A kizárás most már igen valószínű

Ahogy arra számítani lehetett, Aján Tamás, a Nemzetközi Súlyemelő-szövetség (IWF) elnöke tételesen igyekszik cáfolni az ARD német televíziós csatorna róla szóló dokumentumfilmjében felhozott vádakat. Kételyek persze így is maradnak, s ha a feltételezett manipulációk, pénzügyi visszaélések nem is vonnak maguk után büntetőeljárást, a magyar sportvezető azt a bélyeget nem tudja lemosni magáról, hogy a súlyemelés az ő irányítása alatt még mélyebbre süllyedt a doppingolás mocsarában. Mi több, az ügy miatt újfent bizonytalanná vált a súlyemelés helyzete az olimpiai programban.

2020. 01. 08. 7:08
Weightlifting - Women's 63kg
Siripuch Gulnoi bajusza tizenéves korában kiserkedt Fotó: Yves Herman Forrás: Reuters
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ahogy arról előző lapszámunkban magunk is beszámoltunk, Titkos dopping – A súlyemelők ura című dokumentumfilmjében az ARD korrupcióval, valamint a doppingesetek eltussolásával gyanúsítja Aján Tamást. Az IWF a vádakra az MTI-nek is eljuttatott közleményben részletesen reagált.

Az első pont szerint az olimpiai tévéközvetítési jogdíjból 1992 óta több mint 23 millió dollár folyt be az IWF svájci bankszámlájára, amelyhez egyedül Aján Tamásnak van aláírási joga. Az ARD szerint az összegből mintegy 5,5 millió sorsa tisztázatlan.

„El kell mondjuk, hogy 2009 és 2011 között az IWF pontosan ugyanezt a vádat már megkapta (ugyanezektől a személyektől). Az ügyet akkor az IWF elnöksége kezelte, megtárgyalta, és a NOB etikai bizottságának egy kimerítő dokumentumcsomagot adott be felülvizsgálatra. Végül megállapítást nyert, hogy az elnök és az elnökség mindenben az IWF alapszabályának megfelelően járt el; valamennyi olimpiai tv-bevétel le lett könyvelve az IWF svájci bankszámláira (egyikük sem titkos) az elnökség teljes tudtával, és egyetlen cent sem hiányzik az IWF pénzéből” – olvasható az IWF kommünikéjében.

Idekívánkozik, hogy a NOB is rea­gált az ARD filmjére, komoly és aggasztó vádakat emleget, közleményében ugyanakkor az említett pénzmozgást nem kifogásolja. Vajon miért nem?

A második pont szerint más módon is tűntek el pénzek a Nemzetközi Súlyemelő-szövetségnél. Az IWF 500 ezer dollárra bünteti meg azon tagországait, amelynek versenyzői sorozatosan követnek el doppingvétséget. Ám ezt az összeget bizonyos országok érthetetlenül készpénzben fizetik be, s ennek a nyoma nem követhető a könyvelésben.

„Igen, voltak és mind a mai napig vannak olyan, pénzbüntetésre ítélt nemzeti szövetségek, amelyek országából nem lehet valutát bankátutalással fizetni (például Üzbegisztán, Irán). Az ő esetükben kivételesen el kellett fogadni a készpénzfizetést. Ám kivétel nélkül mindegyik pénzösszeg az IWF bankszámlájára lett befizetve és lekönyvelve. Ezt bárki ellenőrizheti, amit egyébként az IWF által alkalmazott (amúgy világhírű) nemzetközi auditorcég, a KPMG is rendszeresen ellenőrzött és rendben talált” – így az IWF.

Üzbegisztánban és Iránban kétségtelenül nem olyan fejlett a bankrendszer, mint mondjuk Svájcban, de azért engedtessék meg a feltételezés, ha nagyon akarná a két országban működő helyi szövetség, a nemzeti bankon keresztül valahogy csak megbirkózna az iráni riál, illetve az üzbég sum konverziójával és a szóban forgó tétel elutalásával.

A kifogásolható doppingellenőrzési gyakorlatról – 2008 és 2017 között a súlyemelés mintegy 450 olimpiai és világbajnoki érmesének csaknem felét az adott évben csak a világversenyen ellenőrizték, azonkívül egyszer sem – az IWF a következőket közölte: „Természetesen nem fair a mai követelményeket számonkérni a tíz évvel ezelőtti intézkedések és szabályok végrehajtásánál. Az IWF folyamatosan fejlesztette és magasabb szintre emelte doppingellenőrző programját, és azt az utóbbi pár évben még jobban szigorította és intenzívebbé tette.”

Nesze semmi, fogd meg jól.

Ha elvonatkoztatunk az ARD filmjétől, a súlyemelésben regisztrált doppingesetek kiugróan nagy számával akkor sem tud mit kezdeni az IWF. A pekingi és a londoni minták újravizsgálásakor negyvenkilenc súlyemelő akadt fenn a rostán.

Siripuch Gulnoi bajusza tizenéves korában kiserkedt
Fotó: Reuters

„A korábbinál kifinomultabb vizsgálatok eredményét nem lehet megkérdőjelezni, 49 doppingesetre pedig sajnos nincs mentség.” Nem találnák ki, ezt ki mondta. Maga Aján Tamás, még 2017 decemberében az SzPress Hírszolgálatnak, a cikket a Magyar Olimpiai Bizottság is kitette honlapjára.

„Az IWF és a sportág több nemzeti szövetsége nem tudott megfelelni a sportolók iránti felelősségnek. Ez annál inkább sajnálatos, mert az olimpiai programból való kizárás most már valószínű.” Ezt pedig Andrea Götzmann, a Német Antidopping-ügynökség elnöke nyilatkozta tegnap az olimpiával kapcsolatos témákra szakosodott Inside the games portálnak.

Elvileg a súlyemelés szerepe nem csupán a tokiói, hanem már a 2024-es párizsi játékon is biztosított, de ez könnyen megváltozhat.

A kizárás most már valószínű. Ez nem vád. Több annál. Kinyilatkoztatás.

Nő bajusszal

Az ARD filmjében egy thaiföldi súlyemelőnő vallomása is látható. Siripuch Gulnoi 2012-ben a kizárások következtében bronzérmes lett, de ő sem tiszta. „Már tizenévesen is doppingoltam. Olyan volt az állkapcsom, mint egy férfié, és bajuszom nőtt” – mesélte, hozzátéve, Thaiföldön már 13 éves gyerekeket is kezeltek tiltott szerekkel. Tavaly éppen a súlyemelő-hatalommá előlépett országban rendezték a vb-t, csak éppen a felfüggesztés miatt egyetlen hazai sportoló sem indulhatott. Érezhető az IWF kommunikációs törekvése: látványosan Thaiföldön akarja elverni a port. Talán már későn.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.