Vádemelésig jutott a vesztegetési ügy

A svájci ügyészség kedden négy személy ellen emelt vádat a 2006-os németországi világbajnokság rendezésével kapcsolatos vesztegetési ügyben.

Magyar Nemzet
2019. 08. 07. 10:54
Beckenbauer, Zwanziger and Mayer-Vorfelder attend the presentation of the 32 team busses for the upcoming soccer World Cup in Frankfurt
A Császár és Theo Zwanziger neve is besározódott Fotó: Reuters
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A svájci ügyészség tegnap négy személy ellen emelt vádat a 2006-os németországi világbajnokság rendezésével kapcsolatos vesztegetési ügyben: a Német Labdarúgó-szövetség (DFB) két korábbi elnöke, Theo Zwanziger és Wolfgang Niersbach, Horst Schmidt egykori főtitkár, valamint a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA) korábbi svájci főtitkára, Urs Linsi is nehéz napok elé néz.

De nemcsak ők, hanem a torna szervezőbizottságának vezetője, Franz Beckenbauer is gyanúsított az ügyben. A német labdarúgás legendája ellen azonban külön folytatják le az eljárást, mert az egészségi állapota miatt a jelenlegi orvosi prognózisok szerint nem tudna részt venni a szövetségi büntetőbíróságon indítandó perben.

A Császár és Theo Zwanziger neve is besározódott
Fotó: Reuters

A vesztegetési botrányt 2015-ben a Der Spiegel hetilap robbantotta ki, amikor arról írt, hogy a németek szavazatokat vásároltak a 2006-os vb-helyszín 2000-es kijelölése előtt: a FIFA 24 fős végrehajtó testületéből négy ázsiai tagot környékeztek meg eredményesen. Az újság tényfeltáró cikke szerint „feketekasszát” hoztak létre, amelybe az Adidas sportszergyártó vállalat 2009-ben elhunyt vezérigazgatója, Robert Louis-Dreyfus tette be a pénzt.

A svájci legfőbb ügyészség közleménye szerint a nyomozás során megállapították, hogy Beckenbauer 2002 nyarán tízmillió svájci frank magánkölcsönt vett fel Louis-Dreyfustól. A 6,7 millió eurónak megfelelő összeg egy svájci ügyvédi irodán keresztül egy katari vállalat számlájára került.

A vállalat tulajdonosa Mohamed bin Hammam volt, Katar egykori legmagasabb rangú sportvezetője, az Ázsiai Labdarúgó-szövetség (AFC) korábbi elnöke, a FIFA egykori alelnöke. Az ázsiai szál ezzel meg is lett, de Katarban bezárultak a kapuk, az ottani hatóságok nem partnerek az igazság kiderítésben…

Az viszont kiderült, hogy Louis-Dreyfusnak a kölcsönt 2005-ben fizették vissza, mégpedig a szervezőbizottság egyik számlájáról, a FIFA-n keresztül. A szervezőbizottság elnökségének négy tagja volt: a most megvádolt három egykori német sportvezető és Beckenbauer, akik valószínűleg tisztában voltak vele, hogy a kifizetésekben illetékes testület nem járulna hozzá ahhoz, hogy a DFB, illetve a bizottság forrásaiból törlesszék Beckenbauer adósságát.

Ezért egy 2005. április 8-án tartott ülésen valótlanul azt állították, hogy a vb megnyitóünnepségének költségeire kell átutalni a pénzt a FIFA-nak. Beckenbauer korábban azt nyilatkozta: vissza kellett volna utasítani azt a kérést, hogy egy „későbbi támogatásért” cserébe pénzt utaljanak át a FIFA-nak. A vesztegetést azonban tagadta.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.