Az alaplé, készüljön az zöldségből vagy bármilyen húsból, netán halból, szinte minden ételt feldob. A rizottónak teljesen más íze lesz, ha alaplével és nem pedig sima vízzel főzzük, és ugyanez igaz így minden rizses egytálételre is. A krémleveseknek, főleg a gyorsan készülőknek az alaplé a lelke, és ezt ételízesítővel vagy leveskockával nem nagyon lehet helyettesíteni.
Alaplevet viszonylag könnyen készíthetünk a zöldségek maradékából, a pucolás során keletkező héjból, leveles szárakból, levelekből. Maradék zöldség azonban ritkán akad a konyhában, és ennek a főzésével is súlyos percek telnek el, ami egy gyors étel esetében nem megengedhető. De mit használjunk alaplé helyett, ha nincs időnk annak elkészítésére, beszerzésére?

Alaplé helyett: ezekkel helyettesítsd a receptben
Szerencsére az alaplé helyettesítése nem lehetetlen feladat. Az alaplé legfőbb funkciója, hogy további ízt kölcsönözzön az ételnek. Felönthetjük a fogást vízzel is, de az alaplétől lesz karakteres, telt az aromája, még gazdagabb az ételünk íze. Feleslegesnek tűnhet, de klasszisokkal jobb lesz a krémleves is az alaplétől. Ne essünk azonban kétségbe, ha nincs otthon alaplé: az alábbi három, elsőre szokatlannak tűnő alapanyaggal gyorsan helyettesíthetjük!
- Tea
A tea meglepő választás lehet, pedig sokan kevernek teát a turmixokba, smoothie-kba. Mivel a teák íze kesernyés lehet, nem szabad belőle túl sokat vagy nagy koncentrációban használni, de fel tudja dobni a krémleveseket, a rizottót és a mártásokat. Használjunk fehér vagy fekete teát, amit három-négyszeres hígításban adagoljunk a kívánt mennyiségben az ételhez. - Bor
Sok recept használ bort, és valóban elmaradhatatlan eleme például a lasagne-hoz szükséges bolognai ragunak és a muszakának is, itthon mégis elsősorban a vörösboros marharagu az első asszociációnk. Húsos ételekhez kiváló a fehér- és a vörösbor is, de az alaplevet is helyettesíthetjük vele. A fehérbor az erőlevest és a rizottót, a vörösbor pedig a húsos ragukat, pörkölteket dobhatja fel. - Lekvár
Édes alapanyagot viszonylag kevés főételhez adunk, pedig nem egy olyan távol-keleti vagy mexikói étel létezik, amiben domináns valamilyen édes összetevő. Cukrot és mézet ugyan használunk, de lekvárt adni egy húsos fogáshoz csak kevés embernek jutna eszébe. Pedig a felhígított lekvár helyettesítheti az alaplevet a chili vagy chilisbab, a borscs vagy épp padlizsánragu esetében –olvasható a Food52 cikkében.