Sztárjátékosok sora hagyhatja ki az Australian Opent

Az Australian Open az elmúlt évtizedben Novak Djokovics felségterületének számított. A szerb klasszis azonban mégis lemondhat szereplésről, ugyanis az ausztráliai kommunikáció egyre inkább arra utal, hogy kötelező vagy legalábbis kötelezően ajánlott lesz a tornán való részvételhez a koronavírus elleni védőoltás.

2021. 10. 12. 18:42
USA TENNIS US OPEN 2021
Djokovics összeroskadt a teher alatt Fotó: JUSTIN LANE
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Ha teniszjátékos lennék, felvenném az oltást – fogalmazott kedd reggel egy rádióműsorban Martin Pakula, Victoria állam sportminisztere, utalva ezzel a közelgő Australian Openre. A 2022-es év első Grand Slam-tornáját a tervek szerint január 17. és 30. között rendezik Melbourne-ben, bár a selejtezőket az idei évhez hasonlóan a Közel-Keleten tarthatják, még karácsony előtt.

Bár a pontos szabályozásokról még nem döntöttek a hatóságok és a torna szervezői, az biztosnak tűnik, hogy a beoltott játékosok számára kevésbé szigorú korlátozások lesznek érvényben, mint az idei torna előtt, amikor sok teniszező két hetet teljes bezártságban töltött. Akik viszont nem lesznek beoltva addig, azok esetében Pakula szerint kétséges, hogy egyáltalán beléphetnek-e az országba.

Melbourne világcsúcstartó a városok között a Covid-karantén hosszát tekintve, Ausztrália a legszigorúbb országok közé tartozik a biztonsági intézkedések tekintetében. Bár a teniszezők túl szigorúnak érezték az idei feltételeket, valójában ezek is kompromisszumok voltak a kormányzati megközelítéssel szemben, és a szervezők a jövő évi tornára nézve is megpróbálják a lehető legtöbb engedményt kiharcolni a teniszezőknek, nehogy a sztárok távolmaradásával csökkenjen az Australian Open presztízse. Ausztrál források alapján úgy tűnik azonban, hogy Craig Tiley főszervező hónapok küzdelme után belenyugodott a vakcina kötelezővé tételébe, habár ezt hivatalosan még nem jelentették be.

Aki kockáztat, és a feltételek javulásában reménykedve nem veszi fel a vakcinát, az pórul járhat, mert az Ausztráliába dolgozni készülőknek október 15-ig meg kell kapniuk az első oltást, és egyelőre valószínű, hogy a sportolók sem kapnak mentességet.

Jelenleg a férfi profi teniszezők nagyjából 65 százaléka kapta meg a koronavírus elleni vakcinát, míg ugyanez az arány 60 százalék a női játékosok körében. Ezek a számok még növekedhetnek, hiszen az ATP-rangsor harmadik helyén álló Sztefanosz Cicipasz úgy fogalmazott, hogy ugyan fiatalként nem érzi szükségét az oltásnak és tart a mellékhatásoktól, de a vele járó előnyök miatt beadatja magának a vakcinát.

Kérdésesebb az idei Grand Slam-bajnokok indulása. Danyiil Medvegyev, a US Open győztese, aki tavasszal átesett a Covid-fertőzésen, korábban úgy fogalmazott, hogy orvosi okokból nem adatta be magának az oltást. A jelenleg is zajló Indian Wells-i torna előtt újra rákérdeztek nála a vakcinára.

– Nem beszélek az egészségügyi állapotomról. Voltak már sérüléseim, úgyhogy így védem magam a riválisokkal szemben. Az egészségem rám és a családomra tartozik – mondta az orosz játékos, aki tervezi az Australian Open-részvételt, ám elképzelhető, hogy választania kell a részvétel és a titkolózás között.

Az aktuálisan top 10-es játékosok közül idén Alexander Zverev is elzárkózott attól, hogy érdemlegeset mondjon az oltási helyzetéről, Andrej Rubljov és Elina Szvitolina sem tervezte beadatni a vakcinát, a női rangsor második helyezettje, Arina Szabalenka pedig még erősebben fogalmazott, amikor azt mondta: nem bízik a vakcinában. A fehérorosz játékos vírustesztje éppen a napokban hozott pozitív eredményt, ezért kényszerült kihagyni az Indian Wells-i versenyt.

Aki miatt azonban leginkább fájhat a rendezők feje, az a férfi világelső Novak Djokovics. A szerb játékos rekordot jelentő kilenc alkalommal nyerte meg az ausztráliai Grand Slamet, és jövőre azért léphetne pályára, hogy megszerezze huszonegyedik GS-trófeáját, s ezzel maga mögé utasítsa a rangsorban Roger Federert és Rafael Nadalt.

– Az oltásnak személyes döntésnek kell lennie, és ezt a döntési szabadságot nem szabad elvenni a játékosoktól – hangsúlyozta Djokovics, akiről reakciói alapján általános vélekedés, hogy nem kapta meg a Covid-vakcinát.

Ha a szerb klasszis nem indul el Melbourne-ben, az mindenképp rányomja a bélyegét az Australian Openre. Arról nem is beszélve, hogy mi lesz, ha az idén elindított, egyelőre még kérdéses befolyású játékos-érdekvédelmi szervezete is csatlakozik a szereplőkhöz.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.