A zörgő-nyüzsgő düsseldorfi (Prowein) kirándulás után pihentető a hegyaljai virágba borult fák illatát beszívni és szemlélni az álmából ébredező tájat. És kóstolni. Ismerkedni, értékelni, szerethető és emlékezetes borokat keresni. Amit találunk, jó esetben valóban kincs. Mostanában gyakran emlegetik a vulkanikus eredetű borokat, nem véletlenül. Ásványos karakterük jó esetben hosszan tartó és stabil. A vulkanikus talajok olyan jellegzetes szerkezetet és ízeket adnak a boroknak, amely máshol nemigen található meg. A jó víztartó képesség és a vulkáni utóműködésként ismert forró vizes aktivitás Tokajban különösen jó hátteret ad a szőlőnek. Az itt kialakuló talajok általában nem túl termékenyek, de magas az ásványianyag-tartalmuk. Az hozamok ezeken a borvidékeken általában kisebbek, a szőlő szürettájt magasabb savtartalmú, még túlérettség esetén is. Kiegyensúlyozottságuk általában nem a harsány, sokkal inkább határozott savak hozadéka.
Tokajban egyértelműen a szőlő és a bor vitte előre a gazdaságot az elmúlt ötszáz évben.
A kezdeti időkben nem termett máshol ilyen mennyiségben és minőségben természetes édes bor, ami részben napjainkra is igaz. Mégsem ismeri a világ, vagy ha ismeri is, nem igazán szereti megfizetni az árát. Pedig a tokaji települések határában fekvő gyönyörű, léleksimogató dűlőkben éppolyan nehéz a szőlőműves dolga, mint Wachau vagy éppen a Douro völgyének gránitos-palás, folyóba szakadó területein.

Számomra az Úrágya és a Király dűlők borai rendszerint pont azt adják, amit egy komoly vulkanikus terroirtól el lehet várni. Határozott szerkezet, finom savak, árnyalt, nem behízelgő, sokkal inkább elegáns és némi szikárságot közvetítő, fűszeresen sokszínű aromatika. A Demetervin Pincészet borai is éppilyenek. A két dűlő karakteres szerkezete évjárattól függetlenül a legjobb oldalra repíti a borkedvelőket. Minimális hozamok, szinte kizárólag kézi munka, megfelelő szüreti időpont, jó hordóhasználat. És a gondos gazda őrködő szeretete. Az Úrágya százévesnél idősebb tőkéi tökéletes receptorai a mádi terroirnak.
Mádon a legkönnyebben – gyalog is – elérhető dűlő az Úrágya. Egy könnyű séta a tőkék és kövek között megadja azt az alaphangot, ami kezdők számára is egyértelműen kiabálja: ezek itt nem légies „alig borok” termőhelyei.
Itt munka van, kemény. Demeter Endre huszonhat évjárattal a háta mögött egyre többet tud a borvidék meghatározó alapkőzeteiről, a hallatlan vékony felső talajtakaróról és mindarról, ami a tokaji borokat igazán egyedivé teszi. Szőlő, bor, geológia egymástól elválaszthatatlan fogalmak. Azon a szinten mindenképpen, amit a magyar bor eszenciájának gondolunk. Ami nem tömegtermék, hanem cizellált, önálló entitás, izgalmas, egyedi, megismételhetetlen és csak a miénk.