Ön dönt: iszik és vezet

A mai felmérések szerint egyre többen választanak alkoholmentes italokat.

Vásárhelyi István
2023. 08. 04. 11:34
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az alkoholmentesség viszonylag kis mértékben van jelen, de annál nagyobb léptekkel igyekszik hódítani az italpiacon. A pezsgő vagy a bor alkoholmentes változata már nem meglepő, a különböző whisky, rum, gin és vodka jellegű italok zéró szesztartalma már inkább. 

Tán valaki még emlékszik Borivoje Surdilovicra (Surda), a Forró szél című jugoszláv sorozat főszereplőjére, aki a nyolcadik részben megelőzte korát. Alkoholmentes vodka kifejlesztésébe fektette minden megtakarított pénzét, hogy a társadalmat megmentse a mételytől. Az epizód végére meg is születik a prototípus, és amikor kóstolják, elismerik, hogy tökéletes ízű a találmány, mégis megbukik a projekt, hiszen pont a lényege vész el. Nem hat.

A prohibíció az USA-ban már történelem, a szovjet peresztrojka és alkoholtilalom is rég feledésbe merült, de mai felmérések szerint egyre többen választanak alkoholmentes italokat, melyeket az egészségesebb életmód ígérete mellett az az alacsony(abb) kalóriatartalom miatt is vásárolnak.

Az első valódi alkoholmentes sör, a spanyol Ambar Sin 1970-ben jelent meg, mellette említendő még az 1979-től kapható német Clausthaler. A sörpiac is reagált a fogyasztói igényekre, és ez a folyamat az utóbbi években egyre erősödik. Kántor Sándort, a Magyar Sörgyártók Szövetségének igazgatóját kérdeztük, milyen európai trendeket lát az alkoholmentes sörök piacán. 

„Az alkoholmentes sörök fogyasztása világszerte dinamikusan nő. Ezt a növekedést az Egyesült Államok és Európa vezeti évi 8,5 százalékos értékkel. Érdekesség, hogy az egy főre jutó alkoholmentes sör fogyasztásában Irán foglalja el az első helyet a világon, Németország csak a második. Az európai fogyasztók elsősorban az egészségtudatosság miatt, a kalóriabevitel és az alkoholfogyasztás csökkentése céljából választják az alkoholmentes söröket. A gyártók számára az alacsonyabb költségek, a jövedéki adó megtakarítása mellett az alkoholmentes termékek gyártástechnológiai fejlődése a legnagyobb hajtóerő. Míg a korábbi években drága, nagy energiaigényű technológiák álltak csak rendelkezésre, az új kutatások olyan sörélesztő törzseket azonosítottak, amelyek alkohol termelése nélkül is képesek tartalmas, kellemes ízű italokat előállítani. A fogyasztói oldalon az érdeklődés Nyugat-Európában már akkora, hogy megnyíltak az első alkoholmentes kocsmák is az Egyesült Királyságban és Németországban.”

„A legnagyobb nehézséget az alkoholmentes sörök vendéglátóipari forgalmazásában az adja, hogy ezeknek a termékeknek a csapon történő kiszolgálása sokkal nagyobb figyelmet igényel, így még Nyugat-Európában is eléggé ritka, ha az alkoholmentes sört csapolva és nem üvegben kapjuk. Magyarországon is az elmúlt öt évben dinamikusan, közel évi tíz százalékkal nő az alkoholmentes szegmens. Az idén már gyakorlatilag majdnem minden nagyobb márkának megtalálható az ízesítetlen változata, az ízesített alkoholmentes sörök ízkombinációinak pedig már csak a fantázia szab határokat. Az ízesítetlen kategóriában hazánkban leginkább a lágersörök alkoholmentes változatai kaphatók. Hasonlóan a hagyományos sörök piacának arányaihoz, az alkoholmentes felsőerjesztésű sörök lényegesen kisebb szeletet hasítanak ki a forgalomból. A nemzetközi tapasztalatok alapján ez utóbbiak területén a kraft üzemek részéről várható majd az elkövetkező években jeleskedés.”

