A zöldborsótól a komlókutatásig
Gregor Mendelt, a mai Csehország területén élt Ágoston-rendi szerzetest nevezik az örökléstan atyjának. A kolostorkertben lévő kis zöldborsóágyásban figyelte meg, hogy a különböző egyedek tulajdonságai hogyan öröklődnek, és rendszerezte a tapasztalatait.
Ezeket az 1870-es években tudományos előadásokon is propagálta, de a kortársak elutasították, azonban húsz-harminc évvel később bebizonyosodott, hogy megfigyelései helytállóak. Megszületett a genetika tudománya.
A korabeli brit sörtermelésben nagy igény volt új komlófajtákra a Golding és a Fuggles, a két alapkomló mellett. A kutatásra Ernest Stanley Salmon professzort, egy neves gombakutatót kérték föl, és a brit komlótermesztés szívében, Kentben indult meg a kutatás 1904-ben.

A Wye-program
A Wye College egy 16. században alapított egyetemi központ, ami elsősorban a mezőgazdasági kutatásokra és oktatásra helyezte a hangsúlyt. A Wye-program célja volt egy olyan komlóalfaj kinemesítése, ami ellenáll a gombabetegségeknek és magas alfasavtartalma van a növénynek, így gazdaságosabb a termesztés és a felhasználás. Részben ezért is esett a választás a gombakutató Salmon professzorra, hiszen a komlónak, akár a szőlőnek a lisztharmat és a peronoszpóra a két legnagyobb ellensége.
Az alfasav adja a keserű ízt a sörben. A hagyományos német, cseh és angol komlók alfasavtartalma 3–6 százalék között mozog. A kutatások eredményeként 1918-ra sikerült kinemesíteni egy új komlófajtát, ami 8-9 százalékos alfasavtartalmával a kor „szuperalfa-komlója” volt. Ez a Brewers Gold. Ma már 20 százalék körüli alfasavtartalmú komlók is kaphatók.
A kutatás nem állt meg, sőt a világ többi jelentős komlótermelési régióiban, a németországi Hüllben, a csehországi Žatecben, de Japánban, Sapporoban is létesítettek intézeteket. Az Egyesült Államokban a prohibició vége felé, 1931-ben az OSU-n, az Oregoni Állami Egyetemen indult el a komlókutatás, ahonnan később a modern IPA-k alapkomlója, a Cascade is kikerült.
Peter Darby professzor, Klára elődje, a világ komlóit és a belőlük készült sörirányokat egy sajátos zenei hasonlattal írta le. Szerinte az angol komlók adta aromák és ízek olyanok, akár egy kamarazenekar, a komlók egyszerre adják a magas (aromák) és basszus (keserűk) tónusokat. A cseh komlók inkább egy szimfonikus zenekarhoz hasonlítanak, sokkal szélesebb a „hangzás”. Egy amerikai komló akár egy tánczenekar, nagyobb hangsúlyt fektet a hangerőre és a rézfúvósokra.