Nagy sikerrel zajlott az idei CEBC, amely helyet adott a közép-európai kisüzemi sörfőzdék versenyének is

A Tony Prior által szervezett Central European Brewers Conference (azaz a Közép-Európai Sörfőzők Konferenciája) immár hagyományosan került megrendezésre a CEU budapesti épületében. A rendezvény idén is vonzotta a tágabb régió sörfőzdéit és sörfőzőit; számos rangos kiállító is prezentálta a söripari megoldásait és idén már a házisörfőzők is képviseltették magukat.

2024. 02. 04. 10:25
null
Fotó: ugur ceylan
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Negyedik alkalommal rendezték meg a CEBC-t Budapesten, amely mára már hagyományos januári elfoglaltságnak tekinthető a sörfőzdék szempontjából. Elsőre különleges lehet az olvasó számára az időpontválasztás, pedig a professzionális sörfőzők és a sörfőzdék számára épp ez a téli idő számít valamelyest uborkaszezonnak, így nem véletlen, hogy ekkor kicsivel jobban ráér a szakma, hogy kapcsolatokat építsen és elsajátíthasson új ismereteket. 

Éppen ez a célja a rendezvénynek is, egyrészt fórumot teremt a sörfőzők közösségén belül, másrészt ezt a közösséget kiterjeszti Közép-Európára, így a rendezvényen most is számos lengyel, horvát, román, német, osztrák, cseh, ukrán, olasz, lett, amerikai, brit, finn, francia, brazil és chilei előadó és részvevő jelent meg.

Kép forrása: CEBC

Az előre felkért előadókat Evan Rail, a New York Times söripari újságírója moderálta, a főelőadó pedig Jeff Alworth volt, aki a sörkultúra sokszorosan kitüntetett nemzetközi szakírója. 

Rajta kívül ugyanakkor még nagyon sok érdekes és érdekfeszítő előadás hangzott el. Ezek egy részét a söripart kiszolgáló ágazatok képviselői tartották, de elhangzottak sörtörténelmi és általános brandépítési és marketinges előadások is. 

 

A teljesség igénye nélkül így Gilles Goemaere a Fermentis élesztőgyártó cég képviseletében egy napjainkban kibontakozó trend, az alkoholmentes sörök kapcsán mutatta be cégének élesztőit, amelyek alkalmasak lehetnek az alacsony, félszázalékos határérték alatti fermentált italok elkészítéséhez, és ehhez prezentálta is saját kísérleteiket. 

Hasonló előadást tartott a Lallemand osztrák élesztőgyár képviseletében Carlos de la Barra is. Lényegében kettejük élesztőit felhasználva pedig Enrico Prenni mutatta be a Barthaas képviseletében az új folyékony komlókészítményüket, amellyel lehetővé vált alkoholmentes sörök hidegkomlózása. Prenni a két rivális élesztőgyár termékeivel le is főzött egy-egy alkoholmentes tételt, amelyet a résztvevők meg is kóstolhattak. 

Feltűnően világos, oxidációmentes és kifejezetten kellemes aromájú sörök lettek, reméljük hamarosan a nagyüzemek is ezzel a technológiával fognak alkoholmentes söröket gyártani.

Kép forrása: CEBC

Rajtuk kívül szóhoz jutott az egyik legnagyobb malátagyártó, a Viking előadója is. Artur Kaminski nagyon érdekes előadást tartott egyes malátáik ízprofiljáról és azok javasolt keverési arányairól. Cara Simpson az Aroxa képviseletében a sörök ízhibáiról és azok felismeréséről tartott előadást, míg Andrea Dickinson a brandépítés rejtelmeibe vezette be az érdeklődőket. Az üzleti szemléletű előadások és marketinges kihívások után pedig Marek Kaminski tartott érdekfeszítő előadást a Grodziskie lengyel történelmi füstölt búzasör felélesztéséről és jelenlegi piaci helyzetéről.

Kép forrása: CEBC

A szakmai és közösségi programok mellett párhuzamosan zajlott a European Craft Beer Cup (Európai Kisüzemi Sör Kupa) versenye, amelyre egész Közép-Európából érkeztek tételek. Ezek között végül hét kategóriában osztottak ki érmeket. 

 

A hazai sörfőzdék között a Monyo Pils aranyérmet, a Sima Brewery Basic Needs Pale Ale söre ezüstérmet, a Horizont Currant Interest savanyú söre ezüstérmet, a Fehér Nyúl Western Steampunk IPA-ja ezüstérmet, a Hedon Mon Ami búzasöre bronzérmet, a Horizont Morning Joe stoutja bronzérmet és szintén a Horizont 2022-es Russian Imperial Stout Night Shiftje aranyérmet nyert. Utóbbi tétel ráadásul a verseny legjobbjának járó Best in Show díjat is elnyerte.

 

Kép forrása: CEBC

A három nap alatt számos szakmai egyeztetés zajlott a részvevők között mind formálisan, mind informálisan. Sokan távoztak új ötletekkel, szakmai kapcsolatokkal és újra kiderült, hogy a közép-európai sörfőzdék és sörfőzők bizony, többé-kevésbé azonos piacokon versenyeznek, azonos kihívások érik őket, így kölcsönösen tudnak egymástól tanulni, egymásnak tanácsokat adni. Köszönjük a szervezést, bízunk benne, hogy a 2025-es CEBC-n is találkozunk.

 

Borítókép: Pillanatkép a rendezvényről (Forrás: CEBC)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.