Rossi három év alatt négy, itthon képzett fiatalt hívott a válogatottba

Marco Rossi szövetségi kapitány kinevezése óta hét, 23 éven aluli játékos mutatkozott be a magyar válogatottban, közülük Schäfer András, Szalai Attila, Schön Szabolcs és nyilván Szoboszlai Dominik élt leginkább a lehetőséggel, tegnap a Wembley-ben Kecskés Ákos sem vallott szégyent. A hét labdarúgó közül négy tekinthető a magyar labdarúgás neveltjének, Kecskés, Szalai és Szoboszlai több időt töltött külföldön, mint a hazai képzési rendszerben. A vb-selejtezőkön a bravúros londoni 1-1 ellenére elszálltak az esélyeink, megnéztük, hogy Rossi kikre alapozza a jövőt.

Szilágyi
2021. 10. 13. 8:22
BOLLA Bendegúz; SALLAI Roland; SCHÖN Szabolcs; KECSKÉS Ákos
Budapest, 2021. június 15. Kecskés Ákos, Sallai Roland, Bolla Bendegúz és Schön Szabolcs, a magyar csapat tagjai (b-j) a koronavírus-járvány miatt 2021-re halasztott 2020-as labdarúgó Európa-bajnokság F csoportjának elsõ fordulójában játszott Magyarország - Portugália mérkõzés végén a Puskás Arénában 2021. június 15-én. A magyar válogatott 3-0-ra kikapott a címvédõ portugál csapattól. MTI/Kovács Tamás Fotó: Kovács Tamás
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A magyar válogatott szövetségi kapitánya 2018. szeptember 8-án a Finnország elleni Eb-selejtezőn mutatkozott be a válogatott élén. azóta 35 mérkőzésen összesen húsz újoncot avatott. 2019-ben a szlovákok idegenbeli Eb-selejtezőn mutatkozott be az akkor a 19. életévében járó Szoboszlai Dominik, a húszas évei elején járó Gazdag Dániel a Montenegró, a 21 esztendős Szalai Attila pedig Uruguay ellen szerepelt először címeres mezben.

Rossi legeredményesebb időszakában, a sikeres Nemzetek Ligája-menetelés során, 2020-ban két fiatalt dobott be a mélybe vízbe: Schäfer Andrást és Kecskés Ákost. Idén az Eb előtt is folytatódott a kapitány kísérletező kedve: előbb a 21 éves Bolla Bendegúz, majd a nála egy évvel fiatalabb Schön Szabolcs is felölthette magára a címeres mezt. A hétből hatan ott voltak tegnap a Wembley-ben, az angolok elleni vb-selejtezőn. 

Közülük csak Bolla Bendegúz, Schön Szabolcs, és tekinthető a magyar futball „termékének”.

Bolla a Szoboszlai édesapja által alapított székesfehérvári Főnixben kezdte a pályafutását. Az alapok után Székesfehérvár volt a következő megálló a karrierjében, egy siófoki és zalaegerszegi kölcsönjáték után a Vidi a nyáron elengedte az angol Wolverhamptonhoz, Bolla jelenleg a svájci Grasshoppersnél játszik kölcsönben.

Schön Szabolcs a Honvéd akadémiáján nevelkedett, 17 évesen elvitte az Ajax, de hiába játszott az ifjúsági Bajnokok Ligájában, nem tudott gyökeret ereszteni Hollandiában, hazatért az MTK-hoz. Idén nyáron az NB I-ből verekedte be magát a válogatottba, majd az Egyesült Államokba igazolt.

Gazdag Dániel útja is az MLS-be vezetett, de előtte végigjárta a szamárlétrát a Honvédnál. A középpályás a kispesti akadémián pallérozódott, majd az NB I-es bemutatkozása után öt évvel, 2019-ben mutatkozott be a felnőttcsapatban, idén nyáron igazolt a Philadelphia Unionhoz.

Schäfer András az Illés Akadémia neveltje, tizenhét éves korában vitte el az MTK, és még nem volt húsz, amikor szerződtette a Genoa. Olaszország nem az ő terepe volt, de Dunaszerdahelyen és most már a magyar válogatottban is húzóember. 

Fotó: MTI/Kovács Tamás


Rossi többi felfedezettje közül eddigi – eseményekben gazdag – életútját ismerik a legtöbben. Bolla Bendegúzhoz hasonlóan ő is a fehérvári kis klub, a Főnix tehetsége volt,  csak egy szezon erejéig tagozódott be a magyar akadémiai rendszerbe. Egy évet töltött az MTK-nál, majd Salzburgba szerződött, és onnan jutott el a 2020-as BL-elődöntős RB Leipzighez.

Fotó: Mirkó István

Szalai Attila életútja is többé-kevésbé ismert: a hazai próbálkozások után 14 és 19 éves kora között a bécsi Rapid akadémiáján, illetve csapataiban készült Két évre hazatért az NB I-es Mezőkövesdhez, de 2019-ben már a ciprusi Apollón Limasszol játékosa volt, amikor bemutatkozott a válogatottban.

Kecskés Ákos a szegedi Tisza Volánban nevelkedett 16 éves koráig, ekkor igazolta le az olasz Atalanta. A bergamóiaknál képezték őt tovább, a Serie A-bemutatkozásra nem volt esélye, végül az Újpest után lengyel és svájci kitérővel jutott el Oroszországba. Éppen Svájcban, a Luganóban futballozott, amikor Rossi meghívta a válogatottba.

Mindig ide lyukadunk vissza. A magyar labdarúgástól akkor várhatunk el egyértelmű és tartós fejlődést, ha több, nemzetközi szinten is életképes tehetség kerülne fel a felnőttek közé. Amíg ez nem így van, a mindenkori szövetségi kapitány lehetőségei erősen behatároltak.

(Borítókép: MTI/Kovács Tamás)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.