Almabor? Almasör?
A cidert sokszor almabornak fordítják, az elkészítése alapján a borhoz köthető, hiszen gyümölcsből erjesztett ital. Fogyasztási kultúráját nézve viszont sok szempontból a sörhöz hasonlít, hisz – főleg Angliában csapolt – szénsavas ital, amelynek az alkoholtartalma is általában a sörhöz hasonló. A – hagyományos eljárás szerint – a kézzel szedett vagy a fáról egy hosszú bottal ponyvára lerázott almákat mossák, péppé zúzzák, levüket kifacsarják, préselik, szűrik, hordóban vagy acéltartályban élesztő hozzáadásával érlelik. Van vadélesztővel erjesztett cider is, ami főleg francia és Baszkföldön népszerű.
A felhasznált alapanyagok és addikciók szerint sokféle cider stílus létezik, amelyeket az almafajták, a tükrösség-ködösség, a fanyarság-édesség és az érlelés hossza tekintetében különböztetnek meg. Az igazi (real) ciderek csak almát és az adott stílusra jellemző hozzáadott alapanyagokat (fűszereket, más gyümölcsöket, komlót stb.), néhány különleges esetben meghatározott mennyiségben hozzáadott cukrot tartalmazhatnak.
Az USA-ban az alkoholos cidereket hard cider néven hozzák forgalomba, megkülönböztetve az alkoholmentes sima vagy sweet ciderektől. Nemcsak a normandiai és a dél-angliai területen népszerű az ital. Baszkul sagardo, Spanyolhonban sidre, a németajkú vidékeken Apfelwein, Apfelmost néven is találkozunk vele. Körtéből is készülhet hasonló ital, amelynek neve Franciaországban poiré vagy Angliában perry.
A nagy élelmiszeripari konszernek, sörgyárak alacsony gyümölcstartalmú, cukorral vagy édesítőszerekkel, aromákkal és színezékkel kezelt ipari ciderei nem tévesztendők össze a valódi almából vagy birsből, illetve körtéből készített, érlelt – jó értelemben vett – kézműves termékekkel. Franciaországban és Angliában jól meghatározott törvényi keretek szabályozzák az elnevezést. A Magyar élelmiszerkönyvnek ez még egy nagy hiányossága, bár a szeszes ital szakbizottság munkatervében már szerepel ennek a szabályozási szándéka.
A hazai piacon kapható Somersby (Carlsberg), Strongbow (Heineken) és a Kingswood (Asahi-Dreher) koncentrátumból készült almaléből készített cidereket forgalmaz többféle ízben. Ezeknek az üdítőitaloknak 80 g/liter körüli a cukortartalma, ami egy erjesztett kézműves cider cukortartalmának akár tizenötszöröse.
A valódi cider különleges, keményebb, kevésbé lédús cider-almafajtákból készülnek, de használnak más, savasabb, édesebb stb. almafajtákat is az egyedi ízvilág kialakításához. Az alkoholtartalom 2–13 százalék között mozoghat. A maradék cukortartalom, akár a pezsgőknél, öt lépésben a száraztól (0,9 százalék alatti) az édesig (négy százalék fölötti) terjedhet. A szénsavasság tekintetében is különbözők. Lehet csendes (still), enyhén szénsavas (petillant) és szénsavas (sparkling). A hosszabb érlelésű, drágább cidereket általában pezsgőspalack formájú, nyomásálló üvegekbe töltik. Ezek némelyike palackban tovább érik.