A minőségi magyar bortermelés rendszerváltás utáni reneszánszát nagymértékben dinamizálta és katalizálta a szaksajtó, beleértve a borleíró szaknyelv kialakulását, amiben évülhetetlen érdemei vannak a „Borkalauz” megalapítóinak, Mészáros Gabriellának és áldott emlékű férjének, Rohály Gábornak, valamint az Alkonyi László által életre hívott Borbarát szerkesztőségének.
Utóbbi folyóirat rendszeres olvasói azt tapasztalhatták, hogy a lap fokozatosan Tokaj-hangsúlyossá vált. Ami nem véletlen, e borvidék nem primus inter pares, hanem primus. Olyan adottságai vannak, melyeknek köszönhetően Tokaj nem elsősorban a Kárpát medence többi borvidékével hasonlítandó össze, hanem a világ legjobb borvidékeivel. Nem véletlen, hogy Alkonyi László a „Dűlőmitológia” című remekművében a három dűlő-orientált borvidék-legendát, Burgundiát, Champagne-t és Tokajt elemezte behatóan.
Számtalan passzust citálhatnék a szerzőtől Tokaj nagyszerűségéről, az egyik legszebbet már idéztem a Dereszla bisztró kapcsán, de szerencsére Alkonyi László életműve majdhogynem kiapadhatatlan tárháza a Tokajjal kapcsolatos magavas, nem ritkán költői magaslatokban szárnyaló gondolatoknak.
Álljon itt a „Tokaj – Iránytű borkedvelőknek” című, 2009-ben megjelent kötet néhány soros előszava: „Tokaj az ötszáz éves harmónia. A világ egyetlen referenciát adó borvidéke, amelyet nem az Atlanti-övezet bősége éltetett, hanem hódított országban született, aminek a folyói sem a Nyugatnak, hanem a Keletnek szolgáltak. Tokaj-Hegyalját nem a felszínen sarjadzó üzlet, hanem a mélyben gyökerező hit emelte magasba. Látogassák meg Tokaj-Hegyalját! Keressék benne az újjászületést, és legyenek részesei a feltámadás e különös képességének! Lássák a szépséget a fények és az árnyékok mögött, a csillogás és a rozsdafoltok alatt! Soha, soha ne adják alább a teljességnél!” Alkonyi László munkáját Ripka Gergely, a Táncoló medve blog (http://tancolomedve.hu/) alapítója és működtetője folytatta, aki a nemrégiben mutatta be vadonatúj, immár ötödik, 2023-as Tokaj kalauzát, melyben szokás szerint nemcsak borászokat mutat be, hanem helyi kistermelőket, éttermeket, borbárokat, szállodákat, felhívja a figyelmet a szabadidős foglalkozásokra, hasznos tippeket ad a közlekedéssel kapcsolatban, de még egy teljes hétre kiterjedő tartalmas, órára lebontott Tokaj-programot is összeállított.