Minden, ami beletartozik a sakk kultúrájába

Hogy a sakk és a művészet jól kiegészíti egymást, sőt utóbbi az egyik eleme a királyi játék definí­ciójának, annak könyvtárnyi az irodalma.

Novák
2019. 10. 14. 15:48
POLGÁR Judit
Budapest, 2019. október 12. Polgár Judit olimpiai bajnok, nemzetközi nagymester (k) az 5. Világsakkfesztivál megnyitóján a Magyar Nemzeti Galériában 2019. október 12-én. MTI/Kovács Attila Fotó: MTI/Kovács Attila
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Miként az ízletes falat is jobban csúszik, ha elegánsan tálalják, a kultúrát is szívesebben fogyasztjuk inspiráló környezetben. Ha az egyik legismertebb Csontváry-festmény, A taorminai görög színház romjai monumentális tablója adja a hátteret a terített asztalokhoz, akkor az ínyencek is csettintenek.

Hát még ha az asztalok között a méltán elismert utód, Győrfi András alkot a megadott témára! Mert hát az asztalokat ezúttal sakkozáshoz „terítették”, Polgár Judit jár körbe-körbe s ad szimultánt a szerencsés meghívottaknak.

A Világsakkfesztivál – immár az ötödik – egyedi kísérlet a sakkozás népszerűsítésére. Hogy a sakk és a művészet jól kiegészíti egymást, sőt utóbbi az egyik eleme a királyi játék definí­ciójának, annak könyvtárnyi az irodalma.

Fotó: MTI/Kovács Attila

Hogy a sakkban hasznosíthatók a tudomány vívmányai, azt a számítástechnika korában nem kell magyarázni, de mindez fordítva is igaz, a sakk alkalmas a tudományos kísérletek szimulálására – a mesterséges intelligencia és a királyi játék kapcsolatáról tartott szombaton előadást Vizi E. Szilveszter, a Magyar Tudományos Akadémia korábbi elnöke A sakkozás összeköt minket elnevezésű konferencián. Ám Polgár Judit (képünkön), a sakkozás történetének máig legjobb női játékosa igazából azt tűzte ki céljául, hogy a sakkot az oktatásba is bevezesse. Képességfejlesztő játékok egész sorát próbálhatták ki az érdeklődők szombaton a Nemzeti Galériában.

Az egész napos sakkprogramot ezenfelül a Jövő bajnokai torna, a „hand and brain” típusú játék – ketten játszanak együtt, egy színnel, az egyik csak a figurát mondja be, a társnak kell megtenni a lépést – és persze jeles vendégek részvételével tartott sajtótájékoztató színesítette.

Ellátogatott Budapestre Vlagyimir Kramnyik, a sakkozás tizennegyedik világbajnoka, valamint Arkagyij Dvorkovics, a Nemzetközi Sakkszövetség (FIDE) elnöke. Mindketten méltatták Polgár Judit kezdeményezését, utóbbi találóan megjegyezte: „A sakk összeköt minket.” Ez tökéletesen illeszkedik a FIDE jelmondatához, amely így szól: „Egy család vagyunk.”

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.