A „szerethető étterem” műfajának kiemelkedő képviselője a Fióka

A legszerethetőbb budai helyek egyike rejtőzik a Városmajor szélén.

2025. 11. 12. 14:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Dining Guide magazin 2019-ben vezette be „a szerethető étterem” kategóriát, honlapjukon külön címszó alá kerülnek a szerkesztőség szerint erre méltó egységek. A névsor meggyőző, gyanítom, hogy egy olvasói szavazáson is előkelő helyen szerepelnének az ide soroltak a Pasarét bisztrótól az Ürömi hüttén át a Rosensteinig.

Érdemes elolvasni a rovatindítót, mely máig ható érvénnyel mutat rá, hogy a minden gourmet által respektált csúcséttermek csak egy szűk réteget szólítanak meg, s nem kis részben a gasztro-turizmusra építenek, de arra alkalmatlanok több okból is, hogy a polgárság törzshelyévé váljanak. Ellenben ott van a kiemelkedő szervízzel működő, otthonos, hangulatos, ugyanakkor kifogástalan konyhával bíró helyek sora, ahová szívesen beül az ember úgyszólván bármikor. Hadd idézzek egy fontos passzust: „A szerethető éttermek egyik legnagyobb ereje éppen a visszajáró vendégkörben és a folyamatos teltházakban rejlik. A kedvenc ételek miatti kedv a visszatérésre, az érzelmi kötődés, az esetleges jó kapcsolatok a személyzettel, kicsit érzelgősen fogalmazva: a feloldódás érzése a hely miliőjében – ezek azok a sokszor nem is pontosan körülhatárolt fogalmak, ami miatt szívesen választunk újra és újra egy éttermet.” 

Nem állom meg, hogy fel ne idézzem a kilencvenes évek első felét, amikor nagy lelkesedéssel vágtunk neki a párommal a fővárosi vendéglátás dzsungelét feltérképezni, kezünkben a „Foglaljon helyet!” című kiadvánnyal és Sam Worthington „Good living guide to Hungary” -köteteivel, figyelve persze a frissen nyílt helyekre, s a baráti tippekre is. Étteremválasztáskor fontos volt mindig a felfedezés szempontja, vagyis, hogy olyan helyre menjünk, ahol még nem jártunk, mégis betértünk újra és újra a sajnos már rég megszűnt, a Török utca 3-as szám alatt működött Il Padrino étterembe. Nemcsak azért, mert közel esett akkori munkahelyünkhöz, hanem az atmoszféra, a konyha megbízhatósága és a kedves kiszolgálás miatt elsősorban.

A felfedezési üzemmód életvitelszerűvé válása s a teljes Kárpát-medencének „vadászterületté” emelkedése nem engedi, hogy „igazi” törzshelyeim legyenek, de van néhány vendéglátóegység, ahová két-három évente, vagy akár minden esztendőben betérek, mint a székelyudvarhelyi Páva, a brassói Pilvax, a békéscsabai Kisvendéglő a Hargitához, a szintén csabai Veszely csárda, vagy a balatonszemesi Kistücsök. (Tudatosan nem említem azokat a sörbárokat, ahol a frissen csapra vert főzetek tesztelése a cél s nem a kulináris élmény.) Minden esetre, ha felállítanám a „szerethető éttermek” műfajában a saját toplistámat, a felsoroltakon kívül biztosan ott lenne az élbolyban a Fióka is. 

Fióka

A kívülről is tetszetős hely 2013-ban nyitott, s már 2015-ben bekerült a 2016-osként forgalomba kerülő Gault&Millau kalauzba, kemény 13 ponttal és egy szakácssapkával. A következő évben 11 ponttal a „Like”-kategóriába kerültek, ami még mindig az élvonalhoz tartozást jelentette. A kalauz megjelenése szünetelt az idei esztendőig, a legfrissebb, szeptemberben bemutatott kiadványban 12 pontot és egy sapkát kaptak. Örömteli látni, ha egy minőségközpontú hely több, mint egy évtizeden át meg tud maradni a legjobbak között. (Rövid magyarázat a „legjobbak” közé tartozás fogalmáról: a belsőmagyarországi vendéglátóhelyek száma meghaladja a negyvenezret. Ezek közül mindössze 106 kapott az említett kalauzban 12 pontot vagy ennél többet.)

A János kórházzal szemben fekvő, egyedi hangulatú, igényes étterem és borbár honlapján találó önjellemzést olvashatunk: „Játszi könnyedséggel kombináljuk mind ételeink elkészítésében, mind pedig építészetileg a konvencionális egyszerűséget és a modern sokszínűséget. Nem flancos, nem feszengős, sokkal inkább fiatalos, stílusos budai étterem vár a Városmajorban.” A fa melegsége hatja át a belteret: hajópadló, lambéria, borospolcok. Kellemes téli kertjük is van. Jó itt üldögélni, akár csak egy pohár bor mellett is.

