhatja mindenki, aki készített már szörpöt, hogy tartósítószer nélkül bizony leerjed, ahogy a kovászkészítés sem véletlenül működött otthonainkban a koronavírus alatt.
A Mad Scientist, hűen nevéhez, mégis belekezdett jó pár éve abba a projektbe, mely találóan a MadX nevet kapta. Itt, egy az üzemtől hermetikusan elválasztott részlegen csupa fahordó sorakozik, melyekbe nagyjából azonos alapsöröket ízesítenek a legkülönlegesebb módokon (pl. Flandriai Vörös Ale, Golden Sour Ale, Brett stb.) de itt készítik a mead-jeik egy részét is, melyek olyan mézsörök, amelyek különleges hordós érlelést is kapnak.
Maga ez az eljárás bizony az, amivel több évszázada készülnek sörök. Hiszen, noha úgy tűnhet, hogy a savanyú, olykor enyhén ecetes, komplex, mindenféle addíciót tartalmazó kisüzemi sör az elmúlt évek, évtizedek terméke, valójában sokáig, a megfelelő élesztők lokális, adott dominanciájáig, és a tisztítás, a hűtés és a technológia fejlődéséig (azaz nagyjából a 18–19. századig) az ilyen tételek lehettek többségben. De ha nem is többségben, minden bizonnyal nagyobb szeletük volt a nemzetközi sörös világban, mint akár napjainkban.