Sörévértékelő 2023

Az év vége közeledtével jöhet a toplisták, visszaemlékezések hosszú sora. Én sem akartam lemaradni, ezért össze is szedtem az elmúlóban lévő sörév – számomra – legfontosabb eseményeit, söreit, és készítettem egy szubjektív toplistát is, hisz a telefonomban általában évi csaknem ezer sörfotó gyűlik össze, és mindegyikhez tartozik valamilyen élmény.

2023. 12. 31. 9:19
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Infláció, sörárak, visszaváltási rendszer

Ahogy a legtöbb élelmiszer ára, 2023-ban a sörárak is óriásit emelkedtek az inflációval. Az alaplágerek nem is olyan régen még 200 forintos lélektani ár-határa már 400 forint körül jár. A minőségi KKK-sörök ára meg tartósan ezer forint fölé emelkedett. Mindez az energia- és alapanyagárak növekedésének, és az orosz–ukrán háború miatti nyersanyaghiánynak (üvegpalack, doboz) köszönhető. Jövőre sem lesz ez sajnos másképp, hiszen az üzemanyag jövedéki adójának emelése és a január 1-től bevezetendő kötelező visszaváltási rendszer miatt az árak minden bizonnyal tovább fognak emelkedni.

Tovább folytatódott a kisüzemek és a nagy gyárak közötti piaci küzdelem, ami éles szópárbajjal és a Versenyhivatalnak írt levéllel is fokozódott. Gyenge Zsolt a KSE elnöke továbbra is nehezményezi, hogy a nagy gyárak versenyfölénye mellett a tagfőzdék nem tudnak bekerülni a sörözőkbe. Javasolta a cseh típusú vendégcsap intézményét. A megoldás a fizetőképes kereslet növekedése lehet, de egyelőre nem látszik változás.

Ezt erősíti meg a Magyar Sörgyártók Szövetsége, a három nagy gyártó (Borsodi, Dreher, Heineken), a forgalmazó Carlsberg valamint a kisüzemnek számító Pécsi Sörgyár adatai alapján közzétett statisztika is. Eszerint a csapolt sörök forgalma csökkent, de jó hír, hogy a palackos-dobozos sörök eladási adatai szerint a minőség irányába mozdult el a sörfogyasztás a kiskereskedelmi üzletekben is, míg az „alsópolcos” termékeké húsz százalékkal csökkent.

Alkoholmentes

A májusban Prágában megrendezett éves European Brewers Forumon is többször elhangzott, hogy az alkoholmentes sörök egyre inkább teret nyernek. Magyarországon is már öt éve folyamatosan bővül ez a szegmens. Nem csupán az ízesített sörök, hanem az alkoholmentes lágereknél is tapasztalható ez a folyamat, köszönhetően a tökéletesedő gyártási eljárásoknak

Az alkoholmentes sörök már a kisüzemi sörfőzésben is megjelentek. A lokális vidéki főzdék (Gyertyános, Stari) mellett a Horizont Sörfőzde is megjelent egy 0,0 %-os IPA-val, illetve a Szent András Sörfőzde egy alkoholmentes termékcsaládot a Majdnemet forgalmazza, mely már négyféle sört (IPA, Mangós IPA, Pils és a legújabb a Stout) kínál. A békésszentandrási Rózsa presszó mellett a budapesti Jégkertben is folyamatosan kapható csapról a Majdnem Pils.

Új sörözők, sörfőzdék

A vendéglátóipari egységek is megérezték a válságot, rengeteg hely bezárt, de nyitott-megújult pár hely Budapesten. A Bulinegyed szélén, a Madách téren, a Kolbizzal közösen nyitott tap roomot a Hop Top, akik idén új, modern sörfőzdét is avattak a Maglódi úton, a Főzdeparkkal szemben. A csepeli Rizmajer Sörfőzde megnyitotta a negyedik budapesti márkasörözőjét Csepel, a József körút és a Móricz után a belvárosban, a József Attila utcában. A Mad Scientist beköltözött a West End tetőkertjébe (Tető), de az igazán nagy dobásuk a Madhouse megújulása volt, ahol a söröző egyik felében exkluzív bisztró nyílt.

