Hosszú Katinka is vízbe ugrott Cseh László tiszteletére

Hét magyar érem született a budapesti, rövidpályás úszó-világkupa második napján a Duna Arénában, ahol Milák Kristóf megszerezte az első aranyérmét, de a nap fénypontja versenyen kívül zajlott. Elbúcsúzott Cseh László, akinek az utolsó nyilvános hosszán a világkupán nem induló Hosszú Katinka is vele együtt úszott.

2021. 10. 08. 20:11
Cseh László
Tokió, 2021. július 29. Cseh László a férfi 200 méteres vegyesúszás elõdöntõjében a világméretû koronavírus-járvány miatt 2021-re halasztott 2020-as tokiói nyári olimpián a Tokiói Vizes Központban 2021. július 29-én. A magyar úszó bejutott a döntõbe. MTI/Kovács Tamás Fotó: Kovács Tamás
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Rögtön magyar slágerszámmal kezdődött a pénteki döntők programja a Duna Arénában, hiszen női 400 vegyesben, Hosszú Katinka korábbi sikerszámában rendezték az első futamot. A háromszoros olimpiai bajnok klasszis, akit a tokiói játékok legeredményesebb női úszója, Emma McKeon a lapunknak adott interjúban a világkupák királynőjének nevezett, nem indult a budapesti versenyen.

Nélküle is volt három magyar a 400 vegyes fináléjában, amelyben Jakabos Zsuzsanna esélyesként állt rajthoz, miután egy héttel ezelőtt, a világkupa berlini fordulójában aranyérmes lett – ezzel tíz év után először nyert 400 vegyesen.

Budapesten nem tudta megismételni a sikert, pedig a berlini idejével két tizeddel megelőzte volna a győztes Illaria Cusinatót. Ezúttal viszont be kellett érnie az ezüstéremmel az olasz mögött, akit egy ideig Shane Tusup készített fel. A döntő másik két magyarja közül Szabó-Feltóthy Eszter ötödik, Mihályvári-Farkas Viktória hatodik lett.

Milák Kristóf újabb három éremmel bővítette a gyűjteményét Fotó: Koszticsák Szilárd

A második fináléban is magyar dobogósnak tapsolhatott a lelkes közönség, Kalmár Ákos ugyancsak második lett férfi 1500 gyorson. A harmadik döntőben nem volt meglepetés az újabb magyar éremeső: Milák Kristóf megszerezte az első győzelmét az idei világkupában.

Ráadásul nem a megszokott számaiban, pillangón, amelyben 100 méteren második lett tegnap, hanem 50 háton! A forduló után Milák jött fel elsőként a víz alól, és egyéni csúccsal szerezte meg az aranyat. Mögötte Szabó Szebasztián harmadik lett, így dupla magyar dobogó jött össze.

Milák és Szabó 100 gyorson is összecsaptak, amelyen előbbi nagy hajrával, újabb egyéni csúccsal a harmadik helyen csapott a célba, bővítve az éremgyűjteményét, Szabó pedig hatodik lett.

Ötvenméteres medencében 200 pillangón Milák az olimpiai, világ- és Európa-bajnok, valamint a világcsúcstartó, ám a rövidpálya más, ezúttal Kós Huberten volt a Duna Aréna közönségének szeme. A fiatal tehetség szerezte a magyar csapat első budapesti vk-aranyát tegnap 200 háton, most pillangón második lett, folytatva a kiváló szereplését.

Milák is rajthoz állt még egyszer, méghozzá a 4×50 méteres mix gyorsváltó tagjaként, amelynek Szabó, Jakabos és Pádár Nikoletta volt még a tagja. Egyetlen tizeddel kapott csak ki a magyar váltó az amerikaitól, de szépen csillogott az ezüst is.

Cseh László végleg elbúcsúzott Fotó: Nemzeti Sport/Tumbász Hédi

Ezzel a pénteki tizenkét döntőben összesen hét magyar érem született, a nap fénypontja azonban csak ezután következett. Ahogy azt a Magyar Úszószövetség előre beharangozta, a tokiói olimpia után visszavonuló Cseh László még egyszer utoljára vízbe ugrott, így búcsúztatta el a 35 éves klasszist a magyar közönség.

De ne szaladjunk ennyire előre: a medence vízfelületére kivetítették a fantasztikus eredménysorát, kétszeres világbajnok, négyszeres olimpiai ezüstérmes, 14-szeres Európa-bajnok. Aztán Cseh öltönyben, a medence partján furcsa látványt nyújtva, (őszes) hajjal, nem pedig a megszokott, kopaszra nyírt kobakkal vonult be.

Wladár Sándor, a MÚSZ elnöke köszöntötte, a közönség éljenezve, vastapssal hálálta meg a sok sikert. A dél-afrikaiak olimpiai bajnoka, jó barátja, Chad le Clos videóüzenetben méltatta. Aztán következett a különleges 100 vegyes, amelyben mind a négy úszásnemben más ellenfelet kapott Cseh.

Az első régi edzőtársa, a Tokió után szintén visszavonult Bernek Péter volt, a második Wladár Sándor, a harmadik az úszás alapjait megtanító első edzője, a 84 éves Kiss Miklós, az utolsó pedig a magyar úszósport színe-java, a válogatott tagjai, köztük a világkupán nem induló Hosszú Katinka is.

Így ért véget Cseh László utolsó utáni úszása. Az idő ezúttal nem számított – időtlen bajnok.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.