A legenda tizenkét éves fiával készülnek a magyarok ellen

A magyar férfi teniszválogatott nagy eseményre készül: a világ tizennyolc legjobb csapata között, a Davis-kupa világdöntőjében versenyezhet. Egyik csoportellenfelünk Ausztrália lesz, ahol a tizenkét éves Cruz Hewitt is a csapattal készül – igaz, még nem teljes jogú tagként.

2021. 11. 24. 14:17
Alex de Minaur Cruz Hewitt
Ausztrália tenisz Davis-kupa világdöntő Fotó: Twitter/Davis Cup
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az ausztrál tenisz rendkívüli hagyományokkal rendelkezik, az ország huszonnyolc Davis-kupával a sorozat második legeredményesebb nemzete az Egyesült Államok (32) mögött. A legutóbbi győzelemig azonban 2003-ig kell visszamenni az időben: akkor Mark Philippoussis és Lleyton Hewitt vezette győzelemre a csapatot.

Philippoussis ezután hamar és meredek lejtőre került, a kétszeres Grand Slam-bajnok Hewitthoz hasonló szintre pedig azóta sem nőtt fel ausztrál férfi teniszező. Pedig tehetségek éppen akadtak, az elmúlt tizenöt évben hét ausztrál játékos is junior Grand Slam-tornát nyert a fiúk között. A hozzáállással azonban rendre problémák akadtak: Bernard Tomic és Nick Kyrgios ugyan elért egy-két nagyobb eredményt a felnőtt mezőnyben, de nem elég elkötelezettek a játék iránt ahhoz, hogy kiegyensúlyozottan jól teljesítsenek. Még kevésbé hozta ki magából a benne rejlő potenciált Oliver Anderson és Omar Jasika – előbbit fogadási csalás, utóbbit kokainhasználat miatt tiltották el.

A jelenlegi ausztrál éljátékos, Alex de Minaur ugyan nem nyert junior GS-t (2016-ban, Wimbledonban a döntőben kapott ki Denis Shapovalovtól), viszont idén két ATP-tornán is diadalmaskodott. De Minaur 34. a világranglistán, azaz hat hellyel előzi meg Fucsovics Mártont, játéka pedig Hewittét idézi, aki most már a válogatott szövetségi kapitánya.

A hasonló stílus miatt olykor De Minaurt is nevezik kis Hewittnak, de az ausztrál csapattal készül a tényleges kis Hewitt, a korábbi világelső fia, Cruz is. A tizenkét éves játékos idén természetesen még nem lép pályára a világdöntőn, viszont nem csak a családi kapcsolat miatt tarthatott ütőpartnerként a csapattal. Idén, Canberrában már junior tornát nyert.

– Cruz leginkább csak a labdákat szedi, de jó példaképeket láthat Alex és John Millman személyében – szerénykedett játékosai javára Lleyton Hewitt.

A teljes csapatot nézve Ausztrália a legerősebb a csoportban, hiszen három top 100-as játékosa (De Minaur és Millman mellett Alexei Popyrin) van a keretben, míg a horvátoknak (Marin Čilić) és a magyaroknak (Fucsovics Márton) csak egy. Ha viszont a két egyes után a páros dönt majd egy-egy párharcban, azt már a horvátok várhatják remek pozícióból: Nikola Mektić és Mate Pavić párosa idén kilenc tornát nyert, többek között Wimbledonban és a tokiói olimpián is a végső sikerig meneteltek.

Magyarország inkább sötét ló lehet a csoportban, az ausztrálok szövetségi kapitánya is a horvátokat tartja a nehezebb riválisnak.

– Nagyon tapasztalt Davis-kupa-csapatuk, van, Marin Čilić személyében pedig egy kiemelkedően jó játékosuk. De nem gondolom, hogy túl nagy előnyben lennének velünk szemben – fogalmazott Lleyton Hewitt.

Persze az is igaz, hogy az eddigi egyetlen magyar–ausztrál Davis-kupameccsen sem a mi csapatunk volt az esélyes, 1995-ben mégis 3-2-es magyar siker született.

A Davis-kupa D csoportja csütörtökön a Horvátország–Ausztrália mérkőzéssel kezdődik. A magyarok szombaton az ausztrálokkal, vasárnap a horvátokkal mérkőznek. A csoportelső biztosan bejut a negyeddöntőbe, a hat csoportmásodik közül a legjobb kettő is folytathatja a világdöntőt a kieséses szakaszban.

Borítókép: Cruz Hewitt (jobbra) az ausztrál Davis-kupa-csapat tagjaival (Fotó: Twitter/Davis Cup)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.