Ritka, bár nem egyedi bravúr a magyar birkózó testvéreké

A koronavírus-járvány miatt a tokiói olimpikonok döntő többsége családjától távol teljesítette a maga versenyét. Együtt ünnepelhetett viszont Lőrincz Tamás és Lőrincz Viktor: a kötöttfogású birkózásban jeleskedő fivérek közül az idősebb, Tamás pályafutása utolsó versenyén megnyerte a 77 kg-os súlycsoport aranyérmét, míg öccse a 87 kg második helyén zárt. A Lőrincz család kihozta a maximumot az idei ötkarikás játékokból, azonban így sem Tamás és Viktor lett Tokió legeredményesebb testvérpárja.

2021. 08. 11. 7:40
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hogy négyéves kislánya emlékezni fog-e édesapja tokiói sikerére, az kérdéses. Az viszont biztos, hogy a kis Dóra ország-világ előtt okozott örökké emlékezetes pillanatokat édesapjának, amikor a sikeres döntő után a pótmegoldásként alkalmazott nagy képernyőn élő adásban, kezével szívecskét formálva üzent a friss olimpiai bajnok apukának. A közös családi ünneplések nagyrészt ennyiben merültek ki Tokióban, ám Lőrincz Tamás különleges helyzetben volt, hiszen legalább öccse, Viktor ott lehetett a helyszínen, ő egy nappal a báty diadala után ezüstérmet szerzett. ( Borítóképünkön Lőrincz Tamás és Fotó: Mirkó István)

Az arany, ezüst kombinációval Lőrinczék az olimpia legsikeresebb testvérpárjai közé sorolhatók, arra pedig sportágukban nem lehetett esélyük, amit az ausztrál úszók, Cate és Bronte Campbell elértek. Ők Rio után ismét együtt lettek olimpiai bajnokok a 4×100-as gyorsváltóval, emellett Cate a női vegyes váltóval is aranyérmet szerzett. A három arany mellé pedig még két bronzot is gyűjtöttek Campbellék: az idősebb Cate a klasszikus számban, 100 gyorson, míg a fiatalabb Bronte a Tokióban debütált 4×100 mix – azaz két férfi és két női tagból álló – vegyes váltóban.

Bronte és Cate Campbell a két szélen      Fotó: MTI/EPA-AAP/Joe Giddens

A Campbell nővérek mellett együtt szerzett még aranyérmet Rio után Tokióban is a szerb Gojko és Dusko Pijetlovics (férfivízilabda), valamint az amerikai Makenzie és Aria Fischer (női vízilabda), míg a francia Nikola és Luka Karabatic (férfikézilabda) az öt évvel ezelőtti ezüsthöz képest előrelépett a japán fővárosban. London óta minden nyári olimpián együtt szerzett érmet a horvát evezős testvérpár, Valent és Martin Sinković: 2012-ben négypárevezősben második lett a horvát csapat, Rióban a két Sinković nyerte a kétpárevezőst, hogy aztán Tokióban kormányos nélküli kettesben ünnepelhessenek együtt aranyérmet. Szintén egy napon, de külön versenyszámban szerzett aranyérmet a japán cselgáncsozó testvérpár: Abe Uta a női 52 kg, míg bátyja, Abe Hifumi a férfi 66 kg olimpiai bajnoka lett. Ők lehettek volna az egyetlen testvérpár, amelynek mindkét tagja két aranyérmet is szerez a japán fővárosban, ám az első ízben kiírt vegyes csapatverseny döntőjében a hazaiak meglepetésre kikaptak a franciáktól.

 

Sinkovićék számot váltottak, de ezúttal is aranyéremmel térhettek haza Horvátországba      Fotó: MTI/EPA/Majama Kimimasza

 

A dupla aranyérmeseken kívül még egy testvérpár előzi meg ezen a különös éremtáblázaton Lőrinczéket: az evezős Kerri és Jackie Gowler együtt szereztek ezüstérmet az új-zélandi női nyolcassal, egy nappal azután, hogy Kerri kormányos nélküli kettesben már aranyat ünnepelhetett.
 

