Vasárnap zárul az olimpia, számunkra egy fontos meccs maradt

Egy év halasztás és sok-sok aggódás után eljutottunk ide: vasárnap véget ér a tokiói olimpia. A magyar küldöttség 19 éremnél jár, az 1996-os atlantai játékok óta nem volt ilyen gazdag a magyar éremtermés.

Magyar Nemzet
2021. 08. 07. 18:30
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Különös olimpia végéhez közeledünk: a tokiói volt az első az ötkarikás játékok sorában, amelyet a koronavírus miatt páratlan évben, nézők nélkül rendeztek. Azonban a halasztás, az olimpiaellenes japán hangok és az utolsó pillanatban is elhangzott riogatás ellenére ez az olimpia bizony vasárnap véget ér.

A zárónap egyetlen magyar érdekeltségű eseménye a férfi-vízilabdatorna bronzdöntője lesz, amelyben Märcz Tamás válogatottja Spanyolországgal küzd meg a harmadik helyért. Még csak nem is kell hozzá hajnalban felkelni, magyar idő szerint 6.40-kor kezdődik a találkozó.

A hagyományoknak megfelelően az utolsó versenynapra marad a férfi maratoni futás, valamint több csapatsportág döntője. Ökölvívásban és kerékpárban lesz a legsűrűbb a program: ebben a két sportágban még négy-négy aranyérem vár gazdára, míg az utolsó versenyszám, amelyben bajnokot hirdetnek, a férfivízilabda lesz, Szerbia és Görögország vívja a finálét 9.30-tól. A záróünnepség 13.00-kor kezdődik, a magyar zászlót a K–1 1000 méter győztese, viheti.

A halasztás ellenére mindenhol az eredeti, 2020-as évszámot láthattuk      Fotó: Mirkó István

Kopasz győzelme egyike volt a hat magyar aranyéremnek. és is történelmet írt: kardozónk az első férfi vívó lett, aki egymás után három olimpián is egyéni bajnoki címet szerzett, míg Kozák a kajaknégyes tagjaként pályafutása 6. ötkarikás aranyérmét ünnepelhette, ezzel a legeredményesebb női olimpikonunk lett. Érdekesség, hogy amíg Rióban a nyolc aranyéremből hetet nők szereztek Magyarországnak, most fordult a kocka: a hat tokiói győzelem közül csak az utolsó, a női kajaknégyesé nem férfi sportoló nevéhez fűződik.

Ha már összevetés: aranyérmek számában a tokiói hat nem tekinthető kiemelkedőnek, öt éve nyolc bajnoki címmel zártuk az olimpiát. A csapat összteljesítménye mégis erősebbnek tűnik, hiszen legalább tizenkilenc (reményeink szerint végül húsz) éremmel végzünk, ami a legmagasabb szám az 1996-os atlantai huszonegy óta. Akkor hét arany, négy ezüst, tíz bronz volt az arány, Tokióban hat arany-, hét ezüst- és hat vagy hét bronzéremmel zárunk.

Öt magyar sportoló szerzett egynél több érmet Tokióban: az úszó és a kajakozó egy-egy arannyal és ezüsttel, míg a szintén kajakozó Bodonyi Dóra és a már említett Szilágyi Áron, Kozák Danuta kettős egy-egy arannyal és bronzzal zárja az olimpiát.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.