Olyan ikonikus sörgyár, mint a Guinness, a világon legnagyobb mennyiségben eladott sötét sör tulajdonosa is elkészítette a 0,0 százalékos stoutját, és az európai kraft sörgyártók egyik legismertebbje, a Brew Dog is forgalmazza a Punk IPA alkoholmentes változatát. Az USA-ban, Németországban, Angliában vagy akár Lengyelországban, Oroszországban is kapható már többféle APA, IPA, witbier, stout, bajor stílusú búzasör, de sour alét vagy grape alét is vehetünk alkoholmentes változatban.

Forrás: Vásárhelyi István

Magyar kisüzemi alkoholmentes

Korábbi cikkünkben említettük a Pécsi Sörfőzde alkoholmentes lágerét, de a pécsi üzem a mérete alapján inkább regionális sörgyár, semmint kisüzemi főzde. A valódi kisüzemek kínálatában eddig alkoholmentes világos lágerekkel találkozhattunk csak. A tapolcai Stari vagy a diósgyőri Gyertyános is forgalmaz ilyen söröket. A hopszódán és a komlózott gyümölcsös limonádékon kívül két főzde is jelentkezett idén alkoholmentes IPA-val. Egyikük, a kőbányai Horizont a holland Vandestreek főzdével közösen főzte első alkoholmentes sörét. Ottó Gábor ügyvezető elmondta:

„Az európai trend azt mutatja, hogy egyre nagyobb igény van az alkoholmentes sörökre, természetesen ebbe beletartozik a kraft szcéna is, bar a kraft főzdék még óvatosak ezen a területen, elsősorban a magas technológiai beruházási költségek miatt. Az a vélekedés, miszerint az alkoholtartalom miatt lesz magas az ára egy sörnek, a mai alapanyag- és energiaárak miatt sajnos nem állja meg a helyét. Ez az alkoholmentes kraft sörökre is igaz. Szeretünk kísérletezni, különböző trendeket és fogyasztói igényeket kiszolgálni, de mindennél jobban szeretünk szakmai kihívásokat keresni. Ezért is döntöttünk úgy, hogy mindenképpen belevágunk egy alkoholmentes sör-projektbe. A piac teszteléséhez választottunk egy olyan külföldi főzdét, ahol már számtalan alkoholmentes kraft sör készült, tehát jócskán van tapasztalatuk mind az alkalmazott technológia, mind a prémium sörfőzés területén. Így készítettük el, a holland VandeStreek főzdével együttműködésben, az első alkoholmentes kraft IPA-nkat.”

„A receptet vezető sörfőzőnk, Méhn Marcell állította össze, a holland főzde munkatársai pedig technológiai oldalról támogatták meg a tervezést. Az alkoholmentes sör készítése többféle módon történhet, a mi sörünk egy olyan speciális, maltóz-negatív élesztővel készült, ami nem erjeszti le a cukrokat alkoholra, így alkoholmentes marad a sörünk. Maga a sör komlóprofilja külön figyelmet kapott, hiszen szerettük volna az egyik legjobb IPA-komló kombinációt használni ennél a sörnél, így döntöttünk az Amarillo, Columbus, Mosaic és Simcoe komlók mellett. A megjelenésében kicsit ködös, illatában kellemesen komlós IPA teljes mértékben hozza a tőle elvártakat, annak ellenére, hogy alkoholmentes.”

Majdnem sörök

A kicsik között a legnagyobb, a Szent András Sörfőzde az elmúlt években óriási fejlődésen ment keresztül. Folyamatosan jelentkeznek limitált különlegességekkel, kapható kraft-cider családjuk, és szinte egy időben a Horizonttal megjelent a három darabból álló Majdnem sörcsalád is. 

