Sokunk számára visszatetsző, amikor karácsony vagy húsvét közeledtével kellemes ünnepeket kívánnak egymásnak az ismerősök. Szinte fáj a szocialista nagyüzemi létből itt ragadt, semmitmondó fordulat. Aki az Úr Jézus keresztáldozatát látja a húsvéti három napban, az elsősorban az emlékezést és hálát engedi beférkőzni ezekbe a napokba. Ami persze telhet kellemesen is, de a lényeg bennünk van, és többnyire ezúttal sem látható. A látható jegyek egészen másról szólnak.
Idén biztosan nem kell a gyerekek nyuszifészkeit a hó alól kiásni, de azért jó, ha szívmelengető borokkal is készülünk az ünnepekre. Húsvéti előrejelzéseink szerint idén a szekszárdi borok lesznek azok, amelyek a bárány mellett a legjobban ízlenek majd. Most rendhagyó módon ezúttal néhány kedvenc húsvéti receptemmel állok elő.
Rozmaringos báránygerinc – ahogy én szeretem
Hozzávalók 4 személyre: 1,2 kg báránygerinc. A pácléhez: olívaolaj, méz, friss bazsalikom, fokhagyma, rozmaring, bors, kakukkfű, kadarka. Sózni csak közvetlenül sütés előtt célszerű! A roston sült zöldségekhez bármit használhatunk, amit a család is szívesen fogyaszt, pl. paradicsom, gomba, cukkini, padlizsán, paprika, kelbimbó, vékonyra szeletelt zeller stb.
A páclé elkészítése: az olívaolajat és a fűszereket a borral együtt (max. 1/2 dl) alaposan összekeverjük, a bárányszeleteket legalább egy egész napra beletesszük pihenni. A zöldségeket a rostsütéshez alkalmas módon felszeleteljük. A báránygerincet és a zöldségszeleteket a rostra helyezzük, és készre sütjük. A pácléből finom mártást készíthetünk a húshoz, ha kevés mézet karamellizálunk és a páclével felöntve mártássűrűségűre forraljuk be. Ízlés szerint fűszerezhetjük még, ha szükséges.
A bárány kitűnő társat talál a finom savakra építő, gyümölcsös, nem túl tanninos vörösborokban. Pinot noirok számos változata, de finom kadarkák vagy bikavérek, kékfrankosok is jöhetnek.
A napokban lezajlott aktuális szekszárdi borvidéki borverseny helyezést elért borait ugyan név szerint még nem ismerem, de kivételesen remek sort tudtunk kóstolni. A kékfrankosok és vastagabb héjú szőlőfajtákból (is) készült házasítások 2020-as és 2019-es sora emlékezetes marad számomra anonim szekszárdi vörösborként is. Jó volt tapasztalni a korábbihoz képest sokkal kiegyensúlyozottabb, elegánsabb stílus fejlődését és a visszafogottabb hordóhasználatot. Nem is tudok most név szerint kiemelni termelőket, de aki a Heimann, Márkvárt, Vida, Vesztergombi, Németh János, Prantner, Takler pincék borait keresi, biztosan jól fog járni. Elnézést a többiektől, akit most helyhiány miatt nem tudok felsorolni.