Egy szomorú nemzetközi hír is volt idén. Bezárt az egyik leghíresebb amerikai craft főzde, az Anchor Brewing, akinek a tulajdonosa Fritz Maytag 1975-ben elkészítette az első modern IPA-t, az Anchor Liberty Ale-t az ikonikus Cascade-komlóval. 

Maradt azért egy halovány remény, hogy a sörfőzdfe alkalmazottai és egy befektetési alap újraindíthatják a főzdét.

Craftsör trendek

Az IPA továbbra is a legnépszerűbb stílus, de a savanyított és vadélesztős sörök mellett feltörekvőben vannak a klasszikus és historikus sörök. A láger „újra sláger” és a gose, valamint a berliner weisse natúr vagy különböző gyümölcsös ízesítéssel – főleg nyáron, fröccs helyett – rendkívül népszerű a sour ale-ekkel egyetemben. Egyre divatosabbak a pastry sörök, melyeket valamilyen sütemény vagy édesség ihletett és a hordóérlelt sörök is tért hódítottak már a kisebb KKK-főzdéknél is. (Vaskakas, Ugar stb.)

2023-as sörlegek

Az alábbiakban egy teljesen szubjektív lista következik. Nem vitaindító, nem szándékozom a véleményem másra erőltetni. Csupán a nekem 2023-ban leginkább tetsző sörök, sörökhöz kapcsolódó események, helyszínek szerepelnek itt.

Egyre több a minőségi söröket felvonultató sörfesztivál. A teljesség igénye nélkül az unikális Indoor Sörfesztivál, ami a szezon előtt, télen, elegáns környezetben várja a vendégeket. Idén a Marriott szállóban rendezték, jövőre Budára a Várkert Bazárba költözik. A Budapest Beer Week a legmenőbb európai és régiós sörfőzdék találkozója, egy Európában is jegyzett fesztivál, ahol nemcsak jó söröket ihatunk, de találkozhatunk is a sörfőzőkkel. A Belvárosi Sörfesztivál a Szabadság téren a kicsi és nagy főzdék és a közönség találkozása, a hagyományosabb sörfesztiválok hangulatát idézi föl. A legjobb sörfesztivál számomra a szeptemberi Kraft Fesztivál volt, ahol a néhány kelet-európai főzde mellett a magyar „elit” főzdék mutatták be népszerű vagy új, erre az alkalomra főzött söreiket.

 

Ezen a fesztiválon kiállító volt a Balkezes gerilla főzde, akiknek egy remek barleywine-ja, a már klasszikus, és ismét tökéletes Earl Grey teás IPA-ja a Greyjoy is kóstolható volt. A leginkább emlékezetes sör számomra tőlük a balti porterük, a Bagoly Gemenc whiskey-s hordóban érlelt változata volt.

 Az alapsör egy csodás gyomorkeserűs, erdei gyümölcsös, csokis-pörkölt ízvilágú balti porter minden erénye megcsillan, és a whiskey-s hordó nem didaktikusan uralja az ízeket, hanem csupán fűszerez, hozzásimul és kiteljesít. 2023 legjobb gerilla főzdéje és legjobb KKK-söre nálam a Balkezes és a whiskey-s Bagoly.

Bagoly sörök (A szerző felvétele)

Az év sörös „leg” eseménye nekem továbbra is az Uradalmi Sörmanufaktúra váli komlószürete, ahol idén a csodás szüreti hangulat mellett szakmai előadásokat is hallgathattunk. Egyik előadó, Hajdú Klára a nagy múltú brit komlónemesítő Wye-program kutatási igazgatója, akivel interjút is sikerült készíteni, és nemrég az Uradalmi unikális magyar fajtájú komlóval készült friss komlós söre is a csapokra és dobozba került, és Bólyi F8 néven kapható is.

A nagyüzemi sörök között nagy újdonságok nem termettek az idén, számomra az év meglepetése a korábban igencsak gyengécske alkoholmentes Stella Artois megújulása volt. Egy egészen korrekt alkoholmentes láger sikeredett belőle. Hagyományos stílusú külhoni sörből a legemlékezetesebb számomra a búzasöréről messze földön híres weihenstephani főzde Kellerbierje volt. 

