Donald Trumpnak Stieber Zoltán meze kellett

Érdekes listát hozott nyilvánosságra az AP hírügynökség az Egyesült Államok Kongresszusára hivatkozva.

2020. 04. 12. 12:33
Forrás: Facebook
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Érdekes listát hozott nyilvánosságra a hét végén az AP hírügynökség az Egyesült Államok Kongresszusára hivatkozva: felsorolják, hogy Donald Trump tavalyi látogatói milyen protokollajándékokat kaptak az elnöktől. Mivel Orbán Viktor miniszterelnök tavaly május 13-án járt a Fehér Házban, a listának van magyar vonatkozása is. Az ajándékok között szerepel többek között bokszkesztyű, golfütő és futballmez is, ez utóbbit a magyar kormányfő kapta, a tulajdonosa pedig Stiber Zoltán volt, aki akkor még a washingtoni D.C. United együttesében futballozott.

– Természetesen jól emlékszem rá, hogy a klub egyik alkalmazottja megkért, dedikáljam neki az egyik mezemet – mondta lapunknak Stieber Zoltán. – Megmondta, ez lesz Donald Trump ajándéka Orbán Viktornak, és nyilvánvalóan szívesen teljesítettem a kérést, nagyon örültem neki.

A Sárváron született, 31 éves futballista a nyáron befejezte a légióskodást, és azóta a Zalaegerszeget erősíti, mégsem mondhatjuk, hogy hazatért a magyar élvonalba, hiszen a koronavírus-járvány miatt éppen szünetelő bajnokság első fordulójában játszotta első felnőtt meccsét a hazai bajnokságban. Újpestről 17 évesen került az angol Aston Villa akadémiájára, utána megfordult más angol és több német első, valamint másodosztályú klubban is. Közben 2011. szeptember 2-án bemutatkozhatott a válogatottban is, jelenleg 26 szereplésnél tart – a 2016-os Európa-bajnokságon az osztrákoknak lőtt fineszes gólja örökké emlékezetes marad –, és 2017. nyarán szerződött az Egyesült Államokba.

Fotó: Facebook

– Mint élete során mindenki, én is hoztam jó és rossz döntéseket, de a washingtoni ajánlat elfogadása egyértelműen a jó kategóriájába tartozik. Tíz évet töltöttem Németországban, szükségem volt környezetváltásra, új impulzusokra. A két év alatt rengeteg pozitív élménnyel gazdagodtam a pályán és azon kívül is. A nagy távolságokat, a sok utazást nehéz volt megszokni, de ennek is a jó oldalát néztem, hiszen a meccsek előtt vagy után gyakran tudtam körülnézni az adott városban, és új, addig számomra ismeretlen világokat, kultúrákat fedezhettem fel. Ami pedig a futballt illeti, bár folyamatosan fejlődik, az MLS-t össze sem lehet hasonlítani a Bundesligával. Más a színvonal, és más a mentalitás, a hangulat is. A meccseket igazi show, tűzijáték, a himnusz eléneklése előzte meg, sokan csak a huszadik perc táján jöttek be a lelátóra a büféből vagy a gyerekeknek szánt játszóterekből, és a szurkolás is merőben különbözik az Európában megszokottól.

Washingtonban volt világhírű csapattársa is: a 120-szors angol válogatott Wayne Rooneyval egy évet játszott együtt. Elmondása szerint közvetlen, jó fej az angol, és persze remek futballista, aki sokszor ejtette ámulatba a közönséget, igaz, néhány megoldására az erősebb Premier League-ben nemigen nyílt volna lehetősége. Stieber Zoltán a nyáron úgy döntött, tizennégy évnyi légióskodás után hazajön, a Zalaegerszeghez szerződött, és szeptember 28-án a Paks ellen megszerezte első magyar élvonalbeli gólját is.

– Képben voltam a magyar futballról, hiszen sokat tudhattam róla a válogatott társaimtól és a barátaimtól is. Elsősorban az infrastruktúrát kell kiemelnem, az hihetetlenül sokat fejlődött, a körélmények itthon kifogástalanok. A meccsek nézőszáma viszont nem túl nagy, éppen azért is jöttem Zalaegerszegre, mert tudtam, ha jól meccs a csapatnak, itt sokan kijönnek a stadionba. Az átlagot tekintve jól is állunk, ugyanakkor a kiesés ellen harcolunk, ami természetesen nem jó. Számunkra rosszkor a járvány okozta kényszerszünet, mert jó formába lendültünk, az utolsó öt meccsünkből hármat megnyertünk, és csak Fehérvárott kaptunk ki, ezzel pedig felzárkóztunk a vetélytársaink nyakába. Nem tudhatjuk, mikor léphetünk pályára, egyéni edzéstervek alapján készülünk.

Ez nem az igazi, de most az emberek egészségénél semmi sem lehet fontosabb. Itthon vagyok Sárváron, és az a legrosszabb, hogy nem tudom igazán meglátogatni a nagymamámat. Olykor bevásárolok neki, máskor csak arra sétálok, ő kijön az első emeleti erkélyére, és így tudunk beszélgetni.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.