Sportos házastársak

A testvérpárok mellett házaspárokkal is találkozhattunk a tokiói versenyeken. A pályakerékpáros Jason Kenny megvédte címét keirinben, így négy olimpián gyűjtött hét aranyérmével a valaha volt legsikeresebb brit olimpikon lett. Felesége, Laura Kenny még lánykori nevén, Trottként nyert négy aranyat, ehhez Tokióban, immár édesanyaként hozzátette a madisonban szerzett bajnoki címet, így ő minden idők legsikeresebb brit női olimpikonja. Nem akármilyen pár! Nem Kennyék voltak az egyetlen házaspár, amelynek mindkét tagja éremmel térhetett haza Tokióból. Az amerikai Lee Kiefer lett a női tőrvívás egyéni olimpiai bajnoka, míg férje, Gerek Meinhardt ugyanebben a fegyvernemben csapatban bronzot ünnepelhetett.

Nagy-Britannia legeredményesebb férfi és női olimpikonja      Fotó: Odd Andersen/AFP

A házaspárok esetében sokkal gyakrabban előfordult, hogy eltérő zászló alatt versenyeztek, mint a testvérek között. Shaunae Miller-Uibo a Bahamák színeiben nyerte meg a 400 méteres síkfutást, férje, az észt Maicel Uibo viszont vb-ezüstérmesként csak 15. lett tízpróbában. Erwann le Péchoux a francia tőrcsapattal lett bajnok Tokióban, tunéziai feleségének, Ines Boubakrinak egyetlen, simán elveszített asszó jutott női tőr egyéniben. Nem sokkal az olimpia előtt házasodott össze a tenisz álompárja: a francia Gaël Monfils nem szerepelt jól Tokióban, felesége, az ukrán Jelina Szvitolina viszont egyesben bronzérmes lett. Sikeresebb volt az olimpia teljesen ukrán házaspárja: Mihajlo Romancsuk 1500 méteres gyorsúszásban ezüst-, 800 gyorson bronzérmet nyert, míg felesége, Marina Beh-Romancsuk ötödik lett távolugrásban.

Egyikük sem szerzett érmet, mégis különleges olimpián van túl Tim és Jonelle Price: az új-zélandi házaspár Rio után ismét közös célért versengett a lovastusa csapatversenyében. A két olimpia között két gyermekük is született, ha nincs az egyéves halasztás, akkor Jonelle aligha indulhat Tokióban. Így viszont egyéniben tizenhárom pozícióval meg is előzte a férjét.

 

A sok testvérpárra három család rálicitált. A belga 4×400-as síkfutó váltónak több mint egy évtizede meghatározó tagja az ikerpár, Jonathan és Kevin Borlée, akikhez az elmúlt években már öccsük, Dylan is csatlakozott. Tokióban az előfutamban Jonathan megsérült, de hősies küzdelemben így is behozta a fináléba a csapatot, ahol már Kevin futott helyette. Érem viszont ezúttal sem jutott a fiúknak, Jonathan és Kevin immár harmadszor lett olimpiai negyedik a stafétával. A család egyetlen ötkarikás érmese így továbbra is Jonathanék nővére, Olivia, aki 2008-ban második helyen ért célba a 4×100-as váltóval, azonban az oroszok 2016-os kizárása óta már olimpiai bajnoknak mondhatja magát. A belga futóknál sokkal messzebb járt a tokiói éremtől a másik két triplázó család: Nagai Juma, a rendező férfi, nővérei, Juri és Hazuki a női gyeplabda-válogatottjával végzett a csoport utolsó helyén, ahogy tette azt a legcsaládiasabb együttes, az argentin férfikézilabda-válogatott is, amelyben három Simonet és két Pizarro fivér játszott.

A belgáknak Peking és Rio után ismét a negyedik hely jutott      Fotó: Dirk Waem/AFP

Ezüstérmet szerzett viszont Tokióban közös csapatban a spanyol Anna és Clara Espar (női vízilabda), az argentin Victoria és María José Granatto (női gyeplabda), valamint két orosz ikerpár, Jevgenyija és Olga Frolkina (női 3×3 kosárlabda), illetve Anton és Kirill Borodacsev (férfitőrvívás). Az ezüstérem mellett együtt került be a női kézilabdatorna álomcsapatába az MVP-nek is megválasztotta Anna Vjahirjeva és nővére, a férjezett nevén játszó Polina Kuznyecova. Női kézilabdában a bronzérmes norvég csapatban is volt testvérpár: Silje Solberg és Sanna Solberg-Isaksen ikrek, akárcsak a brit női tornászcsapattal bronzot nyert Jennifer és Jessica Gadirova. A német Karl-Richard és Johannes Frey pedig a cselgáncscsapatversenyben szerzett bronzérmet.

