A világbajnok szerint itthon árral szemben kell úszniuk

Több csalódás is érte az elmúlt napokban a kétszeres világbajnok magyar curlingest. Kiss Zsolt nem tudta megszerezni az olimpiai kvótát Palancsa Dorottyával az aberdeeni világbajnokságon, a hazai bajnokságban pedig csapatát a döntős szereplés lehetőségétől fosztotta meg vitatott döntés.

2021. 05. 27. 8:15
Kiss Zsolt és Palancsa Dorottya
Budapest, 2019. április 9. A curling vegyespáros-világbajnokságra készülő Kiss Zsolt és Palancsa Dorottya a Kamaraerdei Curling Clubban tartott edzésükön 2019. április 9-én. A világbajnokságot április 20-27. között rendezik a norvégiai Stavangerben. A 2013-ban és 2015-ben vb-aranyérmes páros a legjobb négy közé jutást célozza meg. MTI/Kovács Tamás Fotó: Kovács Tamás Forrás: MTI
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Múlt héten Palancsa Dorottya és Kiss Zsolt kettőse a 15. helyen zárta az aberdeeni vegyespáros-világbajnokságot. Az eseményről az első hét helyezett szerzett kvótát a 2022-es pekingi téli olimpiára, ehhez a kétszeres világbajnok magyar duó ezúttal nem járt közel. Azt viszont elérték, hogy a jövő évi világbajnokságon is ott lehetnek a húszcsapatos mezőnyben.

– Nem volt jó vb-nk, többet vártunk magunktól. Bosszantó, hogy sok meccs apró momentumokon ment el. Járhattunk volna rosszabbul is, hiszen olyan csapatok estek ki az elit mezőnyből, amelyek szintén sok energiát fektettek be, de ez nem jelent igazán vigaszt, hiszen az olimpiáért mentünk – értékelte a világbajnokságot Kiss Zsolt.

Az utolsó két kvótát decemberben osztják, így még nem úszott el végleg a sportágtörténeti magyar kvalifikáció lehetősége. Kisst azonban egyelőre jobban foglalkoztatja a hazai csapatbajnokság végjátéka, amely nagy port vert fel. Az elődöntőben az UTE Férfi 1. és az FTC Dream Team csapott össze. Kiss Zsolt az elődöntő idején már a vegyespáros-világbajnokság előtti kötelező karanténját töltötte, így nem játszhatott a meccsen, amelyet az újpesti csapat nélküle is megnyert. Legalábbis a jégen, a ferencvárosiak viszont óvtak.

– Éppen kezdődött a vb, mondtam, hogy szeretnék ebből kimaradni, de mégiscsak ott volt a fejemben, hogy az ob-döntőbe jutás a fellebbezésen múlik. Nem mondom, hogy ezen múlt a vb-szereplésünk, de nem sikerült kizárni az ügyet a fejemből – fogalmazott Kiss Zsolt, aki a világbajnokság befejeztével értesült arról, hogy csapata mégsem játszhat az ob-fináléban, amelyet végül a zöld asztal mellett bejutott FTC Dream Team meg is nyert a Vasas G-Force ellen.

A Magyar Curlingszövetség hivatalos oldalán a döntést azzal indokolta, hogy a mérkőzésen az UTE Férfi 1. csapata cseréjekor addig nem használt seprűfej került játékba. Az újpestiek szerint több szabálytalanság történt az óvási eljárás során, Kiss Zsolt pedig összeférhetetlenségre hívta fel a figyelmet.

– Deák György korábbi FTC-játékosként vett részt a döntésben, ő tanította curlingezni az ellenfél játékosát, Fóti Balázst, aki emellett a hazai szövetségnek az alelnöke. Belleli Lajos pedig éveken keresztül Ézsöl Gábor csapattársa volt, ráadásul közös telken építkeztek, egy ikerházban laknak. Hozzá kell tenni: mivel curlingben mindössze száz igazolt játékos van itthon, akarva-akaratlanul történnek olyan összefonódások, ami miatt nehéz pártatlan testületet felállítani. Sportágtól független szervre lenne szükség, jogászokkal, esetleg MOB-segítséggel, amelytől elvárható lenne az objektivitás.

Hasonló eset történt már a nemzetközi elitben is: a 2019-es Európa-bajnokságon Norvégiát nyilvánították vesztesnek Anglia ellen új seprűfej játékba hozatala miatt. A sportág közvéleménye akkor elítélte a döntést, és Kiss Zsolt elmondása szerint most hasonló a helyzet itthon is.

– Pozitívum, hogy a magyar curlingesek többsége mellettünk áll, még az FTC-ből, ellenfelünk klubtársai közül is vannak, akik elhatárolódtak a döntéstől, amelyet a curling szellemiségével összeegyeztethetetlennek tartanak. A világszövetség szabálykönyve a spirit of curling, azaz a curling szellemiségének taglalásával kezdődik. Ellenfelünk ez iránt semmi tiszteletet nem mutatott, nem a pályán akarta kivívni a győzelmet.

A problémák azonban távolról sem ezzel a vitatott döntéssel kezdődtek a hazai curlingben a kétszeres világbajnok magyar curlinges szerint.

– Eleve megkérdőjelezhető, hogy miért olyan időpontban rendezték a hazai csapatbajnokságot, amikor mi Dórival a vb miatt nem vehettünk részt, miközben a Gerevich-ösztöndíj eredményességi alapon működik. A legsikeresebb magyar curlingcsapatként a mi párosunk évente kilencven napra kap támogatást, a többit meg kell oldanunk, ahogy tudjuk. A hazai szövetség elnöksége nem a játékosok érdekeit nézi, nincs semmilyen felépített program itthon. Nekünk évek óta az árral szemben kell úsznunk, ilyen körülmények között pedig nem elvárható a fejlődés és az olimpiai kvalifikáció, hiába ez a kimondott cél.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.