Új szakmai vezetés lesz, fókuszba kerül a központi munka

Az idén megrendezett tokiói ötkarikás játékok csúsztatásából és a sportág kétesztendős kvalifikációs rendszeréből fakadóan a cselgáncsozóknak nem lesz „nyugodt” naptári évük, hiszen jövőre már kezdődik a pontgyűjtés a párizsi olimpiára. Ám még 2021-re is bőven maradt feladat. S itthon nem csak a tatamin, mert új szakmai vezetést kell felállítani, amely novemberben a budapesti U23-as Eb után már munkába is állhat.

2021. 09. 24. 6:30
Tokio 20210728 Tokio2020 Japán Olimpia Tokio2020 Judo cselgáncs Tóth Krisztián bronzmeccs Foto Tumbász Hédi TUM a képen Tóth Krisztián
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A 2016-os riói olimpián dzsúdósaink érem nélkül maradtak, de ez Tokióban nem ismétlődött meg. Hét kvótát szerzett indulónk közül a 90 kg-ban felállhatott a dobogó harmadik fokára – miként előtte júniusban a budapesti vb-n is –, Japánban pedig a címvédőt is legyőző Pupp Réka bravúros ötödik helyének is örülhettünk a női 52 kg-ban. A súlyos sérülése után visszatért, 2012-es olimpiai bronzérmes Csernoviczki Éva (48 kg) a nyolcaddöntőben japán versenyzőtől kapott ki, ez benne volt a pakliban, ugyanakkor az hideg zuhanyként hatott, hogy a női 57 kg-ban a 2020-as Európa-bajnok már az első meccsén kiesett. Az olimpia után a dzsudogit a 34 éves Csernoviczki sem akasztotta szögre, azt viszont leszögezte, hogy 48 kg-ra már nem kíván lefogyni. Így az 52 kg-ban a 25 éves Pupp-pal rivalizálhat – szerencse, hogy a világ- és Európa-bajnokságokon akár mindketten is indulhatnak.

Tóth Krisztián már újra csatasorba állt, a Bundesligában versenyez az UJKC Potsdam csapatában, és a múlt hét végi fordulóban mindkét meccsét könnyedén nyerte. A statisztikája igazán imponáló: 12 mérkőzés, 12 győzelem; a soron következő forduló előtt pedig pénteken nyílt edzést tart, a német csapatnak egyértelműen ő a „reklámembere”.

A Nemzetközi Judoszövetség versenyei is beindultak, s idén még Párizs, Baku és Abu-Dzabi is Grand Slam-viadalnak ad otthon. Az még kérdéses, hogy legjobbjaink közül ezekre kik utaznak el, már csak azért is, mert novemberben új szakmai vezetés áll majd fel. A tokiói olimpiai felkészülésért a férfi szakágban Pánczél Gábor, a nőiben Toncs Péter felelt, s előbbi – aki Tóth Krisztián klubedzője az MTK-ban – már jelezte, hogy a válogatott mellett a továbbiakban nem kíván dolgozni.

– Ami az év hátra levő nemzetközi versenyein az indulásainkat illeti, sok múlik azon, hogy ha feláll az új szakmai vezetés, az milyen programot tervez – mondta el érdeklődésünkre Nagy András, a Magyar Judoszövetség főtitkára, aki a jelenlegi struktúrában a sportigazgatói posztot is betölti. – Abban gondolkozunk, hogy a jövőben egy személy tartaná kézben a szakmai munkát, és alatta a férfi és a női szakágnak is lenne vezetője, de ennek a struktúrának a kialakítása még folyamatban van, a részletekbe ezért nem mennék bele. A legfontosabb mindenesetre az, hogy a válogatott csapatként, egységesen együtt dolgozzon, ami egy partnerigényes sportágban elengedhetetlen. Vagyis a központi munkának nagy szerepet szánunk. A versenyekről is szólva, viszonylag friss hír, hogy november 27-én Oroszországban, Ufában felnőtt csapat Eb-t rendeznek. Tokióban a vegyes csapatverseny olimpiai szám lett, az Eb-n ezért is indulunk, már le is adtuk a nevezésünket. Előtte, november 20-án lesz a magyar bajnokság Zalaegerszegen, ezt megelőzően november 5–7. között pedig Budapesten, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem sportcsarnokában mi rendezzük az U23-as Európa-bajnokságot. Addig is pedig jövő hónap elején Olaszországban a junior-világbajnokságon is szeretnénk jól szerepelni.

A fiatalokra mindenképpen érdemes figyelnünk, a cselgáncsban különösen ígéretes a hazai utánpótlás. A 19 éves Özbas Szofi már ott volt Tokióban, a 63 kg-ban a nyolcaddöntőig jutott, junior világ- és Európa-bajnok, U23-as Európa-bajnok és ifjúsági olimpiai bajnok. A férfi +100 kg-ban a húszéves Sipőcz Richárd is közel volt az olimpiai kvótához, ő kétszeres U23-as Európa-bajnok, a 22 éves Gőz Roland (90 kg) szintén nyert már U23-as Eb-t, s nagy reménységünk a 19 éves Vég Zsombor (100 kg) is, aki U23-as Eb-ezüstérmes. A junior-vb-n két-három, az U23-as Eb-n három-négy érem a célkitűzésünk. Az új generáció pedig – Tóth Krisztiánékkal – jövőre fiatalos lendülettel már jó eséllyel nekiugorhat a párizsi kvalifikációnak is.

Borítóképünkön Tóth Krisztián, aki nagyon értékes bronzérmet szerzett a tokiói olimpián. Fotó: Nemzeti Sport/Tumbász Hédi

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.