Bukovinszky Béla tulajdonos mutatta be az új söröket:

„Az alkoholmentes szegmens növekszik itthon is, és addig biztos igy is lesz, amig zéró tolerancia van. Háromféle alkoholmentes sört forgalmazunk. Egy pilzenit, egy IPA-t és egy mangós IPA-t. Csapon is tervezzük bevezetni, de a sörözők 99 százalékában jelenleg olyan a csaphigiénia, hogy ez igen kockázatos. A saját sörözőnkben két hete fent van, jól pörög, igaz, nincsenek is higiéniai gondok. Egyelőre napi laborellenőrzés alatt all, most ez a fázis van. A palackos kiszerelésnél természetesen ez nem gond. Magán a terméken három évet dolgoztunk. Kombinált technológiával készül. Ez az eddigi legnehezebben kifejlesztett sörünk, pedig ’csak egy mentes’. Sok teszt, saját és külsős laborok ellenőrzési procedúrája van abban, hogy megjelenhetett a piacon.”

Forrás: Vásárhelyi István

Mennyire finom az alkoholmentes kraft? 

Joggal merül föl az igény a fogyasztóknál, ha a magasabb árfekvésű kraft sört választjuk, az alkoholmentes is legyen finomabb a nagyüzemieknél. A világ egyik legnagyobb sörös közösségi alkalmazásán, az Untappdon a söröket 5 pontos skálán értékelhetik a fogyasztók. A legfinomabb sör a közösség értékelései alapján egy 4,77 pontot kapott whiskey-hordós érlelésű, 14 százalék alkoholtartalmú kávés imperial stout. Meglepő, de az alkoholmentesek között is egy angol csokoládés, vaníliás és meggyes ízesítésű stoutot találunk, 3,95 pontértékkel, ami igen jónak számít. Szorosan mögötte érkezik egy amerikai főzde alkoholmentes NE IPA-ja, 3,91 ponttal, ami a híres Tree House főzde alkoholos top NE IPA-jától (4,48 pont) alig marad el. Egy orosz főzde alkoholmentes lágere pedig 3,81 ponttal még közelebb van a Hill Farmstead élen álló világos lágeréhez (4,39). 

A magyar változatok

A Szent András és a Horizont söreit kóstolva az alábbiakat tapasztaltuk: illatban a Horizont alkoholmentes IPA-ja egyszerűen verhetetlen. Robbanó, mindent belengő trópusi gyümölcsös komlóillat árad, mikor felbontjuk a dobozt. Ízben visszafogottabb az élmény, a malátaprofil inkább egy Session IPA-hoz hasonlít és kiérződnek a jellegzetes édeskés, „alkoholmentes” ízjegyek.

A Szent András IPA illatban nem olyan intenzív, viszont teltebb, tartalmasabb maláta az alapja, ez a színéből is kitűnik, és ízben izgalmasabb, komplexebb, de ráférne egy kis plusz hidegkomló, hogy markánsabb legyen illatban és ízhatásban. A pilzenin érezhető, hogy rendes komlókat használtak a receptben, nem megúszós a keserű, bár nem simul össze az enyhén édeskés malátával, a harmónia megtörik. Van némi kompromisszum, bár hidegebben jól iható, kellemes sör, és a tömött hab látványa megteremti a sörözés illúzióját. A mangós IPA behízelgően gyümölcsös, a jelenlegi főzetek közül talán ez a leginkább kiforrott, bár kis plusz komlókeserűvel még jobban fel lehetne dobni.

Forrás: Vásárhelyi István

A „rendes” söröket persze nem pótolhatják, de ez a két új kezdeményezés elindítója lehet annak, hogy a többi kisüzemi főzde is lásson fantáziát az alkoholmentes sörökben és új, izgalmas receptekkel találkozhassunk, ha nem ihatunk egészségügyi vagy egyéb okból alkoholos sört.

Borítókép: Sörök a Szent András sörfőzdétől (Forrás: Vásárhelyi István)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.