Három meglepő alapanyag, amivel helyettesítheted az alaplevet

Sok-sok receptben ott találjuk az összetevők közt az alaplevet. Ez a fűszeres lé még gazdagabb, teltebb ízt kölcsönöz az ételeknek, főként a gyors és egyszerű krémleveseknek, de míg Amerikában könnyen beszerezhető, itthon nem alapcikk. Mutatjuk, mit vethetünk be alaplé helyett!

2025. 05. 22. 13:00
Alaplé helyett használhatunk mást is
Alaplé helyett használhatunk mást is az ételekben Forrás: Pexels
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az alaplé, készüljön az zöldségből vagy bármilyen húsból, netán halból, szinte minden ételt feldob. A rizottónak teljesen más íze lesz, ha alaplével és nem pedig sima vízzel főzzük, és ugyanez igaz így minden rizses egytálételre is. A krémleveseknek, főleg a gyorsan készülőknek az alaplé a lelke, és ezt ételízesítővel vagy leveskockával nem nagyon lehet helyettesíteni. 

Alaplevet viszonylag könnyen készíthetünk a zöldségek maradékából, a pucolás során keletkező héjból, leveles szárakból, levelekből. Maradék zöldség azonban ritkán akad a konyhában, és ennek a főzésével is súlyos percek telnek el, ami egy gyors étel esetében nem megengedhető. De mit használjunk alaplé helyett, ha nincs időnk annak elkészítésére, beszerzésére? 

Alaplé helyett: 3 hozzávalót is bevethetünk
Alaplé sok levesbe kell. Mutatjuk, mit használhatunk alaplé helyett, ha úgy jön ki a lépés Fotó: Mindmegette

 

Alaplé helyett: ezekkel helyettesítsd a receptben

Szerencsére az alaplé helyettesítése nem lehetetlen feladat. Az alaplé legfőbb funkciója, hogy további ízt kölcsönözzön az ételnek. Felönthetjük a fogást vízzel is, de az alaplétől lesz karakteres, telt az aromája, még gazdagabb az ételünk íze. Feleslegesnek tűnhet, de klasszisokkal jobb lesz a krémleves is az alaplétől. Ne essünk azonban kétségbe, ha nincs otthon alaplé: az alábbi három, elsőre szokatlannak tűnő alapanyaggal gyorsan helyettesíthetjük!

  1. Tea
    A tea meglepő választás lehet, pedig sokan kevernek teát a turmixokba, smoothie-kba. Mivel a teák íze kesernyés lehet, nem szabad belőle túl sokat vagy nagy koncentrációban használni, de fel tudja dobni a krémleveseket, a rizottót és a mártásokat. Használjunk fehér vagy fekete teát, amit három-négyszeres hígításban adagoljunk a kívánt mennyiségben az ételhez.
  2. Bor
    Sok recept használ bort, és valóban elmaradhatatlan eleme például a lasagne-hoz szükséges bolognai ragunak és a muszakának is, itthon mégis elsősorban a vörösboros marharagu az első asszociációnk. Húsos ételekhez kiváló a fehér- és a vörösbor is, de az alaplevet is helyettesíthetjük vele. A fehérbor az erőlevest és a rizottót, a vörösbor pedig a húsos ragukat, pörkölteket dobhatja fel.
  3. Lekvár
    Édes alapanyagot viszonylag kevés főételhez adunk, pedig nem egy olyan távol-keleti vagy mexikói étel létezik, amiben domináns valamilyen édes összetevő. Cukrot és mézet ugyan használunk, de lekvárt adni egy húsos fogáshoz csak kevés embernek jutna eszébe. Pedig a felhígított lekvár helyettesítheti az alaplevet a chili vagy chilisbab, a borscs vagy épp padlizsánragu esetében –olvasható a Food52 cikkében.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Magyar Nemzet Google News oldalán is!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.