Otthon és a Rhône partján edz a magyar világsztár

Marozsán Dzsenifer az utóbbi évtizedek leghíresebb magyar labdarúgója. Olimpiai (2016) és Európa-bajnok (2013), négyszeres Bajnokok Ligája-győztes. Igaz, hogy válogatottbeli sikereit Németország nemzeti együttesével érte el, melynek színeiben 98 alkalommal játszott, s amelynek négy éve csapatkapitánya, a BL-diadalokat pedig 1. FFF Frankfurt és az Olympique Lyonnais együttesével aratta, de azért ő a mi lányunk, hiszen 1992. április 18-án Budapesten született, futballcipőjén mindig a magyar trikolórt hordja, és ebben az interjúban is természetesen magyarul válaszolt kérdéseinkre.

Ch. Gáll András
2020. 04. 02. 8:55
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Dzsenifer 2016 óta az Olympique Lyonnais játékosa, ott él a Rhône-parti francia nagyvárosban – amely 2016. június 22. óta oly kedves a szívünknek, hiszen itt játszottunk emlékezetes 3-3-at Portugáliával a legutóbbi Európa-bajnokságon –, és most is ott tengeti napjait a koronavírus-járvány idején. Ha nem is karanténban, de valamilyen szinten „röghöz kötötten”, hiszen a vírus által erősen sújtott országot nem hagyhatja el, sőt, a lakását is csak nyomós indokkal.

A profi sportoló élete azonban nem áll meg, bár a bajnokság és a BL küzdelemsorozata szünetel – utóbbiban a legjobb nyolcnál tartanak a csapatok, a Lyon ellenfele a negyeddöntőben a Bayern München lett volna, de a március 25-i lyoni, illetve az április 1-i müncheni mérkőzéseket meghatározatlan időre elnapolták, miként a májusi bécsi döntőt is. Elküldtük kérdéseinket Dzsenifernek, aki postafordultával válaszolt is.

– Hol vészeli át a koronavírus-járványt?

– Lyonban, a lakóhelyemen.

– Tud edzeni?

– Igen, tudok, kialakítottam egy kis edzőtermet a teraszomon. Edzéstervet a klubomtól kapok, ahogy a többi játékostársam is. És futásra is van lehetőség, a Rhône partján szoktam futni mindennap, úgyhogy karban tartom a kondíciómat.

– Milyen a napi rutin Franciaországban, a járvány idején?

– Nagyon komolyan veszik itt ezt a betegséget. Már harmadik hete kijárási tilalom van érvényben, amit most április 15-ig meghosszabbítottak. Ez egészen pontosan azt jelenti, hogy csak vásárolni mehetünk ki a lakásunkból, meg sportolni, de csak egyénileg, azaz futni vagy sétálni. Mielőtt az ember elhagyja a lakását, ki kell nyomtatni az internetről egy formanyomtatványt, amin be kell ikszelni, hogy éppen miért tartózkodunk az utcán. A papírt magunknál kell tartani, amikor elhagyjuk a lakást, ezzel igazoljuk, hogy mi okból mentünk ki. Ha valaki ezt nem tölti ki, vagy nem hordja magával, az illetőt komoly pénzbüntetéssel sújtják.

– Történt eddig valamiféle fizetéscsökkentés a klubnál?

– Nem tudok róla, de most ebben a helyzetben ez nem is fontos. A lényeg, hogy sikerüljön a vírus terjedését megállítani, vagy legalább lelassítani.

– Látom, ön jól van, de hogy van a családja?

– Természetesen napi kontaktusban vagyok a Németországban élő szüleimmel és a fivéremmel, a Magyarországon, a szabolcsi Bököny községben élő nagymamámmal pedig telefonon beszélgetek. Nagyon aggódok érte, remélem, egészségben átvészeli ezt a nehéz időszakot. Egyelőre mindenki jól van.

– Milyenek a kilátások az idény folytatására?

– Csak annyit tudok mondani, hogy minden fronton nagy a bizonytalanság. Senki sem tudja, meddig leszünk kénytelenek otthon tartózkodni, azt sem tudjuk, mikor lesz újra meccs, mikor folytatódnak a küzdelmek. Nagyon hiányzik már a futball! Mindenki arra vár, mikor áll vissza az élet a rendes kerékvágásba.

– A csapatából elkapta valaki a vírust?

– Szerencsére nem, mindenkinek negatív volt a tesztje. Remélem, ez így is marad.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.