Egy 5,6 %-os testesebb, virágos komlós, nagyon kerek német szűretlen világos sör, ami ízeiben telt gazdag, és friss enyhén citrusos-élesztős zamata és egy szárazan elegáns komlós keserű utóíze van. Csodás sör, mindenkinek javaslom!

Kellerbier körítéssel (A szerző felvétele)

Kisüzemi sörfőzdék között három főzde, a Mad Scientist, a Horizont és a Szent András került nálam a végső kalapba, közülük próbáltam meg LEG-et választani. A Mad elitista extrém sörei, a Horizont Night Shift-sörcsalád és a Selfish Games-sorozat is nagyon magasra tette a lécet. 2023 legjobb magyar kisüzemi főzdéje a Szent András Sörfőzde a Tesztandrás-sorozat sokszínűségével, és a lágersöreik színvonalával, meg az idén megjelent Berliner Weisse-söreik és az alkoholmentes Majdnem sorozattal végzett nálam az első helyen.

Már Magyarországon is rengeteg külföldi sörfőzde sörei kaphatóak a sörszaküzletekben. A külföldi craft főzdék közül legjobbról nem beszélhetek. A legnagyobb élményem a prágai Sibeeria főzdében tett látogatás volt. 

A főzde kifogástalan sörei, akár smoothie sour, akár IPA, akár hordóérlelt stout, teljesen lenyűgöztek. Ékes bizonyíték, hogy a csehek nem csak lágert tudnak főzni.

Mivel szívügyem a sör és a gasztronómia, a rengeteg remek söröző közül a legjobb sörözőnek a Madhouse-t tartom, ahol a sörök és ételek nemzetközi szinten mérve is egyedülállóak, köszönhetően Piszkor Norbi séfnek és a Mad Scientist sörfőzőinek.

Különdíjasok

Szeretnék itt külön gratulálni néhány olyan szereplőnek, akik rengeteget tesznek a hazai sörkultúráért, vagy az elmúlt évben óriási fejlődést mutattak.

Az Első Magyar Házisörfőző Egyesület évente megrendezi nagyszerű sörfőző versenyét, amelyeken már sok mai menő sörfőző kezdte a „pályáját”. A BJCP-szabvány szerinti verseny már több mint tíz éve egyre magasabb szakmai színvonalon kerül megrendezésre, és látható a hazai sörfőzők és a sörbírák tudásbeli fejlődése. Meghonosodnak olyan különleges sörfajták, amelyek nemzetközi szinten is újak és színesítik a sörös palettát.

A 2016-ban alapított Etyeki Sörmanufaktúra a hagyományos craft palettáról volt eddig ismertebb, bár boros sörökkel megvillantották kísérletező kedvüket. A tavalyi évben „leigazolt” két fiatal sörfőző, Huszti Márk és Miksa Kende a Just for Fun-sorozattal olyan merész és izgalmas söröket alkot, ami a pilzeni, IPA, belga búza, porter hagyományos vonal mellett felfrissítette a főzde kínálatát, és izgalmas színt hozott a magyar craft sörvilágba. 

Kukoricás, mexikói sörük mellett a kedvencem a nemrég kóstolt Guatemala Coffee Milk Stout vaníliával és aszalt szilvával egészen szenzációs sör lett. Nem az erejével, hisz alig 6,5 %-os, hanem a harmonikus ízeivel hat igazán.

A Guatemala Coffee Milk Stout (A szerző felvétele)

Ha már Etyek, akkor még egy „díjazottam” van. Ugyan nem sör, de szorosan a sörhöz tartozó ital a cider. Még a nyáron volt alkalmam megismerkedni a Budaprés Cider remek italaival, akik nagyon magas szinten terjesztik és ápolják a cider-kultúrát. A komlóval ízesített cider mellett már terveznek kollab cider-sört is az egyik neves craft főzdével. De ez már a 2024-es év híre lesz.

Sörhabban gazdag 2024-es évet és rengeteg izgalmas kóstolást kívánok minden Olvasónak!

Borítókép: Illusztráció (Forrás: Pixabay)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.