2014-ben tértem be először hozzájuk, a hely minden tekintetben meggyőzött, az élménybeszámolóm itt olvasható

2020-ban egy előételre és egy pohár borra tértem be. A szervíz nem volt ezúttal a helyzet magaslatán. A felszolgáló fiatalember nem hozott borlapot. Amikor jeleztem a két A4-es lapot nézegetve - egyiken ételek, másikon italok, de borok nélkül - hogy a lényeg lemaradt, akkor azt felelte, hogy nem érti. Mondom, ez egy borbár, nemde? Akkor végre kézhez vehettem a boros dokumentációt. Megkérdeztem, hogy ki készíti a ház borát, nem tudta, pedig ennél alapvetőbb információ egy borbárban el sem képzelhető. Végül miután a palackot kihozta, nekem kellett arról leolvasni, hogy a Zelna pince palackozta. Valamennyire kárpótolt a remek kacsamájas rillette, akkor is, ha a briós nem volt maga a tökély. 

Harmadízben a múlt hónapban látogattam el hozzájuk ismét, amikor a Fiókát választottuk egy baráti találkozó színhelyéül. Bármily meglepő, de borlapot ismét csak külön kérésre kaptunk. Éttermekben ez sajnos szokásossá vált, de egy boros helyen felfoghatatlan. A kiszolgálást illetően ezt leszámítva egy kritikus szavunk sem lehet, az ifjú hölgy, aki velünk foglalkozott, udvarias volt, kedves, közvetlen és kommunikatív. Mi több, amikor poénkodtunk kicsit, egyből vette a lapot. 

Továbbra is nemzetközi konyhát visznek, de nem feledkeznek meg a magyar ízekről sem. Kínálnak 16-féle kistányéros, ha úgy tetszik tapas-adagban tálalt fogást, néhány főételt és desszertet. „A Fióka Small Plates koncepció lényege, hogy a letisztult fogások szerethetőbb árakon, kisebb tányérokon érkeznek, hogy aztán az asztalotokon váljanak komplett ízkavalkáddá.” - áll az honlapon. Ennek jegyében kérhetünk például kecske-labneh-t konfitált fokhagymával, za’atarral, pirítóssal, sült répát fetával, miso-s karamellel, pisztácia-granolával, vagy kacsamellet meggy-coulis-val, jus-vel, burgonya-praliné-vel. 

A főételek között szerepel többek között egészben sült aranydurbincs, amit kapris zöldfűszeres vajjal és édesköménnyel társítanak, óriás rántott szelet savanyított zöldségekkel és aiolival, továbbá argentin Angus Rib-Eye steak borsmártással és salotta-fondanttal. Utóbbiakhoz további köret is rendelhető. 

Közel negyven minőségi bort tartanak elsősorban a magyar élvonalból, ezek több, mint kétharmadát decire is kimérik. Meglepő, hogy egyetlen természetes édes bort listáztak be, s az sem tokaji, hanem balatonboglári. 

A töményitalok elsöprő többsége a prémium szegmensből való, figyelemre méltó a gin-tonic választék. Készítenek népszerű koktélokat is. Stella Artois és Hoegarden búzasört tartanak csapon, további három nagyipari multiterméket kínálnak palackban. Van ötféle magyar kézműves sörük is, a Monyótól és a Horizont főzdétől. Ihatunk házi szörpöket, készítenek limonádét és frissen facsart narancslevet is.

Első kóstolt fogásunk a ropogós laskagomba volt, amit gombakrémmel, savanyított shimej-gombával és parmezánnal tálaltak. Jól kitalált, ügyesen megvalósított, ízletes kompozíciót tettek elénk. 

Laskagomba

Kértünk kovászos kenyeret is vajjal, mindkét elem kifogástalan volt. 

Kovászos kenyér vajjal

Ízre, állagra egyaránt jól sikerült a kenyérfelfújttal, vadaskrémmel, pecsenyemártással tálalt marharostélyos is.

Marharostélyos

A kolbászos lecsó csavarmentes, házias. A túrógombóc könnyed, jóízű, akárcsak az édes tejföl. Így, ahogy van, a műfaj remeke, amint azt egyébként a sárga kalauz tesztelője is megállapította.

Lecsó

Nagyon szép estét töltöttünk a Fiókában, előbb-utóbb biztos betérünk még hozzájuk. Nem túlzás leszögezni, hogy a legszerethetőbb budai helyek egyike rejtőzik a Városmajor szélén.

Fióka étterem és borbár

Budapest, Városmajor utca 75.

Telefonszám: +36 1 426 5555

Honlap: https://fiokaetterem.hu

E-mail-cím: [email protected]

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Magyar Nemzet Google News oldalán is!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.