Reménykeltő startot vett Szeged egyik legújabb étterme, a Concept bisztró

A rendszerváltás óta eltelt több, mint három évtized vendéglátásának talán legnagyobb veszteségét a hagyományos borozók megszűnése jelenti.

2023. 11. 20. 18:14
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A rendszerváltás óta eltelt több, mint három évtized vendéglátásának talán legnagyobb veszteségét a hagyományos borozók megszűnése jelenti. Nem kétséges, akadt ezek között nem egy, mely borként mért ki olyan folyadékot a kilencvenes években, melynek a szőlőhöz semmi köze nem volt, de aligha számított ez alapesetnek. Általában nem kiugró, de iható borokat kínáltak alacsony árfekvésben a hangulatos, nyerstéglás és/vagy faburkolatú pincékben városszerte. 

Egy-kettő akad még ezek közül mutatóba, mint a Falk Miksa utcai, varázslatos hangulatú, egyszerű, de jól elkészített borkorcsolyákat kínáló Tokaji borozó, mely a műfaj egyik legmegnyerőbb képviselőjének számított régebben is, a Fő utcai Mátrai borozó, vagy a debreceni Egri borozó, s még akad néhány tucat példa országszerte, de a többség sajnos bezárt. S nemcsak a borozók zárnak be, hanem a hagyományos kiskocsmák is. Miként egy szegedi híradásban Puskás László, a város vendéglátásának ikonikus alakja megfogalmazta idén nyáron: 

a belvárosi, negyed osztályú helyek elveszítették vendégkörüket. A törzsvendégek már régen elköszöntek és a túlvilágon emelik poharaikat, a fiatalok pedig nem kocsmáznak. Ahová nagytaták járnak, oda nem megy be egy fiatal.

Ebben a tudósításban került szóba az is, hogy a Propeller bár profilt váltott, Concept bisztró néven nyitott újra, úgymond előre menekülve. A hely Szeged pezsgő centrumának egyik stabil pontja volt hosszú ideig. Többnyire sörre-Unicumra ültünk ide be, de nem sokkal a Covid-járvány előtt egy este megkóstoltam a pacalpörköltjüket is, ami a legjobbak közé sorolnék, ízre, állagra, fűszerezésre egyaránt megfelelt a cseppet sem alacsony várakozásaimnak. Már szó volt arról e hasábokon, hogy Szeged igencsak esélyes a magyar pacalfőváros címre, így az elvárások is magasabbak. 

Kíváncsi voltam, mit nyújt a hely új variánsa, idén szeptemberben be is ültünk hozzájuk. Az igényesen kialakított teraszon ültünk le, a beltér is tetszetős, a pácolt fa és nyers tégla együttes kifejezetten megnyerő. Minden asztalon só- és borsdaráló, ami jó pont, ipari borslisztszórónak nincs mit keresni egy színvonalas helyen.

A szerző felvétele

Az étlap nemzetközi, erős mediterrán hangsúllyal, némi távolkeleti beütéssel, de klasszikus magyar fogásokat is találunk a választékban. 

Heineken termékeket tartanak csapon, palackban a megacég termékei mellett megjelenik a konkurens gigásztól az InBevtől a Leffe s a Hoegarden, mellettük pedig egy középvonalas magyar kisüzemi sör, a fóti Bitang Joe. A töményitalok esetében jobb a minőségi arány.  Tucatnyi, zömmel magyar bort tartanak, valamennyit kimérik decire is, ezek egytől-egyig figyelemre méltó tételek.

Kóstoltunk szépen tálalt, korrekt kenegetőket, amit tapas címszó alatt kínálnak, jobbacska kenyérrel, pho levest és remek túrógombócot. 

Túrógombóc (A szerző felvétele)

Kicsi olyan érzésem volt, mint a szolnoki Hugo nevű helyen, ahol érezni lehetett a szándékot arra, hogy jót adjanak, de a távolkeleti vonal kicsit megbicsaklott. 

Tapas (A szerző felvétele)

A leves nem adta fűszerezésben azt, amit műfajtól elvárunk, színe viszont kifejezetten sötét volt, ami idegen a pho látványvilágától. Végkövetkeztetést azt szűrtem le, hogy el kellene látogatni még egyszer hozzájuk, ami meg is történt e hónap elején. 

Pho leves (A szerző felvétele)

A kép nem tisztult le teljesen, legfeljebb annyiban, hogy immár le merem leszögezni, hogy a konyha útkeresésben van, de kétségkívül ambíciózus és úgy tűnik, jó irányban keresi válaszokat. 

Értékeltük, hogy követik a szezonalitást, megjelentek az őszi alapanyagok a választékban, részben Borsod – Abaúj - Zemplén ízeiben, részint pedig egy nemzetközi válogatásban. Előbbi rovatban kínálnak aratógulyást, azaz füstölt tarjával készült zöldséges burgonyás fejtettbablevest, borsodi madárkát (csemege uborkával, tojással, kolbászhússal töltött karajt), valamint karmonádlit mustármártással. Utóbbiban pho, osso buco és marhaszegy szerepel.

Marhaszegy (A szerző felvétele)

A séfajánlatban megjelent a meleg körteleves kecskesajt mousse-szal, ezt meg is rendeltük, a sűrű krémlevest édeskésre hangolták, téliesen fűszerezték, a mousse helyett könnyed, kecskesajtalapú csíkokat kaptunk, habjelleg, levegős állag nélkül. Ízre egyébként jó volt, akárcsak a leves, s az elemek közti harmóniában sem leltünk hibát. 

Jómagam fogast kértem, amit tejszínes spenótos burgonyával körítettek. A hal friss volt, szaftos, megfelelően hőkezelt, a köreten még lehetne dolgozni, a szaft nem volt meggyőző sem ízre, sem állagra. 

Fogas (A szerző felvétele)

A zöldborsópürével és töltött burgonyával kísért bárányfartőt korrektnek, élvezetesnek találtuk. A tépett húsként tálalt marhaszegy nem teljesítette várakozásainkat s a mellé adott tormás burgonyapüré sem nyert meg, ezt a fogást át kellene gondolni. 

Bárányfartő (A szerző felvétele)

Kifejezetten íztelesnek bizonyult némi sózás után az Iberico tarja, a magas minőségű alapanyagot kíméletesen hőkezelték, bátran fűszerezett, karakteres barnasörös káposztát és jól elkészített burgonyát adtak mellé.

Iberico tarja (A szerző felvétele)

A kiszolgálás mindkét alkalommal kifogástalan volt, ugyanaz a fiatalember foglalkozott velünk, aki udvarias, szívélyes, szolgálatkész és kommunikatív.

„Kiforratlan, de reménykeltő” – így lehet összefoglalni a Conceptben elfogyasztott két ebéd tanulságát. A magam részéről sikert kívánok nekik. 

 

Concept bisztró

Szeged, Kölcsey utca 6.

Telefonszám: +36 70 522 2227

Honlap: https://www.facebook.com/ConceptBisztroSzeged/

E-mail-cím: [email protected]

Borítókép: A szegedi Concept bisztró terasza (A szerző felvétele)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.