A Gasol testvérek számára Tokió a búcsút jelentette      Fotó: Aris MESSINIS / AFP

A legismertebb testvérpárok közül érem nélkül maradt Peking és London ezüstje után a két spanyol kosaras, Pau és Marc Gasol, akik az amerikaiak elleni negyeddöntős búcsú után közösen jelentették be, hogy visszavonulnak a válogatottól. London és Rio egyéni olimpiai teniszbajnoka, Andy Murray Tokióban csípőprotézissel már csak a párost vállalta, Joe Salisbury oldalán, miközben Andy bátyja, Jamie Neal Skupskival indult ugyanabban a versenyszámban. Egyik brit duó sem jutott el az elődöntőig. Érem nélkül maradtak Tokióban a Verrasztó testvérek is, bár csak huszonegy századmásodpercen múlt: Dávid 400 vegyesen ennyivel a bronzérmes mögött célba érve lett negyedik, míg Evelyn karrierje során harmadszor jutott olimpiai fináléba a 4×200-as gyorsváltóval.

 

Családi vállalkozás

Guatemala történetének egyetlen olimpiai érmese Érick Barrondo, aki 2012-ben 20 km-es gyaloglásban végzett második helyen. A közép-amerikai ország tokiói küldöttsége 24 főből állt, ebből öten a tágabb értelemben vett Barrondo családhoz tartoztak. Érick és öccse, Bernardo ezúttal 50 km-en indult, míg unokatestvérük, José Alejandro 20 km-en. Utóbbi távon versenyzett Érick felesége, Mirna Ortiz és az ő unokaöccse, José Ortiz is.

 

Bár jutott érem az Averina ikreknek, Dina második és Arina negyedik helye ritmikus gimnasztikában mégis dupla csalódás az oroszok számára, akik kettős győzelemre számítottak. Igaz, az eredmény miatt nem magukat, hanem a pontozóbírákat okolják, hiszen az aranyérmes izraeli Linoy Ashram nagyot hibázott a szalaggyakorlata során. Akadt még néhány család Averináék mellett, ahol csak a testvérpár egyik tagjának jutott érem, néhány esetben viszont az a legfényesebb lett. Az ausztrál vitorlás, Will Ryan 470-es hajóosztályban szerzett bajnoki címe húgát, a 49-esek között tokiói 13. helyezett Jaime-t is feldobhatta. Utóbbi hajóosztályban a brazil Martine Grael nyerte az aranyérmet, akinek a bátyja, Marco 16. hellyel távozott Tokióból. Lőrincz Tamás az elődöntőben az iráni Mohammedali Geraejt győzte le, aki végül a bronzéremről is lemaradt, öccse, Mohammedreza viszont egy súlycsoporttal lejjebb olimpiai bajnok lett. 1500 méteres síkfutásban az előző évtizedben három Ingebrigtsen fivér is Európa-bajnok lett, közülük Henrik nem indult, Filip pedig már az előfutamban kiesett Tokióban, a húszéves Jakob viszont immár a szám olimpiai aranyérmesének mondhatja magát. Női golfban a világelső amerikai Nelly Korda nyert, nővére Jessica pedig a tizenötödik helyen zárt. Öccsük, Sebastian teniszben indulhatott volna, de nem vállalta a tokiói szereplést.

Jessica és Nelly Korda az olimpiai golfpályán     Fotó: Murad Sezer/Reuters

Így is akadt néhány testvérpár, akik különböző sportágakban, vagy legalább különböző szakágakban mérettették meg magukat Tokióban. Federico Pereyra bronzérmet szerzett az argentin férfiröplabda-válogatottal, húga, Fernanda viszont három vereséget szedett össze strandröplabdában. A szintén argentin Biagioli nővérek közül Cecilia a nyíltvízi úszás, Romina a triatlon versenytávját teljesítette, és a víz köti össze a kanadai Pratt testvéreket is: Halle a szinkronúszó csapattal hatodik helyen zárt, míg öccsének, Cole-nek az előfutam jelentette a végállomást 100 méteres hátúszásban. Még különlegesebb a Maso testvérek esete, ők ugyanis nemcsak külön sportágban, de eltérő zászló alatt is versenyeztek Tokióban. Mohamad és Alaa is szír származású, de már mindketten Hannoverben élnek. Mohamad a szír olimpiai csapat tagjaként teljesítette a triatlon versenytávját, Alaa viszont a menekültek olimpiai csapatát képviselte 50 gyorson. 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.