Egyik váltónk esetében sem lett tisztább az olimpiai kép

A magyar férfi váltó megnyerte negyeddöntőjét, a női staféta viszont nem jutott be a szombati elődöntőbe a debreceni rövid pályás gyorskorcsolya világkupaversenyen.

2021. 11. 19. 17:07
JÁSZAPÁTI Petra; KÓNYA Zsófia
Rövidpályás gyorskorcsolya világkupaverseny Debrecenben Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Péntek délután rendezték a női és a férfi váltó negyeddöntőit a debreceni Főnix Arénában, a magyarországi olimpiai kvalifikációs rövid pályás gyorskorcsolya világkupán.

Női csapatunk a legnehezebb futamba kapott besorolást, és bár a briteket magabiztosan megelőzte, az oroszokkal és a koreaiakkal nem bírt a Kónya Zsófia, Somogyi Barbara, Sziliczei-Német Rebeka összeállítású váltó. A futam harmadik helye összesítésben tizedik pozíciót jelent, mivel a kiesők közül a lengyelek országos csúcsot döntve megelőzték a magyar stafétát, a japánok viszont 61 ezredmásodperccel lemaradtak váltónk mögött.

– Az utolsó váltásnál ment el a futam, akkor lemaradtunk. A gyakorlás hiányzik, ez a váltó még nagyon kevés alkalommal ment együtt, az ellenfeleink évek óta ugyanabban az összeállításban versenyeznek. Szomorú vagyok a kiesés miatt, viszont a három világkupa-állomás alatt most mentünk a legjobban, ez volt a leginkább előremutató futam, nem követtünk el óriási hibát – mondta Jászapáti Petra.

A női váltó számára még nem úszott el az olimpiai kvóta, de hogy pontosan mire lesz szükség az utolsó vk-helyszínen, Dordrechtben, az még azon is múlik, hogy a rangsorban most elénk ugró Franciaország hogyan teljesít további debreceni futamain.

Az olimpiai bajnoki címvédő férfi váltónk számára a sikeres kvalifikáció nem lehet kérdéses. A két ázsiai állomás után Magyarország a pontverseny élén áll, s bár sokáig utolsó helyen haladt, végül megnyerte debreceni negyeddöntőjét a váltó. Liu Shaolin Sándor és Krueger John-Henry is bemutatott előzést, az oroszok elé pedig egy kiválóan sikerült Krueger–Liu Shaoang váltással kerültünk. A váltó negyedik embere ezúttal nem a korábbi világkupákon látott fiatalok – Nógrádi Bence, Jászapáti Péter, Tiborcz Dániel – egyike volt, hanem a rutinosabb Varnyú Alex, aki már nyert Európa- és világbajnoki érmet is a staféta tagjaként.

A Liu testvérek és Krueger helye megkérdőjelezhetetlen az olimpiai váltóban, a negyedik pozíció kérdése azonban még bonyolultabb lett.

– Jó volt Alexszel a váltó, bár a köridőket még nem néztem vissza, nem tudom pontosan, ki hogy teljesített. A lényeg, hogy a futamot megnyertük, úgyhogy bőven jó volt a teljesítmény. Kilencvenkilenc százalék, hogy öten mehetünk az olimpiára, úgyhogy még Pekingben is lehet változás, akár az elődöntő és reményeink szerint a döntő között. A legfontosabb az, hogy stabilak legyünk, mert ha elesünk, akkor hiába voltunk különben gyorsak, elszállnak az esélyek – foglalta össze a helyzetet Liu Shaolin Sándor.

Borítókép: Kónya Zsófia (balra) és Jászapáti Petra váltása (Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.